Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Temat: Ma ktoś 159 3,2 Q4?

ZBANOWANY Maniak resoraków
    Mieszka w
    Usa
    Auto
    mgsexGD

Domyślnie

Dziwna charakterystyka... niby przez cały zakres obrotów momentu pod dostatkiem...ale znowuż na końcu maleje...

Też się zastanawiam nad takim silnikiem w 159, w sumie główny powód to Q4, no ale jak patrze na te wykresy to jakiś taki zniechęcony jestem...
    Poza tym jak sobie porównuje to co mam teraz i to co mógłbym mieć to też nie widzę jakichś większych plusów...
    No zerknijcie tu http://www.zeperfs.com/en/duel1653-18.htm

Użytkownik Romeo Avatar YonasH
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Brerrrrra V6

Domyślnie

Cytat Napisał zonkil90 Zobacz post
    Dziwna charakterystyka... niby przez cały zakres obrotów momentu pod dostatkiem...ale znowuż na końcu maleje...
    Według mnie moment "ładniejszy" niż u Ciebie:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	118.gif
Wyświetleń:	307
Rozmiar:	29.1 KB
ID:	33205

...brzmienie V6 - bezcenne!

Użytkownik Świeżak Avatar rysiek
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia 2.0 200KM

Domyślnie

YonasH, strasznie mało Ci pali. Zrobiłem trochę kilometrów spiderem z tym silnikiem, i przy średniej prędkości 50-70km/h (poniżej 90km/h poza terenem zabudowanym) na trasie komputer pokazuje 14-15l/100km. Przy szybszej jeździe nawet 18-20. Przy dodawaniu gazu i uzyskiwaniu prędkości 120-130km/h chwilowe spalanie dochodzi do 50l/100km. Moje osobiste wrażenie jest takie że silnik jest fajny na krótkie dystanse, jednak jak się trochę jeździ to spalanie jest zabójcze, a stosunek przyjemności z jazdy do kosztów jest niski. Lepiej kupić 2.4 jdtm lub tbi. Przyjemność z jazdy nie wiele mniejsza, a spalanie pozostaje na rozsądnym poziomie.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar jar.w
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 SW Q4 | 3.2 JTS 260KM | 2006

Domyślnie

Cytat Napisał YonasH Zobacz post
    U nas jar.w ma 159 3.2 Q4. No i ja - z tym, że Brerę.
    Warto, nie warto? No cóż - to motor V6. Dostajesz wyjątkową elastyczność i piękny dźwięk Byłeś na zlocie, to widziałeś i słyszałeś moją. Spalanie małe nie jest, ale krążące opinie o 25 w mieście to bzdury. Z luzem osiągniesz okolice 15, a jak się postarasz (ale nie "zemerycisz") to 13.
    Mnie jedynie przeszkadza spalanie na trasie: 11-13, autostrada 13-14...
    Moim zdaniem odpowiedź na pytanie: "Warto, czy nie warto?" zależy od tego, czego oczekuje się od samochodu. Jeśli ma być przede wszystkim ekonomiczny to lepiej sobie kupić 1.9JTDm
    Trakcja dzięki Q4, wyjątkowa elastyczność i dźwięk to z moim zdaniem atuty, które wygrywają ze spalaniem rzędu podanego przez YonasH'a (nie pamiętam jaka jest różnica mas między 159 a Brerą, ale paliwożerność jest na podobnym poziomie).
    Ja tam swojej V6 szybko zmieniać nie zamierzam

---------- Post added at 13:21 ---------- Previous post was at 13:17 ----------

Cytat Napisał rysiek Zobacz post
    YonasH, strasznie mało Ci pali. Zrobiłem trochę kilometrów spiderem z tym silnikiem, i przy średniej prędkości 50-70km/h (poniżej 90km/h poza terenem zabudowanym) na trasie komputer pokazuje 14-15l/100km. Przy szybszej jeździe nawet 18-20. Przy dodawaniu gazu i uzyskiwaniu prędkości 120-130km/h chwilowe spalanie dochodzi do 50l/100km. Moje osobiste wrażenie jest takie że silnik jest fajny na krótkie dystanse, jednak jak się trochę jeździ to spalanie jest zabójcze, a stosunek przyjemności z jazdy do kosztów jest niski. Lepiej kupić 2.4 jdtm lub tbi. Przyjemność z jazdy nie wiele mniejsza, a spalanie pozostaje na rozsądnym poziomie.
    Do wskazań komputera (podobnie zresztą jak w 156, choć tu w mniejszym stopniu) należy podchodzić z dystansem. Moje spostrzeżenia są podobne jak YonasH'owe i bazują na wynikach przy dystrybutorze.
    A jeśli chodzi o 50L/100, to podczas przyśpieszania osiągnąć taki wynik naprawdę nietrudno
    Ostatnio edytowane przez jar.w ; 30-08-2011 o 12:25
    AR 159 Sportwagon Q4 | 3.2 JTS 260KM | 2006r. - Bestia
    Była:
    AR 156 Sportwagon FL | 1.9 JTDm 140KM | 2003r. - Bella

ZBANOWANY Maniak resoraków
    Mieszka w
    Usa
    Auto
    mgsexGD

Domyślnie

Według mnie moment "ładniejszy" niż u Ciebie:
    mmmmm nie zgodziłbym się Poza tym tyn wykres na końcu też zagięty jak by nie wiadomo jaka dziura tam była(a nie ma )

Każdy lubi inną charakterystykę więc nie ma co się rozwodzić chciałbym się przejechać jakimś JTS'em 3.2 z Q4 a Tobie życzyłbym przejażdżki którąś z Alf GTA

Lepiej kupić 2.4 jdtm lub tbi.
    JTDm jest rozwiązaniem, ale TBI nie ma Q4 z tego co się orientuje... i to mnie boli...

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Brerrrrra V6

Domyślnie

Mnie strasznie mało? Może rzeczywiście charakterystyka i styl moich przejazdów zaniża trochę spalanie względem średnich, możliwych do uzyskania przez innych użytkowników w innym mieście. Ale to co Ty podałeś to jakiś koszmar! Nie jechałeś czasem ze złożonym do połowy (stojącym pionowo) dachem? Spalanie na trasie 18-20 to ja też czasem mam - ale na autostradzie, 180-200km/h. Albo komputer źle mierzył, albo coś było nie tak z silnikiem tego Spiderka.
    2 tygodnie temu byłem zmuszony przejechać 300km z prędkością max 70km/h (skończyły mi się tylne klocki na Zlocie). Spalanie 7,8
    Ostatnio edytowane przez YonasH ; 30-08-2011 o 20:19

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Dzixon
    Mieszka w
    Oseredek / Affoltern a A
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

czyli w sumie nie była by tragedia ze spalaniem moj 2,2 bierze srednio 10/100km ale musze sie przejechac q4 w 159 nie jezdzilem jak do tej pory wiec nie mam porównania do swojej z checia bym zmienił no temat sie rozwina i rózne opinie zreszta jak zawsze wiec moze zapytam w ten sposob: czy w tej chwili wymieniłbys swoja 3,2 na inny motor???

Użytkownik Pirat drogowy Avatar jar.w
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 SW Q4 | 3.2 JTS 260KM | 2006

Domyślnie

Cytat Napisał Dzixon Zobacz post
    czyli w sumie nie była by tragedia ze spalaniem moj 2,2 bierze srednio 10/100km ale musze sie przejechac q4 w 159 nie jezdzilem jak do tej pory wiec nie mam porównania do swojej z checia bym zmienił no temat sie rozwina i rózne opinie zreszta jak zawsze wiec moze zapytam w ten sposob: czy w tej chwili wymieniłbys swoja 3,2 na inny motor???
    Ja wymieniłbym co najwyżej na V6 Busso, jeśli tylko takie "serce" dawałoby się przeszczepić bez problemu
    AR 159 Sportwagon Q4 | 3.2 JTS 260KM | 2006r. - Bestia
    Była:
    AR 156 Sportwagon FL | 1.9 JTDm 140KM | 2003r. - Bella

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Brerrrrra V6

Domyślnie

Cytat Napisał Dzixon Zobacz post
    czy w tej chwili wymieniłbys swoja 3,2 na inny motor???
    Tak - na 4.2 V8 z Maserati

Użytkownik Świeżak Avatar rysiek
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia 2.0 200KM

Domyślnie

Mnie strasznie mało? Może rzeczywiście charakterystyka i styl moich przejazdów zaniża trochę spalanie względem średnich, możliwych do uzyskania przez innych użytkowników w innym mieście. Ale to co Ty podałeś to jakiś koszmar! Nie jechałeś czasem ze złożonym do połowy (stojącym pionowo) dachem? Spalanie na trasie 18-20 to ja też czasem mam - ale na autostradzie, 180-200km/h. Albo komputer źle mierzył, albo coś było nie tak z silnikiem tego Spiderka.
    2 tygodnie temu byłem zmuszony przejechać 300km z prędkością max 70km/h (skończyły mi się tylne klocki na Zlocie). Spalanie 7,8
    Jazda bez dachu, w sumie dochodzi jeszcze automat, więc może dlatego więcej pali.