Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Temat: Brak tablic

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kasza85
    Mieszka w
    jelenia góra
    Auto
    Alfa Romeo 166 3, 0 24v 2000r

Domyślnie

może nie jestem handlowcem ale zgodnie z Art. 71.

1. Dokumentem stwierdzającym dopuszczenie do ruchu pojazdu samochodowego, ciągnika rolniczego, motoroweru lub przyczepy jest dowód rejestracyjny albo pozwolenie czasowe. Przepis ten nie dotyczy pojazdów, o których mowa w ust. 3.

2. Pojazdy określone w ust. 1 są dopuszczone do ruchu, jeżeli odpowiadają warunkom określonym w art. 66 oraz są zarejestrowane i zaopatrzone w zalegalizowane tablice (tablicę) rejestracyjne, a w przypadku pojazdów samochodowych, z wyłączeniem motocykli, w nalepkę kontrolną.

3. Pojazd niewymieniony w ust. 1, przyczepa motocyklowa oraz przyczepa specjalna przeznaczona do ciągnięcia przez ciągnik rolniczy lub pojazd wolnobieżny jest dopuszczony do ruchu, jeżeli odpowiada warunkom określonym w art. 66.

4. Zespół pojazdów składający się z pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t i przyczepy albo autobusu i przyczepy może być dopuszczony do ruchu po uzyskaniu odpowiedniej adnotacji w dowodzie rejestracyjnym pojazdu silnikowego, dokonanej na podstawie przeprowadzonego badania technicznego. Przepis ten nie dotyczy motocykla.

5. Pojazd zarejestrowany za granicą dopuszcza się do ruchu, jeżeli odpowiada wymaganym warunkom technicznym i jest zaopatrzony w tablice rejestracyjne z numerem rejestracyjnym składającym się z liter alfabetu łacińskiego i cyfr arabskich, z zastrzeżeniem art. 59 ust. 2 i 3, a kierujący pojazdem ma przy sobie dokument stwierdzający dokonanie rejestracji.

6. Pojazd sprowadzony z terytorium państwa niebędącego członkiem Unii Europejskiej, po dokonaniu ostatecznej odprawy celnej przywozowej, dopuszcza się do ruchu na okres 30 dni.

7. Właściciel pojazdu sprowadzonego z terytorium państwa członkowskiego Unii Europejskiej jest obowiązany zarejestrować pojazd na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w terminie 30 dni od dnia jego sprowadzenia.

oraz Art. 59.

1. Pojazd zarejestrowany w Rzeczypospolitej Polskiej, który ma być używany w ruchu międzynarodowym, powinien być oznaczony znakiem z literami "PL".

2. Pojazd zarejestrowany za granicą uczestniczący w ruchu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej powinien być oznaczony znakiem określającym państwo, w którym jest zarejestrowany.

3. Obowiązek, o którym mowa w ust. 1 i 2, uważa się za spełniony, jeżeli na tablicy rejestracyjnej jest umieszczony znak określający państwo, w którym pojazd został zarejestrowany.

WIĘC TAKIE TABLICE NIE SĄ WAŻNE I POJAZD NIE JEST DOPUSZCZONY DO RUCHU, PRZEGLĄD NIE DOPUSZCZA SAMOCHODY TYLKO STWIERDZA ŻE JEST SPRAWNY
    Ostatnio edytowane przez kasza85 ; 05-09-2011 o 19:38
    Alfa 164 3.0 94r - była
    Alfa 164 3.0 96r - była
    Alfa 166 3.0 00r - jest

Użytkownik Znawca Avatar kudlaty_bytom
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Alfa Romeo Gtv 2.0 TS

Domyślnie

samochód musi mieć ubezpieczenie i dowód rejestracyjny
    kupiłem Gtv i dostałem ubezpieczenie na 30 dni na numer VIN, w polu nr rej. - BRAK, tablice dostałem ... hmm ... obie identyczne były i tak dojechałem do domu na włoskim dowodzie rejestracyjnym

verdebiancorosso

Użytkownik Romeo Avatar YonasH
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Brerrrrra V6

Domyślnie

Kudlaty - miałeś włoskie tablice, czy tekturki umazane markerem?

...brzmienie V6 - bezcenne!

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Qki
    Mieszka w
    Zamość, Lublin
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 20V

Domyślnie

Ja miałem tablice z Allegro w włoskimi numerami.. tj. oryginalny dowód włoski i papiery, OC wykupione na mnie i tablice rozmiar normalny polski z numerami i znaczkiem "I" że włochy.. niby że oryginalne.. chyba najlepszy sposób?

Ubezpieczenie OC wykupiłem na miejscu na cały rok bo tylko taka możliwość była, w miejscu numer rejestracyjny było puste pole, do wpisania przeze mnie.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar nietyx
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    .

Domyślnie

Cytat Napisał Glovash Zobacz post
    Nie słuchaj kolegów, bo jak widać niestety nie znają się akurat na tym
    Sprzedaję sprowadzane samochody więc jestem w temacie...
    Cytat Napisał kasza85 Zobacz post
    2. Pojazdy określone w ust. 1 są dopuszczone do ruchu, jeżeli odpowiadają warunkom określonym w art. 66 oraz są zarejestrowane i zaopatrzone w zalegalizowane tablice (tablicę) rejestracyjne, a w przypadku pojazdów samochodowych, z wyłączeniem motocykli, w nalepkę kontrolną.
    Dziękuję, jednak się znamy

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Tyle że samochód ma "nie nasze" tablice, i powiedzmy że w holandii są legalne, bo i jak policja to sprawdzi? Masz oc i przegląd (holenderski lub polski) i jedziesz legalnie.
    Podobnie jest z niemieckimi tablicami wywozowymi, teoretycznie ważne są miesiąc i co z tego? Masz oc i jedziesz. Nie ma kary za "takie" wykroczenie i nic Ci nie zrobią.
    Jedź spokojnie, bo nie są zarejestrowane w naszym pokręconym kraju
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Brerrrrra V6

Domyślnie

Pozostaje napisać sobie "DUPA" na kartonie po pizzy, na kartce z zeszytu napisać: "Registrajsjon Documentos, DUPA, Jan Kowalski, legalos botakos spierpapieros jak niewierzos, Andora" i wmówić panu policjantowi, że to legalne dokumenty i tablice z Andory. Jak to sprawdzi?

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Cytat Napisał slavol Zobacz post
    Tyle że samochód ma "nie nasze" tablice, i powiedzmy że w holandii są legalne, bo i jak policja to sprawdzi? Masz oc i przegląd (holenderski lub polski) i jedziesz legalnie.
    Podobnie jest z niemieckimi tablicami wywozowymi, teoretycznie ważne są miesiąc i co z tego? Masz oc i jedziesz. Nie ma kary za "takie" wykroczenie i nic Ci nie zrobią.
    Jedź spokojnie, bo nie są zarejestrowane w naszym pokręconym kraju
    Oj zrobią, zrobią. W przypadku, który opisałeś jeździsz ubezpieczonym, ale nie zarejestrowanym autem. A zgodnie z regulaminem firm ubezpieczeniowych ubezpieczenie nie jest ważne, jeżeli auto nie jest zarejestrowane, nie ma przeglądu, jesteś na dragach, dziabnięty i kilka innych przypadków.

Wszystko jest dobrze, dopóki nic się nie dzieje. Jak dojdzie z Twojej winy do kolizji, lub, nie daj Boże wypadku, w którym ktoś zginie, to jesteś w gównie po uszy. Grozi Ci odpowiedzialność karna i jak w banku masz proces cywilny drugiej strony (raczej wynik nie będzie korzystny).

Niemcy wybijają na blachach (żółtych i czerwonych), datę ważności i "dokupienie" OC nic nie daje. Żółte kiedyś były tylko na DE, żebyś mógł sobie w obrębie Niemiec podjechać na przykład na przegląd, lub do warsztatu. Później zostały uznane na terenie PL, chyba z momentem przystąpienia do Unii.
    Włosi dają tekturę, gdzie jest pieczątka i nabazgrane najczęściej długopisem, skąd, dokąd się poruszasz i na ile blachy są ważne. Musisz mieć ubezpieczenie z PL, które chroni Cię tak długo, jak ważne są tablice (mam takie więc zrobię zdjęcie i wstawię).
    Holenderskie kiedyś były porządniejsze, teraz to też tektura z określoną datą ważności. Nie wiem, czy ta tektura to nie jest czasem pomysłem handlarzy na uproszczenie całej akcji.

---------- Post added at 07:32 ---------- Previous post was at 07:30 ----------

Cytat Napisał YonasH Zobacz post
    Pozostaje napisać sobie "DUPA" na kartonie po pizzy, na kartce z zeszytu napisać: "Registrajsjon Documentos, DUPA, Jan Kowalski, legalos botakos spierpapieros jak niewierzos, Andora" i wmówić panu policjantowi, że to legalne dokumenty i tablice z Andory. Jak to sprawdzi?
    Jest osobą zaufania publicznego więc jego słowo ma większą moc niż Twoje :-)
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Cytat Napisał szerszeń Zobacz post
    Wszystko jest dobrze, dopóki nic się nie dzieje
    Tak daleko się nie rozwodziłem, pytanie jest czy mogę spokojnie jechać autem na tymczasowych holenderskich blachach. A nie co się stanie w razie wypadku. Autor nie pisze czy skończyły swoją ważność.

Cytat Napisał szerszeń Zobacz post
    Niemcy wybijają na blachach (żółtych i czerwonych), datę ważności i "dokupienie" OC nic nie daje.
    A gdzie w naszym prawie jest kara za jazdę ubezpieczonym, z ważnym przeglądem samochodem z nieważnymi zagranicznymi tablicami?
    Na tym bałaganie korzysta kilkunastu znanych mi handlarzy, i złotóweczki mandatu nikogo to nie kosztowało, o lawecie nie wspominając.
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Brerrrrra V6

Domyślnie

tutaj:
    Cytat Napisał kasza85 Zobacz post