Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy 12345678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 93

Temat: 159 czy Mito?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał Franek Strzelba Zobacz post
    Nie martw się - miałem podobnie
    W Szczecinie w Autogryfie (Salon AR) pan mi nawet powiedział na powitanie, że "najlepiej będzie jak tato sam sobie przyjdzie obejrzeć samochód, przymierzy się, zobaczy czy mu odpowiada, bo tak <<przez syna>> to nie ma co oceniać samochodu"... No comments.
    Napisałeś o tym do FAP? Ja regularnie im paszkwile podsyłam po nieciekawych akcjach.
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Marta
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    147 w salonie???!!! Nowa???!!!
    A jak myślisz? Ktoś zostawił w rozliczeniu

Użytkownik Rowerzysta Avatar Dusior
    Mieszka w
    Sosnowiec, Poland
    Auto
    była 75 1.6IE, 145 1.4BX, 156 2,4jtd, 147 2.0TS Selespeed. JEST 156 1,9 16v mjtd 04

Domyślnie

a ja odradzam 159 mjtd po tym co przeczytałem bo po pierwsze mało jeździsz po drugie krótkie dystanse a po trzecie jak sama napisałaś wolno nie jeździsz wiec diesel szybko się psuć zacznie DPF i turbo na krótkie trasy się nie nadają.... Ja ci mogę polecić z racji tego iż też jestem studentem raczej zakup Mito po pierwsze będzie prawie nowe wiec przez 3-4 lata masz całkowity spokój z naprawami łatwiej zaparkować w mieście z racji wspólnej podłogi z GP będzie tańsza w eksploatacji. Na krótkich trasach nawet diesla nie dogrzejesz a co tu dopiero mówić o przepaleniu DPF ??? do tego w mieście takim jak WAWA przydaje się S&S tak ja to widzę a to że raz do chorwacji na rok zapłacisz więcej za PB niż za podróż dieslem to nic strasznego

Użytkownik Romeo Avatar Franek Strzelba
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Napisałeś o tym do FAP? Ja regularnie im paszkwile podsyłam po nieciekawych akcjach.
    Szkoda mi było prądu na pałowanie się z nimi.
    Do FAP to bym prędzej napisał w sprawie złodziejskich cen w ASO!
    AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
    AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał Seti Zobacz post
    Koledzy podepnę się pod temat, jak myślicie idzie kupić dobra 159 1.9JTDm 150KM za 35tys? Szukam tylko tego silnika, jest ich trochę ale poradźcie czy za tą kwotę moge na coś konkretnego liczyć?

Aham. Jeśli Cię interesuje czarny SW 150KM + czerwona skóra, to będzie dostępny za około tydzień za takie mniej więcej pieniądze do wzięcia - 2006 rocznik.

---------- Post added at 15:49 ---------- Previous post was at 15:40 ----------

Cytat Napisał Dusior Zobacz post
    a ja odradzam 159 mjtd po tym co przeczytałem bo po pierwsze mało jeździsz po drugie krótkie dystanse a po trzecie jak sama napisałaś wolno nie jeździsz wiec diesel szybko się psuć zacznie DPF i turbo na krótkie trasy się nie nadają.... Ja ci mogę polecić z racji tego iż też jestem studentem raczej zakup Mito po pierwsze będzie prawie nowe wiec przez 3-4 lata masz całkowity spokój z naprawami łatwiej zaparkować w mieście z racji wspólnej podłogi z GP będzie tańsza w eksploatacji. Na krótkich trasach nawet diesla nie dogrzejesz a co tu dopiero mówić o przepaleniu DPF ??? do tego w mieście takim jak WAWA przydaje się S&S tak ja to widzę a to że raz do chorwacji na rok zapłacisz więcej za PB niż za podróż dieslem to nic strasznego
    A po 4 latach sprzeda to Mito za c.a. 40% ceny zakupu

Mito jest, niestety, drogim samochodem. Za praktycznie podstawową wersję silnikową + zero opcjonalnego wyposażenia trzeba wyłożyć ponad 50 tysięcy złotych. Każdy dodatek (który w używanej 159 będziesz miał w standardzie), kosztuje krocie - klima dwustrefowa 4000 PLN, homologacja na 5 miejsc - 2000 PLN, alufelgi 2000 PLN, alarm 1500 PLN - szybciutko dobijesz do kwoty 60 tysięcy. Do tego zapomnij, że benzynowe Mito będzie spalało mniej paliwa, niż 159 JTD - nawet, jak kupisz wersję 1.4 75 KM. Dlatego namawianie kogoś, kto ma 50 tysięcy na auto, namawianie na Mito jest nieporozumieniem. Za te pieniądze można iść kupić sobie Switfa z sensownym wyposażeniem, a nie pakować się do salonu AR, gdzie ktoś chyba trochę upadł na głowę, kalkulując ceny tego samochodu (podobnie jest w przypadku np. Mini Coopera).

Mając 50 tysięcy na samochód poszukałbym sobie ładnej 159 ze 150-konnym dieslem w cenie c.a. 42-44 tysiące, nadwyżkę zostawił na ewentualne naprawy (których nie powinno być dużo) i po 4 latach mamy samochód warty więcej, niż nowe Mito przy porównywalnej utracie wartości.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Rowerzysta Avatar Dusior
    Mieszka w
    Sosnowiec, Poland
    Auto
    była 75 1.6IE, 145 1.4BX, 156 2,4jtd, 147 2.0TS Selespeed. JEST 156 1,9 16v mjtd 04

Domyślnie

Najważniejsze ile dziewczyna chce nią pojeździć bo jeśli do 3 lat to 159 może być rzeczywiście lepszym rozwiązaniem jeśli powyżej to dla mnie mito jest lepsza. Za ok 40-45 tys kupi sobie max 3-4 letnią 159 i jak chce pojeździć dłużej jak 3 lata to będzie musiała do niej dokładać nie ma możliwości że w aucie 6-7 nic nie będzie się psuć .... taka prawda a jeśli weźmiesz pod uwagę małe przebiegi to na prawdę okaże się że diesel szybciej się zepsuje niż benzyna. Nie ma co tak odradzać MiTo a wciskać 159 trzeba rozważyć + i - każdego z tych 2 modeli. I tak naprawdę to ona musi sama się przekonać bo to są dwa totalnie inne auta innych klas oraz kosztów utrzymania. A jak dla mnie ten argument jest zabójczy " Każdy dodatek (który w używanej 159 będziesz miał w standardzie)" przecież nie każda 159 jest w wersji TI lub Distinctive oraz nie każde MiTo to podstawowa wersja ..... Musisz wybrać czy chcesz mieć młodsze i mniejsze czy starsze i większe.

Użytkownik Ogier Avatar Fisz
    Mieszka w
    Dęblin/Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo GT

Domyślnie

Cytat Napisał Dusior Zobacz post
    Najważniejsze ile dziewczyna chce nią pojeździć bo jeśli do 3 lat to 159 może być rzeczywiście lepszym rozwiązaniem jeśli powyżej to dla mnie mito jest lepsza. Za ok 40-45 tys kupi sobie max 3-4 letnią 159 i jak chce pojeździć dłużej jak 3 lata to będzie musiała do niej dokładać nie ma możliwości że w aucie 6-7 nic nie będzie się psuć .... taka prawda a jeśli weźmiesz pod uwagę małe przebiegi to na prawdę okaże się że diesel szybciej się zepsuje niż benzyna. Nie ma co tak odradzać MiTo a wciskać 159 trzeba rozważyć + i - każdego z tych 2 modeli. I tak naprawdę to ona musi sama się przekonać bo to są dwa totalnie inne auta innych klas oraz kosztów utrzymania. A jak dla mnie ten argument jest zabójczy " Każdy dodatek (który w używanej 159 będziesz miał w standardzie)" przecież nie każda 159 jest w wersji TI lub Distinctive oraz nie każde MiTo to podstawowa wersja ..... Musisz wybrać czy chcesz mieć młodsze i mniejsze czy starsze i większe.
    Nie wiadomo, ile będzie musiała dokładać potem do 159-tki, Mito też będzie wymagało pewnej ingerencji finansowej (przypuszczalnie)
    Ja osobiście poszedłbym w stronę 159, bo wydaje mi się mimo wszystko jest lepszym wyborem, ale oczywiście zgadzam się z Tobą, że koleżanka musi zdecydować sama.

Marta
    Gość

Domyślnie

Ja jestem pewna co do 159, ale decyduję się na ten a nie Mito tylko ze względu na to, że zewnętrznie mi się bardziej podoba I mam nadzieję, że będzie przyjemnie szybko jeździć

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Dzixon
    Mieszka w
    Oseredek / Affoltern a A
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

no i bardzo dobrze 159 góra

Użytkownik Znawca Avatar rafter
    Mieszka w
    Pruszków
    Auto
    BMW 540i xDrive G30

Domyślnie

Cytat Napisał Marta Zobacz post
    Ja jestem pewna co do 159, ale decyduję się na ten a nie Mito tylko ze względu na to, że zewnętrznie mi się bardziej podoba I mam nadzieję, że będzie przyjemnie szybko jeździć
    Czyli jedno mamy pewne : ma być 159 i kropka Teraz pozostał wybór silnika , to spalanie 20 litrów/100 km po mieście nie przeraża Twojego portfela ??
    AR 156 1.8 TS ( 2001-2006)
    AR 159 1.9 JTDM 16V ( 2006-2009)
    AUDI A5 2.0 TFSI MTM (2009 -2014)
    BMW 528i F10 ( 2014 - 2019 )
    BMW 540i G30 ( 2019 -

Lewostronnym powolno jeźdźcom mówimy kategorycznie NIE !!!