spalone żarówki juz wymienione![]()
bede musiał kable jeszcze sprawdzić 8((( , ale to juz po świętach
spalone świece wymienione a kontrolka dalej mruga
Wesołych Świąt
spalone żarówki juz wymienione![]()
bede musiał kable jeszcze sprawdzić 8((( , ale to juz po świętach
spalone świece wymienione a kontrolka dalej mruga
Wesołych Świąt
Jest - AR TONALE SPRINT 1.5 T4 130KM HYBRID anno domini 2022
Jest - AR GIULIETTA SUPER 1.4 TB 170 KM TCT anno domini 2018
Była - AR MITO URBAN 1.4 78KM anno domini 2018
Była - AR159 SW 1.9JTDm 16V (136KM) Progression anno domini 2006
Była - AR147 1.6 16V (120KM) Distinctive anno domini 2001
Była - AR156 Berlina 1.9JTD 8V (105KM) anno domini 1999
trochę czasu minęło od ostatniego posta w tym temacie - czy udało Ci się zlokalizowac usterkę? u mnie podobnie miga kontrolka (co jakiś czas zaraz po odpaleniu) a świece podobno mam bardzo dobre i bardzo sprawne.
Jeśli masz jakieś lekarstwo na tą bolączkę to proszę podziel się z innymi.
Ja raczej mam przepaloną jedną ze świec żarowych. Narazie nic nie robiłem jeszcze w tej sprawie. Jak wymienie świece to mam nadzieje że kontrolka zgaśnie...Napisał Papla
Witam :!:
Gdy wymieniłem jedna ze świec spalonych kontrolka dalej mrugała za każdym razem po odpaleniu gdy silnik był zimny, a gdy wymieniłem pozostałe 3 (podobno sprawne) kontrolka juz nie mruga :mrgreen:
Przy wymianie świec radze wymienić komplet, przerabiałem toops:
Jest - AR TONALE SPRINT 1.5 T4 130KM HYBRID anno domini 2022
Jest - AR GIULIETTA SUPER 1.4 TB 170 KM TCT anno domini 2018
Była - AR MITO URBAN 1.4 78KM anno domini 2018
Była - AR159 SW 1.9JTDm 16V (136KM) Progression anno domini 2006
Była - AR147 1.6 16V (120KM) Distinctive anno domini 2001
Była - AR156 Berlina 1.9JTD 8V (105KM) anno domini 1999
Witam,
ja w swojej 166 mam podobny problem. Jakiś miesiąc temu zaczęła mi mrugać kontrolka świec żarowych, mruga przez 30 sekund co oznacza awarie w układzie. Pierwsza rzecz- świece. Sprawdzam i wszystkie spalone. Ale wcześniej sprawdzam przekaźnik świec żarowych i z tej kostki przy przekrecaniu kluczyka żaden prąd nie wychodzi.... Bezpiecznik jest ok, i prąd do niej dochodzi. Wymieniłem wszystkie pięć świec i problem sie nie rozwiązał. Dalej mrugało. Ale jakiś czas temu pękł mi pasek klinowy i jakieś 100 km wracałem do domu bez ładowania itp. Po założeniu paska kontrolka już nie miga ;// Ale mam wrażenie że pomimo tego że już nie miga to i tak nie grzeje bo jak jest troszkę zimniej to jakos ciężko to odpalanie idzie... Może jakieś pomysły macie? Wymiana przekaźnika...(300zł)? ;|/
Pozdrawiam
Wymiana świec i mnie czeka,ale z faktu, że jestem laik w dziedzinach motoryzacyjnych dlatego zadaję mnóstwo beznadziejnych pytańOto kilka z nich:
1. Mam silnik 1,9jtd 105 koni, komplet świec w tym silniku wynosi 4?
2. Jakie świece kupić, ngk, bosch ok, ale chodzi mi o symbol....
3. Jak dostać się do świec... wiem, że było to przerabiane ale chyba nie dotyczyło tego modelu silnika...
"Przyczajony coupe, ukryty sedan - Alfa Romeo 156 1,9 JTD"
ten silnik ma cztery cylindry a więc masz cztery świece do wymianyNapisał Bielik
zdecydowanie NGK,Bosch-a nie polecam ponieważ są do dupy.Jeśli chodzi o symbol to sprawdż w książce obsługi pojazdu,albo jak pojedziesz do sklepu to sprzedawca sprawdzi w katalogu.Napisał Bielik
myślę iż jak zdejmiesz plastykową osłonę z silnika to dalej nie będziesz miał problemu.Napisał Bielik
... a to moja historia AR : 155 2.0 TS, 164 3.0 V6, 166 2.4 JTD
Mam mechanika, mam sklep. Tylko kupować i zakładać![]()
"Przyczajony coupe, ukryty sedan - Alfa Romeo 156 1,9 JTD"
Witam
wszystkie przepalone świeceMam do was prośbę, propozycję, zamianę jak kto woli.
otóż przed wyjazdem na wakacje kupiłem alfie świecę żarową o numerze 0 250 202 028. Po powrocie postanowiłem ją wymienić... a tu zonk :shock: nie robotaju ;//. Ponieważ jest to świeczka do starszego typu silnika a do mojego jest taka 0 250 202 036 . Wszystko by było OK ale jest tylko tydzień na reklamacje.
Może ktoś z was ma przepaloną świece i chce sobie wymienić, lub kupił tą 036 z chęcią się zamienię lub odsprzedam.
Pozdrawiam
Witam
Ja mam podobny problem. Różni się jedynie tym, ze gdy odpalam auto to pali bez problemu... nie świeci się ani jedna kontrolka.
Ale kiedy później wyłączę silnik, uruchomię go na nowo to zaczyna mrygać kontrolka świec żarowych. Obroty wtedy zaczynają lekko falować. Po dłuższej przerwie wszystko się uspokaja, a następnego dnia znowu powtórka z rozrywki.
Spalona świeca?