Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Jaka instalacja LPG do 156 SW 2.5 V6

Muciek156SW
    Gość

Domyślnie Jaka instalacja LPG do 156 SW 2.5 V6

Witam Szanownych Kolegow,

Prosba o pomoc w dopasowaniu odpowiedniej instalacji LPG do mojej 156 SW 2.5 V6 z 2001 roku. Autko ma obecnie przejechane 219 400 km i bedzie uzywane do jazdy po trasie Lodz - Bratyslawa - Lodz (okolo 1 200 km). Pytanie, czy instalacja LPG w 156 z tym silnikiem sprawdza sie. Z jakich podzespolow dobrac odpowiednie komponenty calej instalacji.

Dziekuje za pomoc i pozdrawiam - Mucka

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    156 2.5 V6 190HP 1999, 159 1.9jtdM 150KM 2006

Domyślnie

LPG sprawdza się bardzo dobrze, generalnie V6 są przyjemne z kilku względów.*

Instalacja tylko sekwencja, tutaj szkół jest kilka ale graty dość dobre muszą być. Elektronika sprawdzona przez kilku forumowiczy to Stag 300-6, wtryskiwacze w zależności od budżetu - lepiej to hana H2000 zielona jako pojedyncze wtryski, jak taniej to podobnie 6x MagicJet na dyszy 2.4mm. Reduktor też różnie - może być KME Gold, ja mam Skorpiona GT i też spokojnie auto obrabia.*

Użytkownik Świeżak Avatar Walsh 156
    Auto
    AR 156 2.5 V6 24v 190KM sport pack

Domyślnie

To V6 bardzo dobrze znosi lpg, tak jak kolega wyżej pisze tylko sekwencja . Ja mam instalacje KME , parownik KME reszta gratów Tomasetto i Valtek , wtryski Valteki . Sprawdza sie bdb... Kolega ma stag 300 i chwali sobie . W przyszłości może zmienie wtryski na Medżiki , ale póki co jestem bardzo zadowolony .

Muciek156SW
    Gość

Domyślnie

Dziekuje Kolegom za wpisy. Czy wasze V6 na instalacji sekwencyjnej oczuwaja spadek mocy? Rowniez, w jakim stopniu zmienilo sie spalanie? Ile kosztuje serwisowanie zainstalowanej instalacji gazowej i jak czesto w trakcie roku trzeba taki serwis wykonac?
    Nawiazujac do artykulu, jest w nim napisane o instalowaniu malej instalacji gazowej o pojemnosci 35l. Poniewaz w mojej 156 SW bez kola zapasowego jest malo miejsca zaintresowalo mnie poszukanie innego rozwiazania. Czy znacie moze inne miejsce w ktorych mozna zainstalowac gaz? Jezeli tak, to prosba o podanie jakie i czy sa one bezpieczne podczas wypadkow na drodze. Bardzo dziekuje za pomoc w temacie.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Muciek156SW Zobacz post
    Czy wasze V6 na instalacji sekwencyjnej oczuwaja spadek mocy?
    Moja nie odczuwa, a dupohamownia mówi nawet, że jest minimalnie lepiej. Jak najbardziej jest to możliwe, a spadek mocy to wada instalacji I i II generacji, częściowo także III jeśli jest złożona na złych gratach. Generalnie mówiąc to, jak będzie się sprawować instalacja zależy wprost od ceny podzespołów, co nie znaczy że najdroższe jest najlepsze. Parownik o odpowiedniej wydajności, krótkie wężyki do kolektora, dobrze nawiercone wkrętki (w podstawie wtrysków a nie w barany) i odpowiedniej wydajności wtryskiwacze załatwiają sprawę. Miedź może być 6mm - u mnie na takiej nie ma problemów ze spadkami ciśnienia czy wydajnością, ale jak montujesz nowy gaz od razu dać 8mm.*

Reasumując: dobre graty zapewniają taką samą przyjemność z jazdy bez szkody dla silnika i kieszeni kierownika

w jakim stopniu zmienilo sie spalanie
    *Nie zmieniło się, jeśli już to niezauważalnie. W cyklu 60% trasa 40% miasto spalanie mam na poziomie 11l gazu, ale można zejść mniej. Zalezy jak kto jeździ. Tutaj także zasada, że inwestycja w lepsze graty opłaci się przy tankowaniu.

Ile kosztuje serwisowanie zainstalowanej instalacji gazowej i jak czesto w trakcie roku trzeba taki serwis wykonac?
    Generalnie serwis wykonujesz raz w roku, przed badaniem technicznym. Wymieniasz filtry fazy ciekłej i fazy lotnej oraz sprawdzasz ustawienia. To wszystko.*
    Cena? Komputer 30-50zł, filtr ciekły kilka złotych, filtr lotny od 10 do 50zł zależy jaki, czy zmieniasz calość czy tylko wkład itp. Generalnie w 100zł się zamkniesz.*

Inna sprawa, że jeśli instalacja jest za słaba albo źle zamontowana, to na serwisie spędzisz więcej czasu i szukając usterek wydasz więcej pieniędzy - po raz kolejny opłaca się na początek dać 500zł więcej i potem zapomnieć o gazie.

Poniewaz w mojej 156 SW bez kola zapasowego jest malo miejsca zaintresowalo mnie poszukanie innego rozwiazania. Czy znacie moze inne miejsce w ktorych mozna zainstalowac gaz? Jezeli tak, to prosba o podanie jakie i czy sa one bezpieczne podczas wypadkow na drodze.
    1. Butlę montujesz albo troidalną w koło zapasowe (we wnęce bagażnika, pod samochodem jeśli tam jest miejsce na koło) albo dajesz do bagażnika butlę typu walec. Rozmiar butli i typ najlepiej określisz wspólnie z instalatorem, zależy to od możliwości zamontowania i Twojego wyboru.
    2. Wszystkie butle sa bezpieczne jeśli zostały prawidłowo zamontowane. Podczas wypadku nie słyszałem, żeby kiedykolwiek coś stało się z butlą gazową. Na prawdę ciężko jest ją zniszczyć. Instalacja posiada też zabezpiezeczenia dzięki którym nawet jak urwą się przewody doprowadzające gaz z butli to wypływ gazu samoczynnie się zamknie.

Muciek156SW
    Gość

Domyślnie

Dcfan - jestem naprawde pod wrażeniem informacji które uwzgledniles w Twoim poscie. Ja niestety nie posiadam takiej wiedzy na temat instalacji LPG. Dzisiaj wykonalem kilka telefonow z polecen do zakladow ktore zajmuja sie zakladaniem gazu. Cena calosci w wiekszosci miejsc wyniosla 2 700 pln co wedlug mnie nie jest duzo. W ten poniedzialek zabieram moje autko do garazu specializujacego sie w Fiat / AR na drobne naprawy. Popytam u nich o referencje w celu instalacji LPG. Chcialem Ciebie prosic o przysluge. Jak juz znajde odpowiednie miejsce do instalacji to czy bylbys w stanie zadzwonic i dowiedziec sie czy sposob instalowania jest taki o jakim piszesz? Troche obawiam sie instalacji gazowej, choc chyba za bardzo sie tym przejmuje.

Jestem pod wrazeniem jakie spalanie osiagasz w cyklu mieszanym. Ja od kiedy wrocilem do Polski to jezdze Nissan Primera z 1992 roku. Na pelnej butli (39 litrow) maksymalnie udalo mi sie zrobic 440 km (na trasie Mielec - Warszawa - Lodz). To bylo rok temu. Teraz jestem bardzo szczesliwy jak uda mi sie zrobic 340 km butli. A silnik w Nissanie to jest 1.6 LX wiec moje spalanie jest bardzo przyblizone do tego co Ty wyciagasz swoim samochodem.

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

Cena calosci w wiekszosci miejsc wyniosla 2 700 pln co wedlug mnie nie jest duzo.
    Takim propozycjom mów od razy stanowczo NIE!!! - nie da się za 2700zł kupić dobrych gratów do V6 i jeszcze zarobić na ZUS przy tym, więc pomyśl co wkładane jest pod maskę i jak starannie ;]
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

Użytkownik Świeżak Avatar Walsh 156
    Auto
    AR 156 2.5 V6 24v 190KM sport pack

Domyślnie

Jak najbardziej da sie za takie pieniadze zamontowac niezłą sekwencje ... nie trzeba placic po 4,5 tys aby miec dobra sekwencje lpg , trzy lata temu moze tak ale nie teraz . 2.600 - 3.300 to cena optymalna dyktowana przez większość warsztatów w mazowieckim .

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto

Domyślnie

NIestety, GrzesiekK. ma rację. Ja instalując sam sekwencję dałem za same graty niecałe 1400zł (a wtryski mam magic jest czyli budżetowo). Dodając do tego butlę i wielozawór, które miałem robi nam się już 1800-1900. Za montaż zostaje 500-600zł minus podatek. Plus jeszcze zus itp - zarobek rzędu 200zł a to średnio się opłaca.*

Muciek, jak wybierzesz coś wal na forum, popytamy, ale przez telefon to mogę Ci sprzedac słonia w karafce na złotym łańcuszku. Wyciągnij konkretnie na jakich gratach będą to robić a najlepiej zaloguj się na lpg-forum.pl i w dziale "Zlecę" napisz, o co chodzi. Tam znajdzie się kogoś solidnego i w dobrej cenie.*

Co do spalania - kiedy w nissanie wymieniałeś filtry od gazu, świece, kable zapłonowe, filtr powietrza? Sonda lambda działa? Byłeś na regulacji instalacji? Spalanie samo z siebie nie wzrasta, ale zależy od wielu czynników i niestety trzeba o to dbać. Dodatkowo primera to ciężkie auto i silnik 1.6 nie robi w nim szału. Trzeba go wysoko kręcić i używać pedału gazu, żeby to jakoś jechało. Dużego silnika nie trzeba tak gonić, ja w normalnej jeździe rzadko kiedy muszę ponad 2.5tys obrotów silnik wyciągać w alfie - po prostu dobrze jedzie i tyle. Dodatkowo, masz tutaj 6 biegów co też wpływa na ekonomię.*