Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Mechanizm składania oparcia

lukasz-m
    Gość

Domyślnie Mechanizm składania oparcia

Witam. Zwracam się do Was z taką sprawą, otóż podczas dzisiejszych porządków w samochodzie najpierw pochyliłem sobie oparcie maksymalnie ile się dało pokrętłem do przodu, a później korzystając z uchwytu odblokowującego i umożliwiającego wsiadanie na tylną kanapę odsunąłem fotel do przodu tym samym pochylając jeszcze bardziej oparcie fotela do przodu (wiadomo jak to w 3-drzwiowych modelach wygląda).

Musiałem chyba jakimś dziwnym sposobem coś przesunąć, czy jeszcze przekręcić przy oparciu, bo przy próbie złożenia oparcia do położenia wyjściowego, blokada nie chciała już zatrzasnąć oparcia w położeniu stałym.

Sytuacja ta ma miejsce przy fotelu pasażera i teraz mam zagwozdkę, ponieważ nie wiem gdzie szukać przyczyny braku blokowania się oparcia.
    Pociągając za uchwyt w oparciu słychać, że linka się porusza wewnątrz, tylko obserwując te różne zębatki mam wrażenie, że coś się za daleko chyba obróciło.

Macie jakieś rozwiązanie tego przypadku? Ktoś już miał z czymś podobnym do czynienia w 3-drzwiowym samochodzie?

Pozdrawiam

lukasz-m
    Gość

Domyślnie

Zrobione
    Wpadłem na pomysł, żeby dostać się do owego mechanizmu i po prostu zapadka blokująca wysunęła się za daleko. Już jest na swoim miejscu i działa jak dawniej.

Temat do zamknięcia

huragan
    Gość

Domyślnie

Jezeli rozlozysz oparcie fotela na maxa pokretlem az stracisz mozliwosc regulacji i oparcie bedzie poruszalo sie bezwladnie to: jak bedziesz chcial znowu pokretlem ustawic oparcie musisz oparcie polozyc bezwladnie w poziomiei wtedy zacznij krecic pokretlem az linka zalapie. Nigy nie krec jak masz oparcie lekko podniesione to nic nie da. Krecimy jak oparcie lezy bezwladnie w poziomie wtedy zalapie. Nie trzeba nic rozkrecac.Pozdro

lukasz-m
    Gość

Domyślnie

Miałem inną sytuację, niż opisujesz. Ja położyłem oparcie max. do przodu pokrętłem, a później chyba skorzystałem z uchwytu odchylania oparcia, żeby dostać się na tylną kanapę i teraz wiem, że po podniesieniu oparcia, zapadka blokująca oparcie zawiesiła się w jednym położeniu nie chcąc zablokować oparcia.

Dlatego też dziś odkręciłem boczną osłonę przy siedzisku, zdjąłem pokrętło regulacji oparcia, podniosłem trochę tapicerkę, żeby dostać się do zapadki, a następnie wsunąłem tę zapadkę na jej właściwe miejsce.

Użytkownik Romeo Avatar Pietia
    Mieszka w
    Ze wsi za odrą, pod Opolem xD
    Auto
    Mia Bella AR 147 1,6TS 01r.

Domyślnie

Podziękowania dla lukasz-m za pomoc z podobnym problemem w mojej Alfie.