Witam, mam dosc duzy luz na sprzegle i interesuje mnie czy w 147 jest tak jak w 156 ze pod pedalem sprzegla jest jakas sprezyna. jesli tak to czy ktos moglby zrobic zdjecie tego ?
Witam, mam dosc duzy luz na sprzegle i interesuje mnie czy w 147 jest tak jak w 156 ze pod pedalem sprzegla jest jakas sprezyna. jesli tak to czy ktos moglby zrobic zdjecie tego ?
dołączam, u mnie w 156 mam lekki luz na pedale, sprężynę widziałem a da się ją jakoś regulować ? Ostatnio mi się tak stało że miałęm przez chwilę całkowicie luz że aż biegi nie chciały wchodzić ale za chwile wruciło do normy ? To objawy wysprzęglika czy docisk czy tarcza ??
Regulacji tam nie ma (hydraulika) ale sprawdźcie sobie tulejkę w pedale sprzęgła. Jeśli jest wyrobiona to robi się duży luz odczuwalny pod nogą.
tak jak kolega pisze tuleja łącząca pedał sprzęgła z siłownikiem tam ma być tuleja gumowa która się wyrabia, u mnie też to się stało i mam problem bo nigdzie nie mogę znaleźć w sprzedaży tej tulei więc byłem zmuszony z kawałka gumy sam sobie u sztukować coś takiegoJak by ktoś miał namiary na oryginalną taką część to niech da znać
Ja to zaadaptowałem z innej Alfy i z tego co pamiętam to chyba była benzyna. W benzynowych sprzęgło chodzi lżej i tam się to mniej wyrabia. Osobno ta tulejka nie występuje (chyba, że rzemiosło takie coś robi pod fiata, bo tam są podobne rozwiązania). Poszukaj na allegro z anglików z mniejszymi przebiegami.
właśnie też sobie zrobiłem rzemiosło ale długo nie wytrzymało za miękka guma szukam czegoś twardszego.