Cena ma oscylować w granicy 40tys. euro. Wcześniej mówiło się o produkcji na poziomie 5 tys. sztuk rocznie.
Konkurencja dla Lotusa? No takie auta to i owszem.
No i się okazało że Sytuacja Finansowa firmy spowodowała że premiera tego modelu (ogólnie 4C)przesunie się o równy rok. czyli dopiero w 2013.
Ciekawe. Przez prawie 2 lata Alfa Romeo będzie klepać tylko dwa, do tego małe, modele.
Nie wiem czy nie było by lepszym pomysłem żeby Fiat sprzedał AR do VW
a mówiłem, a pisałem, Marchionne to geniusz od drobnicyszacowne marki położy... 100 lat histiorii i firma zamierza produkowac przez dwa lata TYLKO dwa modele: mały i sredni....
Nie pojmuje, czemu puszczono tylko 500 sztuk 8C? Drogie, szybkie, wizerunkowe auta mają swoją klientelę. Jakby ich jezdziło więcej, chociaż kilka tysięcy, logo z saracenem w paszczy węża i krzyżem Lombardii byłoby bardziej widoczne i lepiej oceniane....
Saab też tłukł dwa modele. I teraz od lat balansuje na krawędzi upadku.
Co to sie nie wydarzy za dwa lata.... bedzie 4C, bedzie suv, bedzie Gulia, wracamy też do Stanów... Do Stanów to już, zdaje sie, przeniesiono na 2014....
Prawda jest taka, ze dwa lata firma może zacząć zwijać żagle, niestety. Marchionne nie radzi sobie z markami pozycjonowanymi wyżej. Podniósł fiata, poprzez produkcje drobnicy: punto, panda, 500... Teraz TO SAMO chce robić z alfą... ale alfa to marka z innej półki.
Trafi z ofertą w próżnie albo zarżnie markę, i w koncu nie bedzie to alfa ale fiat po prostu. Po co dublować te same pozycje?
Ostatnio edytowane przez KRS ; 16-09-2011 o 09:02
Sergio! Ragazzo! Amore mio! Dove si trova la bella Giulia?
Z drugiej strony Fiat nie ma popularnego kombi, limuzyny - jak się porówna ich ofertę z koncernem PSA lub Renault np., wygląda to bardzo słabo. Peugeot ma 107, ma C-crossera, ma 508, 207 SW, 308 SW, 508 SW, RCZ itp... A Fiat? Wygląda to dużo skromniej.
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
o zawieszeniu produkcji 159 od pazdziernika wszyscy juz wiedza tak?
ProMoto-Expert Sklep z częściami do aut 502709007 zapraszam
http://www.forum.alfaholicy.org/pozo...naukowego.html
Sprzedam AR 33, 1.7 92 MKIII kontakt priv
Ogólnie czarno to widzę. Wycofywanie się z kolejnych segmentów, nawet tymczasowo to błędna taktyka.
Lancie już Marchionne udupił i pozmieniał wszystkie modele w Chryslery
wreszcie zaczyna wychodzić, ze miałem rację, krytycznie oceniając Sergio. Zobaczycie co będzie dalej. Sergio jeszcze nie powiedział ostatniego słowa.
Na razie mamy:
a) przez dwa lata albo dłużej tylko dwa modele alfy, małe autko i srednie. Oferta w innych segmentach równa się zero.
b) ekspansja do USA opóźniona o dwa lata.
c) zamordowanie marki lancia, zrobienie z lancii chryslera.
d) czekamy co dalej, Sergio
a dalej bedzie, będzie. Wszak wzrost sprzedaży jest wielki. O to chodziło.
I o tym pisaliśmy.
Sergio! Ragazzo! Amore mio! Dove si trova la bella Giulia?
W ogóle kiszka inne marki oferują dany model w kilku wariantach, 3d, 5d, kombi, cc, sedan, hatch itp w kilku segmentach. To conajmniej dziwne mając opracowane niemal wszystko żeby nie opracować zmian kilku blach nadwozia. To jakby przeczy idei auta dla każdego. Osoby nie uprzedzone do fiata i Alfy (a to wcale nie takie oczywiste ;-)) po prostu nie mają w czym wybrać. Nie każdy chce na wczasy z rodziną jeździć "jarzyniokiem" typu fiorino.
4C ma mieć budę z włókna więc 125 ty zł to raczej nie wydaje mi się ralna cena. No i pamiętajmy że na cenę wcale nie ma wpływu wielkość
BTW kumpel mówił że zamówienia na Ypsilona stanęły ( w końcu w kryzysie każdy liczy kasę i mniej skłonny do płacenia kupy kasy jedynie za styl).
Ostatnio edytowane przez metan ; 17-09-2011 o 19:51