Podepne sie pod temat bo też szykuje sie u mnie wymiana świec. Napewno trafią NGK, tylko pytam, czym różnią sie zwykłe NGK za 100 kilka złotych od tych platynowych? żywotnością ? lepszą iskrą? I czy seryjnie w alfie montowane są platynowe?
Podepne sie pod temat bo też szykuje sie u mnie wymiana świec. Napewno trafią NGK, tylko pytam, czym różnią sie zwykłe NGK za 100 kilka złotych od tych platynowych? żywotnością ? lepszą iskrą? I czy seryjnie w alfie montowane są platynowe?
W 1.6 105KM seryjnie montowane były nieplatynowe, w pozostałych platynowe. Te pierwsze trzeba wymieniać co 60 tysięcy, drugie co 100. Czym się jeszcze różnią - nie wiem. Wiem natomiast, że za "zwykłe" świece NGK trzeba dać +/- 200zł. Niższa cena byłaby dla mnie podejrzana.
„Własnością człowieka jest zniknąć, śpieszmy się śmiać ze wszystkiego.”
Blaise Cendrars
Kolega pytał o platynowe, a co sądzicie o takich ? Wiadomo mniej się na nich polata, gorsza iskra (tylko co to znaczy)ale co jeszcze? Bo ostatnio pewien mechanik powiedział mi, że platynowe to taki chwyt, coś jak benzyna premium/verva itd. Co o tym sądzicie?
http://allegro.pl/swiece-alfa-romeo-...817550337.html
Również założyłem NGK z Allegro za stoparę złotych i po 26tkm wszystko O.K. Obecnie w zapasie na półce leżą mi Championy. Zobaczymy jak się sprawdzą przy następnej wymianie.
- czy to sprawdzona i potwierdzona informacja, bo mi się wydaje że mam platynowe, tak mi żona powiedziała.Kod:W 1.6 105KM seryjnie montowane były nieplatynowe, w pozostałych platynowe.
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm
są zamienniki platynówek też firmy ngk, ja kupiłem za 150 w sklepie i różnicy nie widzę, pewnie tak jak koledzy piszą że platynówki zrobią więcej km
Tako rzecze instrukcja obsługi - u mnie strona 273 - tabela SILNIK:
1.6 105 KM: NGK BKUR6ETB (środkowe) i NGK CR7EKC (boczne); 1.6 120 KM i 2.0: NGK BKR6EKPA (środkowe) i NGK PMR7A (boczne)
Sprawdzałem na stronie producenta i te pierwsze są nieplatynowe, a te drugie platynowe. Według tabeli przeglądów i wymian okresowych w wersji 105 KM świece należy zmieniać co 60k, a w pozostałych benzynowych co 100k.
„Własnością człowieka jest zniknąć, śpieszmy się śmiać ze wszystkiego.”
Blaise Cendrars