Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Przeguby, Mechanizm różnicowy czy może Dwumas ;/ ???

Łobuz
    Gość

Domyślnie Przeguby, Mechanizm różnicowy czy może Dwumas ;/ ???

Witam

Od pewnego czasu w moim autku zauważylem ze podczas zmiany biegów i podczas puszczania pedału gazu i momentalnym jego wcisnięciu słychac taki jak by trzask jak by sie dwie metalowe czesci z sobą zderzyły. Jak stoje i mam wciśniety hamulec i gwałtownie na "1" puszcze sprzęgło też słychać ten dzwiek. Jednak przy próbie kolejnego puszczenia sprzegła nic nie słychać. Dopiero po powtórzeniu tej czynności dla biegu wstecznego znowu pojawia sie te dzwiek. Czyki stuka jednokrotnie jak daje w tył i w przód na zmiane. Czy moze byc to przegub wewnętrzyny? Wydaje mi sie , że wali to gdzieś po stronie kierowcy jednak mam uszkodzoną lekko gume na przegubie wewnętrznym od strony pasażera. I czy mechanizm różnicowy a może dwumasa może sie tak zachowywać? Jak sprawdzić przegub i mechanizm różnicowy ?

Pomóżcie bo zaczyna mnie drażnic ten klekot ;/

Użytkownik Znawca Avatar wiedzmaak
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD M-Jet 16V------------------------ Alfa Romeo 159 2.0 JTDm 170 km

Domyślnie

Auto na lewarek, chwytasz za ośke od strony skrzyni biegów i próbujesz nią narywać. Może być na niej minimalny luz ale nie za duży. Jeżeli luz będzie większy, to przegub mówi papa.
    A jak jedziesz szybciej to zaczyna Ci telepać budą? Jak ja miałem wywalony przegub wewnętrzny to własnie miałem taki objaw.

Łobuz
    Gość

Domyślnie

tak jak by lekko telepało ale wydaje mi sie , że to koło jest nie wyważone. Nie ma jakiegoś tam wielkiego telepania. Na przegubie mam luz ok 3mm góra-dół, lewo-prawo bo wzdłuż półosi chyba musi być jakiś luz ?

Marcuss
    Gość

Domyślnie

Dwumas możesz sprawdzić tak, że wrzucasz wysoki bieg (np.V przy 60km/h) i dajesz buta, jeśli trzepie silnikiem to prawdopodobnie wiadomo, że to on jest winny

Łobuz
    Gość

Domyślnie

też myslalem , że to dwumasa ale przy takim zabiegu nie trzęsie autem, wiadomo jakieś tam drżenia są ale myślę, że przy niskich obrotach i prędkośći każdy silnik lekko bedzie drżał.

Użytkownik Znawca Avatar wiedzmaak
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD M-Jet 16V------------------------ Alfa Romeo 159 2.0 JTDm 170 km

Domyślnie

Cytat Napisał Łobuz Zobacz post
    Na przegubie mam luz ok 3mm góra-dół, lewo-prawo
    Hm wygląda OK, ale dla pewności możesz zobaczyć czy na jednej i drugiej ośce masz taki sam luz.

Łobuz
    Gość

Domyślnie

Dzisiaj jak stalem sobie autkiem i czekalem na otwarcie bramy uslyszalem stuki taj jak by młotek walacy gdzies w skrzynie. Po wcisnieciu sprzegła glos ustawal, a po puszczeniu wracal, ale nie zawsze. Czyli rozumiem, że dwumasa do wymiany ? I Dlaczego nie rzuca mi budą jak przy 50 włącze 5 bieg ???

emil44
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Łobuz Zobacz post
    Dzisiaj jak stalem sobie autkiem i czekalem na otwarcie bramy uslyszalem stuki taj jak by młotek walacy gdzies w skrzynie. Po wcisnieciu sprzegła glos ustawal, a po puszczeniu wracal, ale nie zawsze. Czyli rozumiem, że dwumasa do wymiany ? I Dlaczego nie rzuca mi budą jak przy 50 włącze 5 bieg ???
    ja w swojej 147 ostatnio wymieniałem dwumas ale u mnie objawy były zupełnie inne np. jak ruszałem to musiałem jej dac opór gaz aż zapiszczała bo innaczej to mało co fotele nie wyskoczyły tak telepało budą po wymianie wszystko było ok