Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 50

Temat: Przepływomierz - czy tylko z oryginalnym numerem boscha ?

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

a jaką miałeś wcześniej przepływkę i dlaczego wymieniasz?

Robert_159
    Gość

Domyślnie

Dwa lata temu kupiłem alfę z uszkodzonym przepływomierzem. Pojechałem do mojego znajomego serwisanta alf i wstawił mi z końcówką 792 twierdząc, że jest to od fiata cromy i nie ma to żadnego znaczenia bo końcowy nr świadczy tylko o sposobie mocowania. Ze względu na to, że serwisowałem u niego moje poprzednie alfy i miałem do niego zaufanie to nie drążyłem tematu bo auto jeździło normalnie tylko komp zaniżał o 1,5 l spalanie. Uszkodzony przepływomierz zostawiłem i nie mam pojęcia jaki miał nr. Latem auto zaczęło mieć czkawkę, poszarpywało najczęściej w okolicach 2000-2500 obr. na drugim biegu. Wyczyściłem egr ale było tylko gorzej. Odpiąłem przepływomierz a auto zaczęło normalnie jeździć i zdecydowanie lepiej się odpychać. I tak jeżdżę z odpiętym przepływomierzem ale chcę już go wymienić tylko obawiam się, że na oryginale może być to samo i nie potrzebnie skrócę się o 800 zł.Przyczyna może tkwić w czym innym ale już nie wiem do kogo jechać bo ręce opadają... W tym celu właśnie potrzebuję sprawdzić oryginalny przepływomierz i może samemu uda mi się znaleźć przyczynę poszarpywania.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Możesz w ciemno wymienić przepływomierz jesli po odpięciu ustały wszelkie niedomagania. Niezgodność wskazań komputera odnośnie spalania przekraczająca 0,8l/100km swiadczy o uszkodzonym lub niewłasciwym przepływomierzu
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Lcs
    Auto
    Alfa Romeo 145 1.6TS; Alfa Romeo 159 2.2 jts

Domyślnie

Ja miewam tez lekkie szarpniecia na 1 i 2 biegu na niskich obrotach. Pytalem o to w serwisie boltowicza to mi powiedzieli, ze ten typ tak ma ale teraz zaczalem sie zastanawiac czy to nie przeplywka ...

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał Lcs Zobacz post
    Ja miewam tez lekkie szarpniecia na 1 i 2 biegu na niskich obrotach. Pytalem o to w serwisie boltowicza to mi powiedzieli, ze ten typ tak ma ale teraz zaczalem sie zastanawiac czy to nie przeplywka ...
    Ręce opadają, jak czytam kolejny post z gatunku "byłem u mechanika, podobno mam uszkodzony przepływomierz/EGR/czort wie co jeszcze, a mechanik mówi że ten typ tak ma". Ten typ tak NIE MA. Mechanik jak nie umie sprawdzić parametrów pracy przepływomierza (w 156/159 robi się to banalnie prosto z poziomu chociażby FES-a) - wartości mierzonej i zadanej - to powinien zmienić zawód, bo na ten moment takie umiejętności są niezbędne, jeśli chodzi o sensowne serwisowanie nowszych turbodiesli (nowszych, niż Mercedes beczka). A już takie informacje otrzymane od Boltowicza to jest jakaś paranoja... A 1.9 JTD to jeden z bardziej przewidywalnych i bardzo łatwy w diagnostyce silnik. Jakby im dać 4.0 TDI koncernu VW do diagnozy, to chyba by sobie żyły podcięli...
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW

Domyślnie

wydaje mi się ze mam ten sam problem z przepływką bo mi szarpie przy 1,5tys obrotów niezależnie od biegu.... możecie mi zrobić fotkę co mam odpiąć żeby sprawdzić czy to przepływomierz?

Auto

Domyślnie

moja to 2.2 jts ale odnosnie przeplywki i efektu szarpania to chyba bez znaczenia, czy sie myle?

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159

Domyślnie

ale LCS o co dokładnie Ci chodzi ?

Auto

Domyślnie

o to, ze czy diesel czy benzyna to szarpanie tutaj opisywane zwiazane bedzie prawdopodobnie z przeplywka a nie z tzw, "ten typ tak ma" ...

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

szarpanie nie musi być związane z przepływką tym bardziej w silniku benzynowym. Świece, cewki itd. podłącz pod komputer, zrób podstawowe testy, sprawdzisz czy nie ma wypadania zapłonów, lambdy i jak przepływomierz działa. W jtsie 2.0 czy też 3.2 odpięcie przepływomierza nie jest miarodajnym testem, silnik nie chodzi stabilnie i różne dziwy się dzieją. (nie mam doświadczenia z silnikiem 2.2)
    Test ten sprawdza się w silnikach jtd.