Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 47

Temat: 147 gdzie spalanie?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar beligistino
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    Była...Alfa Romeo 147 jtd 8v 115KM 2002r Distinctive

Domyślnie

Nie widziałem jeszcze takiego komputera żeby pokazywał np. wartośc chwilowego zużycia a nie pokazywał zasięgu.
    To jest raczej "pakiet" i pokazuje wszystkie interesujące nas wartości.

Jerry858
    Gość

Domyślnie

W Hyundaiu Matrix nie pokazuje chwilowego zużycia tylko sam zasięg...

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wyszków
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 115 KM

Domyślnie

Mam Alfę 1.9 JTD 115 KM. Dojeżdżam nią codziennie 15 km do pracy po krajowej ósemce + przebicie się przez średni korek w mieście no i powrót. Przy dystansie 4500 km średnia prędkość wynosi 52-53 km, a spalanie według obliczeń kompa oscyluje wokół 6,1 - 6,2 l / 100 km nawet przy regularnie włączonej klimatyzacji. W zimę spalanie rośnie do góra 6,6 l / 100 km, głównie z uwagi na jałowe poranne parkotanie przed domem. Tak to wygląda u mnie. Testując swoje auto zwróć uwagę na liczbę przejechanych kilometrów, których dotyczy pomiar spalania. Im dłuższy dystans tym wiarygodniejszy wynik. Bo np. reset kompa w wyniku chociażby odłączenia klem akumulatora powoduje zawyżenie wartości średniego spalania, które normuje się dopiero po przejechaniu kilku setek. Z czasem o ile twoje wydatki na paliwo przekroczą 50 zł przy jednym tankowaniu pewnie zauważysz, że w pierwszej połowie zbiornika wskazówka leci na łeb na szyje, podczas gdy w drugiej części podziałki wskazówka zdaje się zwalniać Mój najlepszy wynik po przejechaniu całego odcinka A2 przy przepisowej prędkości wyniósł wyniosło 5,5 litra. Choć ekonomiczna jazda nie jest mocną stroną chyba żadnego Alfisti...

Użytkownik Świeżak Avatar TKfoto
    Mieszka w
    Koszalin PL
    Auto
    Byla AR 147 3d FL Rosso 1.6 TS 120KM, jest MiTo Rosso 1.4 78KM i Giulietta Veloce 1.75 240KM

Domyślnie

Ja mam Alfe 1.6 TS 120 KM. Nie wiem czy to jest roznica miedzy dieslem i benzyna, ale u mnie zima spalanie spada o ok. 1l/100km (to da sie wytlumaczyc-wezsze zimowe kola, nieco bardziej stonowana jazda tj. bez gwaltownych przyspieszen itd), ale wskazowka w pierwszej polowie zbiornika wlasnie spada bardzo powoli, za to w drugiej bardzo szybko. W innych samochodach w rodzinie jest tak samo (wszystkie benzyny).

Użytkownik Maniak resoraków Avatar siapek
    Mieszka w
    W-wa Centralna
    Auto
    147 JTD 16V TI

Domyślnie

Cytat Napisał TKfoto Zobacz post
    wskazowka w pierwszej polowie zbiornika wlasnie spada bardzo powoli, za to w drugiej bardzo szybko
    u mnie odwrotnie. Bo gdy mam pełny zbiornik wskazówka obrotomierza dochodzi do czerwonego pola. Im mniej w baku tym wolniej jeżdzę, żeby znów nie jechać do "CPNu" i z bólem patrzeć na wskazania dystrybutora

Użytkownik Romeo Avatar kiler_911
    Mieszka w
    Rzeszów/Ostrowiec Św.
    Auto
    147 1.9 JTD 8V

Domyślnie

ale jemu chodziło chyba o wskaźnik poziomu paliwa a Ty już o dawaniu w pi**e hehe

Użytkownik Świeżak Avatar TKfoto
    Mieszka w
    Koszalin PL
    Auto
    Byla AR 147 3d FL Rosso 1.6 TS 120KM, jest MiTo Rosso 1.4 78KM i Giulietta Veloce 1.75 240KM

Domyślnie

Hehe, no fakt, ale jezdzac TS-em przy obecnych cenach benzyny staram sie zeby caly czas wolno spadala

dawid2602
    Gość

Domyślnie

Witam, ja mam podobny problem nawiazujac do 1 postu, nie wiem gdzie mam funkcje sprawdzania sredniego spalania paliwa, w prawej manetce w ogole nie mam takiego przycisku, myslalem ze to zalezy od wersji wyposazenia ale wydaje mi sie ze zlego to ja nie mam, klimatronik skora itd.. wiec to tez powinno byc a wiec gdzie mam to znalezc....?!
    pozdrawiam

JaTaNu
    Gość

Domyślnie

Nazwa:  P1040799.jpg
Wyświetleń: 519
Rozmiar:  79.8 KB

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    147 1.9 140KM

Domyślnie

Z tym spalaniem mialem to samo.
    Zacząłbym od wymiany wszystkich filtrów, oleju, czyszczenia EGR i przepustnicy, sprawdzenie przepływomierza. Następnie zalej do pełna, przejedź 100 km (nie szalej z gazem jeździj spokojnie) i dolej znów do pelna. Sprawdź ile ci wyszło. Ja w wersji 16v osiągnąłem 7,5/100 w mieście (warszawa) więc wynik całkiem spoko. Jak to nie pomoże to komputer.Wcześniej miałem coś okolo 10 litrów na 100.
    Mam nadzieję że pomogłem.

---------- Post added at 14:26 ---------- Previous post was at 14:22 ----------

Aha nie sugeruj się komputerem bo to straszny szajs jest.