Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Temat: Przekładnia - pytanie o adres warsztatu zna ktoś?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Nemrak
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW, 1.9 JTDM - 8V, 2007

Domyślnie Przekładnia - pytanie o adres warsztatu zna ktoś?

Witam. Od dłuższego czasu szukam dobrego warsztatu który wymieni mi przekładnie kierowniczą albo zregeneruje z okolic śląska. Proszę o pomoc i ewentualna poradę.
    Czy zna ktoś adres takiego warsztatu?
    Pozdrawiam.

pitt24
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Nemrak Zobacz post
    Witam. Od dłuższego czasu szukam dobrego warsztatu który wymieni mi przekładnie kierowniczą albo zregeneruje z okolic śląska. Proszę o pomoc i ewentualna poradę.
    Czy zna ktoś adres takiego warsztatu?
    Pozdrawiam.
    ja kupiłem tu http://regeneracjaprzekladni.pl/kontakt.html - tyle,że musisz oddać starą...niewiele firm potrafi to zregenerować, te w naszych autach są zgrzewane.

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159

Domyślnie

Gdzieś czytałem, że nikt nie mógł dostać zregenerowanej ale widać coś się zmieniło.
    Powiedzcie co Wam się dzieje z tymi przekładniami ? Jaki koszt regeneracji ?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar ernest159
    Mieszka w
    Biała Podlaska
    Auto
    były 156 FL 1.9 JTD, 159 1.9 JTDm ,159 2.4 JTDm,159 2.4 210 Ti

Domyślnie

Przerabiałem ten temat w Vectrze C, a tam jest wg.warsztatu ta sama przekładnia co w 159, Cromie i Saabie 9-3. Zaczeły się stuki, myślałem że w przednie zawieszenie się posypało a okazała się maglownica.Problem polega na gumowej osłonie która nie zaciska się na drążku kierowniczym przez co dostaje się do środka woda, piach i inny syf. Moja maglownica nie nadawała się już do regeneracji ze względu na silnie skorodowaną listwę więc zapłaciłem więcej - 1500 za drugą zregenerowaną zamiast 600-700 za regenerację mojej.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar fire998
    Mieszka w
    Wodzisław Slaski
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16v upgrade soft

Domyślnie

witaj. zadzwoń tam i pogadaj. http://allegro.pl/przekladnia-kierownicza-alfa-romeo-159-i1833530182.html
    p
    s. mnie też czeka za jakiś czas wymiana :/ niestety, ale ten element to jest "fabrik feler" w tym modelu

Użytkownik Znawca Avatar mariuszoles
    Auto
    Porsche Panamera 4S

Domyślnie

Jakie macie objawy ?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Nemrak
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW, 1.9 JTDM - 8V, 2007

Domyślnie

Witam. Dziękuje za podpowiedzi dobrze wiedzieć ze nie tylko ja przepadam za swoim samochodem.
    Odnośnie tematu z zakupem zregenerowanej przekładni jestem sobie w stanie poradzić znalazłem kilka firm które się tym właśnie zajmują problem polega na tym ze zajmują ale wysyłkowo a mi chodzi o warsztat który by mi ja zdemontował a po podmianie zamontował z pełnym uzupełnieniem płynów itd. baz fuszerki lub zajął się tym kompleksowo.
    Wymieniłem 2 drążki przekładni kierowniczej i w dalszym ciągu mam podczas jazdy taki krotki szybki stukot na nierównościach + stuki przy skręcaniu + przy maksymalnym skręcie w prawo zgrzyt w przekładni tak jakby jakaś cześć metalu tarła po drugiej. Wahacze sworznie są sprawdzone i są ok.Podobno listwa się zaciera albo została skrzywiona. Kierownica odbija skokowo z max. skrętu w prawą stronę ale to też nie jest reguła, jeszcze nie cieknie. Takie mam objawy.
    Pitt24 kupiłeś a w którym warsztacie wymieniłeś?

ernest159 kupiłeś a w którym warsztacie wymieniłeś?

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Nemrak ; 29-09-2011 o 17:09

Użytkownik Maniak resoraków Avatar ernest159
    Mieszka w
    Biała Podlaska
    Auto
    były 156 FL 1.9 JTD, 159 1.9 JTDm ,159 2.4 JTDm,159 2.4 210 Ti

Domyślnie

Ja wymieniałem tutaj:
    http://www.tencar.com.pl/
    kompleksowa obsługa na wysokim poziomie. Starą zdemontowali, pokazali !! na czym polega uszkodzenie i zamontowali drugą zregenerowaną. Ustawienie zbieżności po wymianie w cenie całej usługi.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał coachu Zobacz post
    Gdzieś czytałem, że nikt nie mógł dostać zregenerowanej ale widać coś się zmieniło.
    Powiedzcie co Wam się dzieje z tymi przekładniami ? Jaki koszt regeneracji ?
    Pod gumowe osłony drążka kierowniczego dostaje się w przedziwny sposób woda - nawet, jak osłona wygląda na całą, to może się okazać, że w środku jest mieszanka wody i smaru. Jeżeli ktoś będzie takim autem jeździł, to po pewnym czasie na drążku kierowniczym pojawia się korozja i wżery. Wżery te, "ślizgając się" wewnątrz uszczelniacza maglownicy, powodują jego uszkodzenie i pojawia się wyciek płynu wspomagania. Regeneracja jest o tyle uciążliwa, że przy zbyt głębokich wżerach trzeba odnawiać powierzchnię drążka, co generuje duże koszty i nie jest łatwe do wykonania. W pesymistycznym wariancie regeneracja może pochłonąć ok. 800 PLN. Warto więc przy okazji jakiejś inspekcji zawieszenia zajrzeć pod gumowe osłony. Ich wymiana + przesmarowanie drążka potrafi uchronić przed koniecznością wymiany maglownicy.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Zapraszam do nas... wymontujemy, zregenerujemy i zamontujemy spowrotem.

www.flar-ital.pl

Muszę się tylko dowiedzieć jak wygląda sprawa regeneracji przekładni ze 159-tki.
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA