Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 23 z 23

Temat: waham się :)

Dawid166
    Gość

Domyślnie

Różnica w tych silnikach jest kolosalna. Sam mam 2,4 JTD pierwszej generacji, znam dość dobrze 1,9 JTDm najnowszej generacji (od nowości - kolega kupił alfę w salonie...) i mimo, że mój jest nieco słabszy (o 10 KM), a pali więcej (minimum 1,5 - 2l) nie zamieniłbym się... mimo że to 1,9 jest znacznie nowocześniejsze to wywołuje znacznie większe wibracje, mój silnik po rozgrzaniu pracuje zupełnie aksamitnie (a na zimno też niewiele mu można zarzucić), nawet na najwyższych obrotach (w dieslu to oznacza ok 4500 - 4700) nie robi jakiejś tragedii, czego nie można powiedzieć o mniejszym brcie.

I na koniec kontrowersyjna sprawa (miłośnicy benzyniaków niech lepiej nie czytają) dźwięk rzędowej piątki w dieslu jest naprawdę rasowy... (z wnętrza, na zewnątrz to ciągle traktor) w przeciwieństwie do czwórki (1,9) która po prostu bzyczy.

Użytkownik Romeo Avatar Garos
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Opel Astra III 1.7CDTI Caravan

Domyślnie

Cytat Napisał Rafał M.
    A raz się żyje, myślę że 2,4 JTD będzie dobrym wyborem
    hm, a może 1.9 - duża różnica w tych silnikach
    jak masz do wyboru to zdecydowanie bierz 2.4 JTD.

... a to moja historia AR : 155 2.0 TS, 164 3.0 V6, 166 2.4 JTD

ViP Rowerzysta Avatar piotr_alex
    Mieszka w
    Ciechanów/NDM
    Auto
    Crosswagon 2005r & 159 1.9JTD 16V 2008r

Domyślnie

Jeśli zależy ci tylko na dieslach to bierz 2.4 ja też się wahałem pomiędzy 1.9 a 2.4 i wybrałem mniejszy ale teraz wolałbym większy, moc w 1.9 szybko się kończy a jednak 5 cylindrów i 138KM to jest coś raz się żyje i nie ma co sobie żałować, palić więcej zbytnio nie będzie.

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia