Jak w temacie, czy pasuje skrzynia od silnika 2.0 t.s wersja angielska do 1.8 t.s europejczyk, nie wchodzi mi czasami 4-ty bieg, reszta biegów ok, olej w skrzyni blisko max stanu.
Jak w temacie, czy pasuje skrzynia od silnika 2.0 t.s wersja angielska do 1.8 t.s europejczyk, nie wchodzi mi czasami 4-ty bieg, reszta biegów ok, olej w skrzyni blisko max stanu.
kolego miałem w 156 . 1.8 skrzynie od 2.0 i wydawało mi się że jest wszystko ok jeździłem tak dwa lata aż zginą mi 4 bieg z dnia na dzień założyłem skrzynie od 1.8 i jednak mała różnica jest wydaje mi się że lepiej się zbiera samochód więc jak będziesz wymieniał to lepiej wymieni na skrzynie od 1.8 taką jak masz
Kolega może niech najpierw poszuka tematów dotyczących takiej zamiany a potem ewentualnie skrzyni... Poza tym jak niby silnik 1,8 ma się lepiej "zbierać" ze skrzynią od 2,0?! W razie potrzeby kolega ma 156 z przebiegiem bodajże 95 tyś na części i skrzynia jeszcze jest.
Ostatnio edytowane przez Belfer ; 02-10-2011 o 12:25
Skrzynia w 1.8 i 2.0 jest taka sama , mają takie same przełożenia .
To są dwie różne skrzynie jeśli chodzi o przełożenia! Jest na forum kilka tematów dotyczących tego problemu więc najpierw sprawdzajmy zanim coś pochopnie napiszemy lub co gorzej kupimy...
Wszystkie sa w TS sa takie same z wyglądu i budowy ale przełożenia maja różne.
1.8 na skrzyni z 2.0 będzie słabszy na starcie i przyspieszaniu ale bedzie wieksze prędkosci łapał.
Przy silniku 2.0 a skrzyni z 1.8 będzie miał odczuwalną różnicę w przyśpieszaniu.
Ale Rozrabia
156 1.8 TS SW 2000r LPG Stag
Blue cosmo
Jakiś miesiąc wstecz przerabiałem swojego selespeeda na manual i sam osobiście wymontowałem skrzynię z 1.8 ,robiąc przegląd stanu bebechów tej skrzyni dokładnie porównałem ją ze skrzynią selespeeda i każda zębatka ma taką samą ilość zębów więc ma takie same przełożenia. dodam że auto z którego zdemontowałem skrzynię na 100% nie miało nic kombinowanego ze skrzynią .
I tak w koło Macieju... Ty zdemontowałeś selespeeda a nie zwykłą od 2,0 więc jak sens ma to porównanie?! Mam Ci podać dokładną różnicę w przełożeniu głównym i ostatniego biegu czy może jednak uwierzysz, że inni mają rację!? Obejrzyj sobie filmy na YouTube na których widać dokładnie prędkości obrotowe silnika w 2,0 i 1,8 przy tej samej szybkości.
http://exchange.goo-net.com/catalog/...A_156/9002448/
http://exchange.goo-net.com/catalog/...A_156/9002450/
Natomiast przełożenie główne w 1,8 to: 3,73 a piątego biegu to 0,92
Coś jeszcze...?