Witam
Zamierzam zrobić mały remont (tzn kupić części i oddać mechanikowi) - ALFA ROMEO 156 – 16V – 1,8 TS (932A3)– 144 KM – klima – 2000r
Samochód skrzeczy jak tapczan i stuka dość głośno na nierównościach. Amortyzatory jeszcze mieszczą się w normie, ale może też wymienię.
Wybrałem takie części zawieszenia
Przód
- kpl. wahaczy (górny/dolny – lewa/prawa) firmy TRW*
- łącznik wahacza/stabilizatora – lewy/prawy firmy TRW*
Tył:
- łącznik wahacza/stabilizatora – lewy/prawy firmy TRW*
- ??? co jeszcze?
(* - Ewentualnie jakiej innej dobrej, sprawdzonej firmy?)
No i właśnie... tu pojawia się pierwszy problem. Wcześniej miałem felicie i tam wszystko proste. Tutaj nie znam jeszcze dokładnej budowy zawieszenia i nie wiem co jeszcze dokupić, a nie chcę żeby samochód stał miesiąc w warsztacie, bo się okaże, że brakuje połowy rzeczy
Przy okazji, chcę wymienić filtry (kabinowy i powietrza). Na stronie jednego sklepu, po wklepaniu danych samochodu (jak na początku postu) i tak pokazuje się sporo, różnych filtrów - różne średnice, wielkości. Więc jakie powinny być te filtry, żeby nie rozbierać i nie sprawdzać organoleptycznie? Filtr kabinowy jest pod wycieraczką, w podszybiu (przynajmniej tak mi się zdaje)
Następna rzecz... pasek rozrządu. Tu wybrałem zestaw Boscha, pasek + 1 rolka napinająca + 1 rolka prowadząca. Czy coś jeszcze trzeba do tego dokupić? (w felici miałem łańcuszek i wszystko było jasne)
Dodam, że samochód przy chłodniejszym silniku i 2500 obr/min, dostaje jakby kopa w d***. Po rozgrzaniu tej różnicy już nie czuć i chodzi normalnie. Stawiam na lambdę albo przepływkę, czytałem o wariatorze, ale tu nie mam pewności.... no ale może Wy wiecie coś, o czym ja jeszcze nie wiem
Dziękuję za pomoc![]()