Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: Pomoc w doborze elementów - remont zawieszenia, rozrząd itp

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Włocławek
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,8TS, 144KM 16V, 2000r sedan (932A3)

Question Pomoc w doborze elementów - remont zawieszenia, rozrząd itp

Witam
    Zamierzam zrobić mały remont (tzn kupić części i oddać mechanikowi) - ALFA ROMEO 156 – 16V – 1,8 TS (932A3)– 144 KM – klima – 2000r

Samochód skrzeczy jak tapczan i stuka dość głośno na nierównościach. Amortyzatory jeszcze mieszczą się w normie, ale może też wymienię.
    Wybrałem takie części zawieszenia
    Przód
    - kpl. wahaczy (górny/dolny – lewa/prawa) firmy TRW*
    - łącznik wahacza/stabilizatora – lewy/prawy firmy TRW*
    Tył:
    - łącznik wahacza/stabilizatora – lewy/prawy firmy TRW*
    -
    ??? co jeszcze?
    (* - Ewentualnie jakiej innej dobrej, sprawdzonej firmy?)

No i właśnie... tu pojawia się pierwszy problem. Wcześniej miałem felicie i tam wszystko proste. Tutaj nie znam jeszcze dokładnej budowy zawieszenia i nie wiem co jeszcze dokupić, a nie chcę żeby samochód stał miesiąc w warsztacie, bo się okaże, że brakuje połowy rzeczy
    Przy okazji, chcę wymienić filtry (kabinowy i powietrza). Na stronie jednego sklepu, po wklepaniu danych samochodu (jak na początku postu) i tak pokazuje się sporo, różnych filtrów - różne średnice, wielkości. Więc jakie powinny być te filtry, żeby nie rozbierać i nie sprawdzać organoleptycznie? Filtr kabinowy jest pod wycieraczką, w podszybiu (przynajmniej tak mi się zdaje)

Następna rzecz... pasek rozrządu. Tu wybrałem zestaw Boscha, pasek + 1 rolka napinająca + 1 rolka prowadząca. Czy coś jeszcze trzeba do tego dokupić? (w felici miałem łańcuszek i wszystko było jasne )

Dodam, że samochód przy chłodniejszym silniku i 2500 obr/min, dostaje jakby kopa w d***. Po rozgrzaniu tej różnicy już nie czuć i chodzi normalnie. Stawiam na lambdę albo przepływkę, czytałem o wariatorze, ale tu nie mam pewności.... no ale może Wy wiecie coś, o czym ja jeszcze nie wiem

Dziękuję za pomoc

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Warto też wymienić gumy w stabilizatorach - szczególnie lubi stukać przedni oraz pompę płynu przy okazji wymiany rozrządu.
    Jeśli wariator dobry to możesz zostawić - uszkodzony chodzi jak diesel. No, ale jak padnie to masz robotę przy rozrządzie od nowa.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    near zamość
    Auto
    156 1,8 ts 98

Domyślnie

stukać mogą jeszcze poduszki stabilizatora z przodu jak i z tyłu, z tyłu masz jeszcze po trzy wahacze na stronę, ale sprawdziłbym czy maja luzy dop kupował bo tanie nie są. Poza tym jak byś amory zmieniał można przy okazji zerknąć na ich poduszki. Rozrząd w alfie często robią tak (aby miec spokój ) pasek, rolka, napinacz, pompa wody, wariator, uszczelka pokrywy zaworów (bo podobno jednorazowa), i można też uszczelniacze wałków( był ostatnio temat kolega zrobił rozrząd za jakis czas pojawił się wyciek z któregoś usczelniacza i cała robota od poczatku )