Witam!
Mam pewne problemy. Otóż zamierzam zrobić mały remoncik Alfy.
1) Chciałbym wymienić olej w skrzyni, ale że to jest automat Q-System nie wiem jaki i skąd zakupić olej. Mam dwie instrukcje w PDF-ie w jednej pisze tylko że ma to być TUTELA GI/2 (3.8 L). Ale nigdzie nie mogę go znależć. Zaś w drugiej instrukcji mam taki :Tutela ZC 75\SYNTH-SAE 75W90 API GL5 (2L). Z tym że w moim rozumowaniu to jest do manualnej skrzyni biegów. Więc pownienen iśc TUTELA GI/2. Jak i gdzie go mogę dostać? A może jest jakiś odpowiednik z tymi samymi parametrami?
2) Czy przy wymianie oleju w skrzyni jest do wymiany jakiś filtr, czy coś innego co należy zmienić? Czy tylko sam olej?
3)Chcę wymienić również świece wychodzi mi że te będą najlepsze NGK R PFR6B (6 szt.) Czy dobrze rozumiem? To są chyba te: http://www.e-ngk.pl/pfr6b-swieca-pla...500-p-341.html
Tam pod spodem są jakieś przewody ale o nich w następnym pkt.
4)Miałem plan wymienić również przewody zapłonowe..ale ja ich chyba nie posiadam .
5)I ostatnia rzecz to olej do silnika w instrukcji jest
Selenia 20K - SAE 10W40 ACEA A3-96,API SJ (5,9L).
Może jakiś odpowiednik od użytkowników V6
W powyższych pytaniach chodzi mi głównie o konkrety Czyli olej taki a taki syntetyk,półsyntetyk,minerał i specyfikacje ,świece te lub te itp.
Wiem że zaraz napiszecie mi że `olej temat rzeka` ale z Q-systemem jest niewiele aut i dlatego zadaje te pytania i prosze o konkretne odpowiedzi. Przepraszam że bedziecie pewnie musieli się wypowiedzieć jak dla debila ale to nie są tanie rzeczy wiec chciałbym zakupić dobra produkty.
Pozdrawiam
Alfa 156 Sportwagon 2000r. 2.5 V6 24V 192 KM Automatyczna Skrzynia Biegów Typu Q-System