Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 37 z 37

Temat: Turbo dziura jakby większa .......:(

Użytkownik Romeo Avatar Jimmy
    Mieszka w
    Trójmiasto
    Auto
    AR159 SW 2.4JTDm 20V TI

Domyślnie

Cytat Napisał Doman Zobacz post
    no pisalismy o tych wezykach wczesniej i o tym zaworku (...)
    tego bez kanału nie sprawdzę, bo z góry nic nie widzę

a co do egr zawsze warto wyczyscic bo troche poprawi dynamike oczywiscie z calym dolotem warto miec odkurzacz zeby nic nie wpadlo do silnika bo troche tego jest lub calkiem zdemontowac dolot ale to juz troche roboty
    Czyli odkręcam śrubki i w momencie odsuwania elementu do "szpary" przykładam rurę włączonego odkurzacza?
    Piszecie żeby nic nie wpadło do silnika, ale jeśli w dolocie jest syf tak jak na fotkach z manuala czyszczenia EGR to chyba część "trotów" wpada do silnika podczas normalnej eksploatacji??
    co do kompa pisalem wczesniej jakie bledy mi wyszly wiec wszystko sie sprowadza do tych wezykow tak czy tak
    musze na kompa jechać - wydatki

aa i ktos jeszcze pisal o swiecach, w jtd to nie ma nic wspolnego z moca, one dzialaja tylko na poczatku ulamek sekundy i na tym konczy sie ich zadanie
    wiem wiem... świece żarowe, kolega rozpędził się bo ma benzynę, ale jeden "magik" z ASO Skody twierdził, że spadek mocy w Octavii TDI wynika z tego że świece żarowe są do wymiany - okazało się że był jakiś problem z komputerem, ale świece żarowe też wymienili...to było auto służbowe więc nikt nie zrobił z tego afery

przemo dzięki za linki
    a pozostałym również dzięki za podpowiedzi
    Będę wiedział jak odnosić się do tego co mi w ASO powiedzą...

krzys-krzys156
    Gość

Domyślnie Wężę

Cytat Napisał Ducrider Zobacz post
    Sprawdź jeszcze ,wężyki podciśnieniowe regulujące geometrie łopatek turbiny .
    Witam!!Czy ktoś może opisać gdzie są te wężę w 1.9JTD/105km??albo jakieś zdjęcia poprosze

---------- Post dodany o godzinie 19:15 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:10 ----------

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    Bardzo łatwo. Jak nie działa to nie powinno przepuszczać powietrza - dopiero po podaniu napięcia się otwiera i można dmuchnąc w jeden koniec, a wyleci drugim. Jesli odłączysz elektrycznie a pomimo to "przepuszcza" to jest do wyrzucenia
    Gdzie jest ten zawór w 1.9JTD/105km??i w którą rure mam ..dmuchać,,??

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

nie masz turbosprężarki z VGT , więc nie masz tego zaworu ani wężyków ;

u ciebie jest inny elektrozaworek który steruje tylko EGRem , a turbosprężarka ma tylko waste-gate
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

krzys-krzys156
    Gość

Domyślnie alfa 156

Cytat Napisał sedici Zobacz post
    nie masz turbosprężarki z VGT , więc nie masz tego zaworu ani wężyków ;

u ciebie jest inny elektrozaworek który steruje tylko EGRem , a turbosprężarka ma tylko waste-gate
    Acha ok dzięki...a co to jest waste-gate??

---------- Post dodany o godzinie 22:01 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:50 ----------

sprawdziłem w słowniku technicznym waste-gate przepustnica spalin przed turbo

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał krzys-krzys156 Zobacz post
    sprawdziłem w słowniku technicznym waste-gate przepustnica spalin przed turbo
    tak , w skrócie zawór upustowy i tylko przy nim jest 1. wężyk
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

pakero0000
    Gość

Domyślnie

hmm u mnie też od jakiegoś czasu czuć doładowanie tak w ok 2200..2300 obr/min rozkręca się a tak przy ok 3000 obr/min jakby zabrakło jej tchu lekko przymula i powoli dopiero rozpędza...trochę to denerujące jak nie można nadążyć za Punto :/. Zawór mam zasklepiony, przepływka nowa BOSCH.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Starachowice
    Auto
    156SW 2,4 jtd 2001

Domyślnie

Rury od turbosprężarki moga pęknąć już po przebiegu 60- 70 tys km. rurki podciśnieniowe (wężyki) wytrzymują dłużej- nawet do 170 tys km. Z reguły większość zgłaszanych awarii to właśnie takie nieszczelnośi! Trzeba sprawdzić szczelność przewodów- to pierwszy punkt szukania przyczyn złej pracy jedn. napędowej i przyczyna 90% podobnych przypadków!!! Trzeba zwrócić także uwagę na plastykowe obudowy filtra powietrza. W przypadku niechlujnego montażu przy wymianie filtra, często plastyki ocierają i robi sie dziura w układzie dolotowym! Jesli nie nieszczelność to grubsza sprawa. Nastepnie jest zawór egr i turbina. ale to juz inna sprawa. Sprawdżcie więc sobie szczelność rur!!! To proste a zarazem pierwszy krok w diagnozie!!! Pozdrawiam.