Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: kolo dwumasowe prosze o pomoc.

litoman
    Gość

Domyślnie kolo dwumasowe prosze o pomoc.

Proszę o pomoc czy wymienić dwumase.
    Mam do wymiana sprzęgło ale nie wiem co z dwumasą bo nigdy nie miałem styczności z tym ustrojstwem i nie wiem jaki luz jest dopuszczalny. Luz mam trochę mniejszy niż w tym filmiku http://www.youtub...e=related.
    I stąd moje pytanie można zakładać stare czy kupować nowe????
    Czytałem gdzieś kiedyś o regeneracji kół dwumasowych może to jest jakaś alternatywa.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Milicz
    Auto
    jest 156 1,9 power by Cinek 177KM ----> GT power by Cinek 188KM / 380Nm ;-)

Domyślnie

z tego co wiem to jeśli dwu mas ma jaki kol wiek luz to kwalifikuje się do wymiany

Użytkownik Alfa i Omega Avatar sumka33
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    ALFA ROMEO 156 SW 1.9 JTD FL, 2005;ALFA ROMEO 147 1.9 JTD FL, 2008

Domyślnie

Cytat Napisał lukas1983 Zobacz post
    z tego co wiem to jeśli dwu mas ma jaki kol wiek luz to kwalifikuje się do wymiany
    Bzdura... to ktoś chyba tobie coś źle powiedział. Ja miałem nowy tak na wszelki wypadek kolo auta i jak swój stary wyciągnąłem to miałem taki sam luz osiowy jak na tej nówce w kartonie. Jeżeli chodzi o luz poprzeczny to tutaj go prawie nie powinno być bo to poniżej milimetra ale jeżeli chodzi o osiowy to chyba dla naszego typu dwumasu to 6mm ale do końca już nie pamiętam. To wszystko zależy od rodzaju dwumasu. Musisz dobrze poszukać a na pewno gdzieś znajdziesz...

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Revol84
    Mieszka w
    Trzebiatów/Lublin
    Auto
    AR 156 1.8 T.Spark 1998rSprzedana. , Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD 2003r.Alfa 166 2.4JTD

Domyślnie

Dokładnie tak jak kolega pisze mój stary 2-mas miał luz taki sam jak nowy w kartonie wymieniłem komplet bo bella ma już prawie 200.000km żeby za jakiś czas znowu roboty nie mieć.Stary mam w garażu może się jeszcze komuś przyda mam nadzieje że nie mi !!!

Użytkownik Znawca Avatar michal_lc4
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 Ti 2.4JTDm/200 KM '09

Domyślnie

Ten filmik powinien rozwiać Twoje wątpliwości http://www.youtube.com/watch?v=R4Zkw...eature=related na poczatku masz nowe koło dwumasowe

A swoja droga to jest ciekawe rozwiazanie http://www.youtube.com/watch?v=Cpy443ansPY&NR=1
    Ostatnio edytowane przez michal_lc4 ; 11-10-2011 o 21:53

tomek_murawski
    Gość

Domyślnie

A ja powiem tak: w dieslu który jakiś czas jeździ nie ma dobrego koła dwumasowego... Nie mówię akurat, że to które jest nie może popracować jeszcze jakiś czas... ale-no właśnie ale jest takie, że przy wymianie sprzęgła musisz rozpoławiać silnik i za to płacić... Tak samo dzieje się w przypadku wymiany koła, taka sama czynność.A skoro koło latało załóżmy 150 tysi to niebawem będzie czekałą wymiana, więc po co robić dodatkowe koszta przy wymianie, jak można wymienić razem na nowe, zresztą taka jest praktyka większości w tych przypadkach.

---------- Post added at 10:59 ---------- Previous post was at 10:57 ----------

A i jeszcze jedno-kiedyś tam przypadkiem usłyszałem, że żeby zaoszczędzić parę groszy można podpiąć coś od 1.8tsa... ale to dla wtajemniczonych takie info...

litoman
    Gość

Domyślnie

Dzięki za pomoc .A możesz mi napisać co pokazuje 2 filmik bo jeśli chodzi o mechanikę to jestem przed człowiekiem pierwotnym.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Milicz
    Auto
    jest 156 1,9 power by Cinek 177KM ----> GT power by Cinek 188KM / 380Nm ;-)

Domyślnie

o ile dobrze zrozumiałem te koło z 2 filmu może przenieść nawet 700Nm

viruskill
    Gość

Domyślnie

ja wymienialem sprzegło u siebie mam nalatane ponad 200 tys km i dwumas mial luz 5 mm gość co to robił powiedział że nie ma sensu bo kolejne 100 tys objedzie bez problemu przy tej mocy i Nm co ja mam 105 KM