Witam,
Od jakiegoś czasu śledzę temat "Diesel Gaz". Nie bardzo się znam na mechanice, ale to wygląda mi na niezłe nitro do dizli...
Skoro odciąża pompy na railu - może łatwiej będzie utrzymać wyższe ciśnienia. Jakie są wtedy progi przy chiptuningu na takiej instalacji - z tego co wiem to w polsce chyba nie ma jeszcze nikogo.
2 pytanie to, który system by się lepiej nadawał pod tuning (dual-fuel czy diesel-gaz)?
Większość mechaników robiło gigantyczne oczy ze zdumienia o czym mówię, jeden tylko szczerze i logicznie się wypowiedział - "Nie znam się, bo nikt tego nie robi, bo na osobówkę to drogo... zresztą kto ci to potem będzie serwisować?" - jak się mało kto zna to trudno się niezgodzić...
Używając zwykłej statystki i danych na modelach eksperymentalnych bez chiptuningu (instalacje lpg i cng) + średnie chiptuningu wychodzi ze dałoby rade na niemal ori sprzecie pocisnąć 190/450... (wiadomo oryginalne sprzęgło by daleko nie zajechało)
Mam nadzieję, że jakiś dobry tuner się zainteresuje tematem, bo średnio +20%/+40% za ok. 6kPLN przy jednoczesnej redukcji ciśnień i spalania chyba jest ciekawe. Stąd na ile by to poprawiło możliwości wirusowaniaTylko jak napisałem wcześniej - nie jestem mechanikiem a power to nie tylko silnik...
Link od którego można zacząć szukać więcej info o czym mówię : http://www.elpigaz.com/21354.dhtml - stąd to już google
Pozdrawiam