Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: 1.9 jtdm i Diesel Gaz

JaSioo
    Gość

Lightbulb 1.9 jtdm i Diesel Gaz

Witam,
    Od jakiegoś czasu śledzę temat "Diesel Gaz". Nie bardzo się znam na mechanice, ale to wygląda mi na niezłe nitro do dizli...

Skoro odciąża pompy na railu - może łatwiej będzie utrzymać wyższe ciśnienia. Jakie są wtedy progi przy chiptuningu na takiej instalacji - z tego co wiem to w polsce chyba nie ma jeszcze nikogo.

2 pytanie to, który system by się lepiej nadawał pod tuning (dual-fuel czy diesel-gaz)?

Większość mechaników robiło gigantyczne oczy ze zdumienia o czym mówię, jeden tylko szczerze i logicznie się wypowiedział - "Nie znam się, bo nikt tego nie robi, bo na osobówkę to drogo... zresztą kto ci to potem będzie serwisować?" - jak się mało kto zna to trudno się niezgodzić...

Używając zwykłej statystki i danych na modelach eksperymentalnych bez chiptuningu (instalacje lpg i cng) + średnie chiptuningu wychodzi ze dałoby rade na niemal ori sprzecie pocisnąć 190/450... (wiadomo oryginalne sprzęgło by daleko nie zajechało)

Mam nadzieję, że jakiś dobry tuner się zainteresuje tematem, bo średnio +20%/+40% za ok. 6kPLN przy jednoczesnej redukcji ciśnień i spalania chyba jest ciekawe. Stąd na ile by to poprawiło możliwości wirusowania Tylko jak napisałem wcześniej - nie jestem mechanikiem a power to nie tylko silnik...

Link od którego można zacząć szukać więcej info o czym mówię : http://www.elpigaz.com/21354.dhtml - stąd to już google

Pozdrawiam

Masaq
    Gość

Domyślnie

Powiem Ci szczerze, że z własnego doświadczenia wiem że 90% gazowników nie ogarnia lpg w uturbionym silniku po modyfikacjach powiedzmy corrado G60 itp.

Po doświadczeniach z tym i wiedza jaka posiadam o lpg szczerze mówiąc nie widzę tego kompletnie, no chyba że chcesz zostać mieszkańcem warsztatu gdzie montują i regulują lpg, oraz poznać połowę gazowników z polski bo coś mi się wydaje ze tak się to skończy.

oczywiście znajdziesz znawcę w pl bo polak potrafi ale znając życie będziesz miał do niego 300 km

Hanys Romeo Avatar george11
    Mieszka w
    slask
    Auto
    GT, Lancia Ypsilon 1,3 JTD 03'było jest BMW 225xe, Ford Custom 2.0 2018.

Domyślnie

witam
    ja spotkałem sie z tym zjawiskiem, tylko w innym wydaniu.
    na zlomowisku serwisowalem duzego diesla w agregacie pradotwórczym i mieli tam mniejszy agregat z wolnossacym silnikiem Wola-Henshell(jesli ktos kojarzy)
    a ze to bylo zlomowisko samochodów to gazu mieli pod dostatkiem, podłaczali butle do kolektora ssacegi i to wszystko
    mówili ze agregat byl o wiele mocniejszy od standardu.

to tak nawiasem mówiac.

pzd.