Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Alfa 147 1,9 jtd Pompa ABS

iwanicki07
    Gość

Domyślnie Alfa 147 1,9 jtd Pompa ABS

Witam mam taki problem i pytanie
    Prawdopodobnie mam do wymiany pompę ABS w mojej alfie 147 1,9jtd 2004r bez ESP !
    Czy może ktoś z was ma taką pompę do sprzedania lub wie kto może ją mieć
    Moje pytanie jest następujące na co patrzeć przy kupnie nowej pompy na jaki numer zwracać uwagę ??
    Numery które mnie udało się sczytać to
    0265222040; 481/19/2/2253; 51739028 Taka pompę gdzie pierwszy z podanych numerów jest znalazłem na allegro tylko z końcówką 011 lub 061 czy to ma jakieś znaczenie ?? Z opisu jaki mi przez telefon podał gość ją sprzedający wynika że jest taka sama -ale czy na pewno ?
    Bardzo proszę o pomoc wszystkich znających ten temat
    Mój adres iwanicki07@vp.pl lub GG 5704958
    Pozdrawiam

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    okolice Sanoka
    Auto
    Alfa 147

Domyślnie

kolego też mam do wymiany pompe ABS
    czy przy zepsutej pompie działa Ci prędkościomierz bo mi nie działa i taki fachowiec stwierdził że to od pompy:/

iwanicki07
    Gość

Domyślnie

Mnie prędkościomierz działa

iwanicki07
    Gość

Domyślnie

Witam odświeżę temat bo jestem już po wymianie pompy ABS wraz z sterownikiem a problem pozostał
    Temat już poruszałem na Lubelskim forum ALFY ale tam pomocy nie uzyskałem zapytam wiedz tu
    "W ALFIE 147 1,9jtd mam taki dziwny objaw a mianowicie ABS jest przewrażliwiony i działa nadgorliwie czy to sucho czy mokro czy to 60km/h czy raptem 20 jak nacisnę hamulec nawet lekko to zaczyna działać ABS (wcześniej to było sporadycznie a teraz już coraz częściej-w zasadzie cały czas)
    Byłem u kol. ZIELA podłączył mi maszynę do kompa i tam wszystko O.K. Wszystkie czujniki jak i sam ABS jest sprawny. Kol. GrzesiekV6 podpowiedział mi abym sprawdził amortyzatory i siłę hamowania wiedz dziś byłem na ścieżce zdrowia -sprawdziłem amortyzatory i siłę hamowania i tu znowu wszystko O.K. Diagnosta na stacji podpowiedział mi że to może serwo -no ale tylko może Wolę być pewny nim zacznę wydawać pieniądze
    Może ktoś z was już przerabiał podobny problem lub wie ewentualnie gdzie podjechać aby to zdiagnozować na 100%"
    Dodam jeszcze że pompę ABSu już wymieniłem czujnik jednego z kół też bo był kabel lekko przetarty wszystkie możliwe kostki i złączki związane z ABSem zostały sprawdzone Do kompa podpinałem i zero błędów i to na kompie Ziela jak i na kompie w serwisie ALFY -kasy już sporo wydałem a problem pozostał
    Może jest ktoś kto się orientuję co można jeszcze sprawdzić lub co może być powodem mojego problemu
    Bardzo proszę o pomoc Będę wdzięczny za każdą podpowiedz bo osobiście tracę już nadzieję na rozwiązanie tego problemu
    Pozdrawiam iwanicki07

Użytkownik Świeżak Avatar DiReCtX
    Mieszka w
    Beskidy
    Auto
    Giulietta QV & Punto Evo Abarth

Domyślnie

Cytat Napisał iwanicki07 Zobacz post
    Witam mam taki problem i pytanie
    Prawdopodobnie mam do wymiany pompę ABS w mojej alfie 147 1,9jtd 2004r bez ESP !
    Czy może ktoś z was ma taką pompę do sprzedania lub wie kto może ją mieć
    Moje pytanie jest następujące na co patrzeć przy kupnie nowej pompy na jaki numer zwracać uwagę ??
    Numery które mnie udało się sczytać to
    0265222040; 481/19/2/2253; 51739028 Taka pompę gdzie pierwszy z podanych numerów jest znalazłem na allegro tylko z końcówką 011 lub 061 czy to ma jakieś znaczenie ?? Z opisu jaki mi przez telefon podał gość ją sprzedający wynika że jest taka sama -ale czy na pewno ?
    Bardzo proszę o pomoc wszystkich znających ten temat
    Mój adres iwanicki07@vp.pl lub GG 5704958
    Pozdrawiam
    Przerabiałem to ostatnio w alfie znajomego są trzy rodzaje ABS'ów
    - ABS + EBD
    - ASR (EBD + TC) lub jako opcja VDC
    - VDC (EBD + TC + MSR + HBA)
    Oznaczenia
    - ABS: system zapobiegający blokowaniu kół
    - EBD: elektroniczny korektor siły hamowania na koła przednie i tylne
    - HBA: automatyczne zwiększanie ciśnienia hamowania w przypadku hamowania typu "panika"
    - ASR: ogranicznik poślizgu kół napędzanych w czasie przyśpieszania poprzez zredukowanie momentu
    silnika
    - TC: ogranicznik poślizgu jednego koła napędzanego poprzez hamowanie danego koła
    - MSR: regulacja momentu hamowania silnika w czasie jazdy pod górę
    - VDC: kontrola dynamicznej stabilności samochodu

Ważne byś rozpoznał która wersje masz np. po wtyczce od niej i np. z ESP/VDC jest ciut inna pompa ma dodatkowy zawór, part number jest mało ważny,
    może będzie potrzeba na końcu nauczuć BC "nowej" pompy czyli proxy alignment w FES'ie, choć ja nie musiałem (pompa była z anglika)

można nawet przerabiać z wersji uboższej na taką z ESP/VDC tylko trzeba trochę instalacje przerobić, dołożyć YAW Sensor koło sensora airbag, i czujnik kąta skrętu w kole kiery

Pzdr
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	image0005t.jpg
Wyświetleń:	896
Rozmiar:	61.5 KB
ID:	37128  
    Ostatnio edytowane przez DiReCtX ; 20-10-2011 o 22:25
    AR147 1.9 JTDm Blackline 180KM 390Nm by Cinsoft