Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Łożyska mechanizmu różnicowego, jakie?? JTD

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Przemyśl- okolice
    Auto
    166 2,4JTD 150KM, 159 2,0JTDM 170KM, Giulietta 2.0 140KM

Domyślnie Łożyska mechanizmu różnicowego, jakie?? JTD

Witam, siadło mi łożysko mechanizmu różnicowego (lewe), czy ktoś już wymieniał te łożyska, gdzie kupować w serwisie czy szukać po prostu łożysk dobrej firmy (jakie mają oznaczenia, i przy okazji jakie uszczelniacze na półosiach są zamontowane), wymieniać jedno czy dwa, jakiej firmy łożyska są włożone oryginalnie?

krl004
    Gość

Domyślnie

Witam, w mechaniźmie różnicowym są łożyska stożkowe, symetrycznie ustawiane, których luzy reguluje się dobierając grubości podkładek (pierścienie). Uszczelniacze półosi są niestety różne w poszczególnych modelach naszych Alf. Trzeba i tak je kupić w serwisie podając Nr WIN. Cena takiego uszczelniacza to ok. 30 zł. Likwidacja luzów w mechaniźmie różnicowym to tzw. wyższa szkoła jazdy, należy ją zlecić naprawdę dobremu mechanikowi. Pozdrawiam.

mich27
    Gość

Domyślnie

Witam. Mam pytanie jakie mialeś objawy zuzycia tego lożyska podejrzewam ze mam podobna sytuacje słychac szum od lewej stronu mechanizmu w czasie jazdy od 60km do 110 słychac szumiace lozsko powiekaszajace sie na zakretach.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    PYRZYCE,Zachodniopomorskie
    Auto
    AR166 2.4JTD 175KM 2005r

Domyślnie

No właśnie jakie miałeś objawy?U mnie również coś hałasuje z lewej strony(strona pasażera). Tzn. hałas jest nie równomierny,nasila sie przy dodawaniu gazu,czyli przy zwiększeniu obciążenia.Gdy puszcze gaz hałas jest prawie nie słyszalny.Hałasuje najbardziej w przedziale 0-60km/h i towarzyszy temu wyczuwalne drganie kierownica.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Przemyśl- okolice
    Auto
    166 2,4JTD 150KM, 159 2,0JTDM 170KM, Giulietta 2.0 140KM

Domyślnie

U mnie nie było żadnych objawów podczas jazdy tylko przy zmianie kierunku jazdy przód, tył było słychać takie chrupnięcie i półoś lewa wtedy mocno się krzywiła, po wymianie problem ustąpił, wystarczyło by skasować luz nie wymieniając łożysk, ale 300zł za dwa łożyska to wcale nie tak dużo, gdzie zestaw podkładek do kasowania luzu kosztuje 100zł