Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Wskaźniki temperatury i miska olejowa

Użytkownik Embrion
    Auto
    147 1.6 105KM 2004r

Domyślnie Wskaźniki temperatury i miska olejowa

Witam

Mam AR 147 z Climatronic w której są elektroniczne wyświetlacze temperatury i wyświetlacz mocy nawiewu. Problem z nimi jest taki że, bardzo często są nieczytelne i trzeba ustawiać temperaturę na 'czuja'. Czasem jak zapalę silnik to przez chwilę jest ok, a później lipa, czasem w trakcie jazdy jest ok więc trudno mi określić z czego to wynika. Jak kupowałem to auto sprzedający powiedział, że był z tym salonie i powiedziano mu, że tak się dzieje w tych samochodach. Czy wie ktoś może na czym polega problem z tymi wskaźnikami, czy to jest do wymiany?

Jeszcze jedna kwestia czy można czymś podkleić skutecznie miskę olejową (AR 147 1.6 105KM). Była spawana ale dalej trochę kapie. Już ją kleiłem klejami do metalu (Permatex-płynny metal) i klejem epoksydowym ale niedużo pomogło.

Z góry dziękuję za wszelkie informacje

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Chrzanów
    Auto
    alfa romeo 156 2.4 jtd 2001r- była, bravo 2.0 multijet- jest

Domyślnie

Co do miski, to spuścić olej, odtłuścić acetonem i na to poxipol. Sprawdzone, 2 lata trzyma.

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał jarson Zobacz post
    Jak kupowałem to auto sprzedający powiedział, że był z tym salonie i powiedziano mu, że tak się dzieje w tych samochodach.
    niezły bajer
    głodny musiałeś być , że to łyknąłeś

co do miski - ja bym już raczej odpuścił klejenia itp ( skoro po kilku próbach jest nadal źle ) i zakupił całą ( nie popękaną )

a panel - a raczej wyświetlacze na nim - no cóż , fortuny nie kosztuje więc chyba też pokusiłbym się o wymiankę skoro przyczyn awarii nie da się ustalić ( bo rozumiem że rozbierałeś i zaglądałeś na wszelkie połączenia el. w nim ? )

Użytkownik Embrion
    Auto
    147 1.6 105KM 2004r

Domyślnie

Cytat Napisał bocian Zobacz post
    niezły bajer
    głodny musiałeś być , że to łyknąłeś

co do miski - ja bym już raczej odpuścił klejenia itp ( skoro po kilku próbach jest nadal źle ) i zakupił całą ( nie popękaną )

a panel - a raczej wyświetlacze na nim - no cóż , fortuny nie kosztuje więc chyba też pokusiłbym się o wymiankę skoro przyczyn awarii nie da się ustalić ( bo rozumiem że rozbierałeś i zaglądałeś na wszelkie połączenia el. w nim ? )
    miski nawet szukam już w necie używanej bo nowa trochę kosmiczna cena. tylko że nie bardzo idzie znaleźć do tego silnika. Może jakieś info kto handluje takimi częściami?

Panelu nie rozbierałem, nie jestem jakimś fachowcem od samochodów więc nie chcę tam nic bardziej popsuć niż jest. Możliwe, że to jakaś usterka na łączeniach bo nie jestem w stanie określić co na to wpływa. Dziś znowu trochę działało. Może podjadę do jakiegoś elektryka czy do serwisu niech rzucą okiem i określą na czym polega problem.

---------- Post added at 17:08 ---------- Previous post was at 17:04 ----------

Cytat Napisał maniek7712 Zobacz post
    Co do miski, to spuścić olej, odtłuścić acetonem i na to poxipol. Sprawdzone, 2 lata trzyma.
    Jeszcze spróbuję to podkleić może się uda. Dotychczas czyściłem powierzchnię ale nie spuszczałem oleju bo ten wyciek jest minimalny i myślałem że klej zdąży wyschnąć nim zacznie ciec. Po drugie to nie mam warunków aby wejść dobrze pod samochód więc spuszczenie oleju jest trochę utrudnione.
    Zwykle po podklejeniu nie ciekło jak stał cały dzień, natomiast po jeździe zaczynało się na nowo.