w tym silniku nie mozna zaslepic calkowicie EGR, mozna to zrobic dopiero po wycieciu z programu.
w tym silniku nie mozna zaslepic calkowicie EGR, mozna to zrobic dopiero po wycieciu z programu.
oczywiscie ze sie da, wywali CHECK z ktorym mozna jezdzic, a auto sie bedzie zbieralo normalnie, jezdzilem tak kilka miecy, potem cinek sie tym zajal i zrobil jak piszesz![]()
..... powered by www.cinsoft.pl
w dziale zrób to sam znajdziesz takową...poszukaj
pzd.
dziękówa jestem nowy także ograniam co gdzie z czasem![]()
chyba ktoś już wcześniej podrzucał taki tematprzeszukaj forum, stosunkowo niedawno ktoś o tym pisał, może znajdziesz rozwiązanie. Ja osobiście proponuję podpięcie auta pod komputer. Na pewno Ci pokaże co i jak jest nie tak
I co było przyczyną??
Ja osobiście miałem coś podobnego w swojej 156 jtd , okazało się ze to przepływka, odepnij i sprawdź jak idzie bez jak byś jeszcze nie rozwiązał problemu.
Witam, kupiłem niedawno nową Alficzkę myśląc że się wyzbędę na jakiś czas problemów, jednak niestety nieZmiana na diesla nie okazała się mniej kłopotliwa niż poprzedni TwinSpark
No ale wracając do tematu, mam ten sam problem, auto nie zbiera mi się od niskich obrotów, mam AlfaDiag'a i nie wykazuje żadnego błedu (wywala mi czasami błąd świecy żarowej, no ale ona nie ma wpływu na jazdę...). Przepływkę sprawdzałem, niby w Alfadiagu nie ma stałej charakterystyki i wygląda dość podobnie do zadanej. Poprzedni właściciel 2 razy wymieniał już przepływkę... Dziś ją odpiąłem, niby troszkę lepiej ale auto dalej się dość wolno zbiera, a może tak ma być? Jak by ktoś był z pobliża Gliwic to zapraszam na jakieś małe spotkanko
Co jeszcze, nic nie dymi, EGR przeczyściłem (sam EGR nie aż taki brudny, ale kanały za przepustnicą - zgroza, 30min wyskrobywałem brud...), założyłem też zaślepkę częściową.
Jeszcze co do przepływki to była teraz brudna, jak by z oleju, wyczyściłem, ale nie pomogło. Filtry WSZYSTKIE wymienione oprócz oleju (to na wiosnę). Stary filtr powietrza nie był nawet taki brudny, ale włożony tragicznie (cały pogięty), a auto było serwisowane do 2011 rokutragedia... połowa śrubek innych, plasticzki połamane, osłonki wtyczek odkryte... staram się powoli wszystko doprowadzać do porządku...
Aha, auto od zakupu jeździło dobrze, później nagle coś walnęło... no i mam dziwne syczenie koło filtra paliwa, myślałem że może jakaś nieszczelność na przewodach ale nic nie widać, tym bardziej że miałem taką sytuację, że jeden z przewodów paliwowych mi się wypiął raz ( nie wiem czemu, wyleciał po prostu), myślałem że to może to było przyczyną...
Rura łącząca IC z turbiną też jest jakaś dziwna. Macie ją wszyscy owiniętą taką jak by taśmą? No i poci mi się, ale podobno to normalne...
Jak by ktoś chciał pomóc to 695749299, chętnie się spotkam z innymi Alfistami co mają GT
pozdro
witam
sprawdz czy sztanga gruszki turbo chodzi, tzn:
silnik zgaszony,jedna osoba za kierownice, druga z czyms co swieci(latarka) pobserwuje sztange turbo
po przekreceniu syacujki sztanga powinna sie poruszyc jakies 7-10mm, i podczas przegazówki pracowac w zakresie kilku mm
jesli nie pracuje to sprawdz przewody z gruszki turbo(sterowanie geometria turbo) do zaworu overbost(zamocowany na obudowie filtra pow)
sprawdz czy po uruchomieniu silnika powstaje podcisnienie w przewodzie do gruchy turbo
pzd.
poprzedni właściciel wymianiał już czujnik overboost. Jak kupowałem auto to wszystko chodziło, po 2 miesiącach coś padło...