Strona 24 z 220 PierwszyPierwszy ... 14151617181920212223242526272829303132333474124 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 2193

Temat: Jakie opony zimowe kupić?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

a o tej Savie co ja kupilem ma ktos jakies zdanie do napisania??Bera z mila chcecia kupilbym made in poland ale byly slovenia:-) wiec nie bede jezdzil i szukal produkcji polskiej

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

jeśli chodzi o made in Poland to z czystym sumieniem polecam Dębicę, na zaśnieżonych i zalodzonych drogach dorównuje najbardziej renomowanym oponon (nb. 3x droższym). Czyli w warunkach, w których najbardziej potrzebujesz przyczepności sprawdzają się świetnie. Gorzej na suchym i mokrym, ale wtedy przecież przyczepność jest i nie powinno być niespodzianek. Miałem je w kilku autach i gdyby produkowali rozmiar 225 to pewnie znowu bym je wybrał.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

no w zamiarze mialem zakup frigo 2 ale roznica w cenie byla 20 zl(oczywiscie sava drozsza o 20 zl) i doradzili mi ze lepsza ta sava jezeli chodzi o liczbe lamelek i ksztalt bieznika

Użytkownik Maniak resoraków Avatar daro1906
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 16 V Distinctive

Domyślnie

Piękny test opon jest w ostanim motorze. Mnie zainteresowało podsumowanie testu. Najsłabiej wypadła nasza dębica. Jednak nie miała ona sobie równych , jeżeli chodzi o jazdę po zaśnieżonych drogach. Biła inne renowowane firmy. Autor artykułu ładnie podsumował test. Wszystko zależy od tego w jakich warunkach dana opona będzie pracować. Jedne opony są super na suchych nawierzchniach ale mają gorsze parametry na nawierzchni śniegowej a już wogóle kiepsko sprawują się na błocie pośniegowym. I odwrotnie. Nie ma uniwersalnej opony na zimę, która będzie najlepsza na wszystkie warunki okresu zimowego.

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159

Domyślnie

Jasne, że jest tak jak mówisz. Według mnie należy wybierać opony, które zachowują wysoki poziom we wszystkich warunkach badanych, zresztą takie też wyfrywają testy. Opona, która jest dobra tylko w jednym elemencie zostaje daleko w tyle.

Użytkownik Romeo
    Auto
    AR159 Q-tronic

Domyślnie

A ja założyłem w sobotę moje zeszłoroczne MS66 Plus i jestem mile zaskoczony ciszą, mam wrażenie że jest ciszej niż na letnich michelin'ach - oba komplety 2010 rok i te same rozmiary 225/50R17. Polecam.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Yaro85
    Mieszka w
    Goczałkowice-Zdrój
    Auto
    Zoe 159 SW 1.9 JTDm 16V <3

Domyślnie

Ja kupiłem Nokian-y WR D3 360 zł sztuka 205/55/16 do tego kupiłem felgi stalowe alfy i kołpaki zrobię foty jak będzie jaśniej. To dopiero moja pierwsza zima Alfą i na tych oponach w testach niby dobrze wypadają, często wybieram się na narty więc sprawdzę jak się sprawują w górach.
    Tomek - Yaro

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa romeo 1750 TBI

Domyślnie

Witam. Dołączam do kolegi który proponuje nokiany też takie mam tylko w rozmiarze 225/50/R17 i jestem zadowolony.Nie ma żadnego problemu i jak jeszcze nie ma śniegu to są bardzo ciche na gołym asfalcie.

pozdrawiam

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał coachu Zobacz post
    Jasne, że jest tak jak mówisz. Według mnie należy wybierać opony, które zachowują wysoki poziom we wszystkich warunkach badanych, zresztą takie też wyfrywają testy. Opona, która jest dobra tylko w jednym elemencie zostaje daleko w tyle.
    pamiętajmy, że na suchym i mokrym najlepiej w testach zimówek wypada... opona letnia potwierdza to każdy test
    ja kieruję się zasadą, że w zimie należy wybrać oponę która sprawdza się najlepiej w warunkach zimowych czyli na śniegu i lodzie. W tych warunkach najłatwiej o utratę panowania nad autem i dlatego przyczepność w takich warunkach jest najważniejsza. AŚ zawsze wymyśla sobie własną punktację żeby wygrał model "nieoficjalnie sponsorowany" więc nie kierowałbym się zbytnio końcowymi wynikami.

Oczywiście że najlepiej wziąć Continentala, Michelin lub Pirelii tylko nie każdego na to stać. W kategorii typowych zimówek Dębice są świetne. Myślę, że lepiej wziąć takie opony niż te uzyskujące wyniki przeciętne we wszystkich testach.

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159

Domyślnie

Nie mówiłem o wynikach przeciętnych, a ponad przeciętnych. Osobiście nie sugeruję się testami z AŚ, aczkolwiek nie wiem czy akurat one są sponsorowane czy nie.
    Mnie osobiście interesuje jak zachowuje się opona zimowa na suchym i mokrym ponieważ nasze polskie zimy ( przynajmniej w moim regionie ) nie zasypują dróg na kilka miesięcy, za to często zdarza się jeździć po suchych drogach w minusowych temperaturach, a tu nawet dobra opona letnia przegrała by z zimówką.
    Zresztą, jak przeglądam test opon zimowych to nie znalazłem tam porównania ich zachowania na suchym i mokrym w stosunku do letnich.