Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Temat: chcę stać się jednym z WAS

Administrator weteran Romeo Avatar ozzy
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Maserati Levante S 3.0V6 benzina

Domyślnie

Cytat Napisał Koba
    Wybór oczywiście nie okazał się od taki prosty,
    no co Ty :wink:
    Cytat Napisał Koba
    obszedłem dzis trochę i wiem jedno, jak wezme to tylko 166 ze wzgledu na gabaryty /rodzina/,
    zgadzam się, bardzo wygodne i obszerne

Cytat Napisał Koba
    zaś wszyscy odradzali silnik 2.4 a piali w peany nad 1,9 jtd? To naprawdę lepszy silniczek od 2,4.
    Ja słyszałem odwrotne opinie, zresztą w 166 był tylko 2.4JTD, więc problem z głowy

Cytat Napisał Koba
    I jeszcze jeden problem, czy alfy w benzynie chetnie chulają na gazie bo gazowe modele też miałem?!
    No więć: TS'y niezbyt lubią gaz (spotkałem się z taką opinią, sam nie jeździłem), chociaż ludzie jeżdżą. 3.0 V6 mi na gazie chodziła super, ale potrzebny jest duuuuży zbiornik :mrgreen:

Cytat Napisał Koba
    Jutro 2 runda. Życzcie mi powodzenia. No i spotkałem sie z opinia, że lepsze alfiatka na automacie, że manuale lubia nawalać, prawda ci to?!
    Skrzynia jak skrzynia, automat ma tą zaletę, że trudno go rozwalić, no chyba że ktoś oleju nie wymienia w skrzyni. Manual łatwiej uszkodzić ze względu na sportowy charakter auta co kusi, a nie słabą konstrukcję. Może stąd ta opinia.

Cytat Napisał Koba
    Pozdrawiam wszystkich alfaholików.
    powodzenia
    Jest: Maserati Levante S
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.

Mieszka w
    Opole
    Auto

Domyślnie

Ale tak całkiem szczerze powiem, że gdybym miał kupować po raz drugi 166, to tylko zadbaną 2.4 JTD w manualu. Dlaczego?
    - Nie brałbym ponownie 3.0 V6. Nie ma tym gdzie jeździć, marnuje się tylko na polskich drogach., co się rozpędziłem to trzeba hamować...
    - Spalanie ma swoje znaczenie
    - Automat (SporTronik) super sprawa, tęsknię do dzisiaj, ale w 2.4JTD to pomyłka.

Decyzja Twoja.
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał fiergloo
    Cytat Napisał tomkap
    fiergloo napisał/a:
    Twin Spark 16V akurat nie jest moim ulubionym silnikiem ze względu na wariator

Moim zdaniem wariator to bardzo ważny element tego silnika. Bez niego TS miałby sporo mniej mocy.Moc rekompensuje wydatek 300zł raz na ileś lat.
    Raz na 40 000 km średnio. Tutaj jest niestety błąd konstrukcyjny bo do wariatora za późno dochodzi olej silnikowy i poprostu po pewnym czasie się wyciera wewnątrz. W 8V z tym problemów nie było bo smarowanie szło z łańcucha. Z tymi samymi wariatorami problemy mają chłopaki z FIATów Punto HGT.
    REDAKTORKU jak sie tytulujesz :wink: wariator nie ma bledu konstrukcyjnego :mrgreen: jak caly TS tez go nie ma :shock: wystarczy poznac zasady postepowania i no problem

[ Komentarz dodany przez: AR_33: 2008-03-13, 21:24 ]
    Redaktor to jest dopisek Administracji, tak jak Moderator 8)
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Cytat Napisał lesio146
    REDAKTORKU jak sie tytulujesz :wink: wariator nie ma bledu konstrukcyjnego :mrgreen: jak caly TS tez go nie ma :shock: wystarczy poznac zasady postepowania i no problem
    Po pierwsze nie napisałem że wariator jest z błędem, tylko że silnik ma błąd konstrukcyjny- dokładniej jego głowica przez to że olej za późno dochodzi do urządzenia przez co samo przez jakiś czas chodzi na filmie olejowym albo po dłuższym postoju nawet "na sucho". Dlatego poprostu się wyciera i jest traktowany jako część eksploatacyjna silnika. Chłopaki z Punto HGT starają się parkować na krawężnikach tak, żeby prawa strona auta była w dół- prawdopodobnie wtedy mniej oleju ucieka z wariatora. Można oczywiście stosować pewne zasady, ale gdy się bierze TS16V z drugiej ręki to można się nadziać i 350-500 zl na dzień dobry idzie na sam wariator.
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi

Administrator ds. zlotu Romeo Avatar fr33
    Mieszka w
    Czestochowa, Poland
    Auto
    164 Super TS

Domyślnie

Cytat Napisał Lesio
    http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C4126509 to jest tak Alfa. :mrgreen:
    juz to radio na kasety mogli sobie odpuscic DD
    Jurajski Klub Alfa Romeo
    www.jkar.org

Warsztat samochodów włoskich
    www.flar-ital.pl

Dorabianie części, elementów itp na zamówienie - kontakt PW

Mieszka w
    Opole
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Lesio
    http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C4126509 to jest tak Alfa.
    Cytat Napisał www.otomoto.pl
    (...)spalanie na poziomie 9-10 litrów po mieście i 8-9 za miastem(...)
    Twoją uwagę radio zwróciło?A spalanie? 8-9L taaaa, takie spalanie to Corsa mojego kumpla miewa :mrgreen: Swoją drogą sprzedawcy takie bzdury piszą... zresztą nikt nie kupi tego samochodu bo jest ekonomiczny, po co tak kłamać?