Strona 1 z 5 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Temat: Brera 3,2 JTS Q4

Użytkownik Maniak resoraków Avatar parano
    Mieszka w
    wawa
    Auto
    Brera 3,2 JTS Sky view 2006

Domyślnie Brera 3,2 JTS Q4

Witam,

interesuje mnie zakup Brery z silnikiem 3,2 JTS i tu prośba do kolegów, posiadających ten model o podzielenie się doświadczeniami na temat użytkowania.

Nie pytam oczywiście o koszty związane z tankowanie bo one są oczywistę, myślę że za tą urodę warto płacić. - auto będzie używane głównie po mieście (Warszawa) także przygotowany jestem na spalanie rzędu 15-20 l.
    Interesuje mnie raczej kwestia awaryjności i późniejszych kosztów obsługi, na co warto zwrócić uwagę w trakcie kupna. Zaznaczam, że to będzie to (mam nadzieję jak najszybciej) moja pierwsza Alfa, więc nasłuchałem się kupę stereotypów na temat awaryjności itd. itp. miałem już jednak auta różnych marek (także tych legendarnie nieawaryjnych) i nie wierzę w bajki i tym bardziej przesądy.

Zależy mi też na szybkim zakupie, bo moje dotychczasowe auto zostało skasowane przez jakąś miłą Panią.

Mam nadzieję, że nie zdublowałem żadnego posta

Z góry dzięki za pomoc

Użytkownik Romeo Avatar YonasH
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Brerrrrra V6

Domyślnie

Witaj,
    O ile wiem, jestem jedynym właścicielem takiego auta na tym forum. Jest jednak parę 159 3.2.
    Po pierwsze ochłoń, bo takich Brer na rynku stosunkowo mało, a po co masz kupić bubla.
    Historia mojego auta w linku w sygnaturze. W skrócie:
    -przekładnia kierownicza. Sprawdź czy jest już zielony płyn i stan elementów przekładni pod gumami.
    -warto też sprawdzić wszystkie elementy główne silnika. Stosunkowo wiele napraw wymaga wyjęcia całego silnika! np. ja mam niesprawny wskaźnik temperatury oleju. wymiana czujnika wymaga demontażu miski olejowej, a to z kolei wymaga demontażu całego dołu lub przodu auta, lub właśnie wyjęcia silnika. 2 dni pracy. W ASO > 1200 za robotę. Na szczęście wskaźnik niezbędny nie jest, więc olałem.
    -warto sprawdzić jak działa skrzynia biegów na zimno i na ciepło.
    -hamulec ręczny. Jeśli chodzi ciężko to zatarte są linki. Wymiana wymaga demontażu niemal całego wnętrza. 5 godz. pracy.
    -sprzęgło. Zgodnie z procedurą, wymiana wymaga... wymontowania silnika

Jak znajdziesz coś konkretnego, to się podziel linkiem. Znajdzie się pewnie wielu chętnych do oceny.
    Pzdr!

...brzmienie V6 - bezcenne!

Mieszka w
    wawa
    Auto

Domyślnie

YonasH

Dzięki bardzo za pomoc. Muszę przyznaz Twoja Brera robi potężne wrażenie, piękna.
    Szczerze przyznam, że póki co przeglądałem tylko ogłoszenia i faktycznie nie ma ich wiele.
    Jak na kilkuletnie sportowe auto to usterki bez tragedii.

Poniżej kilka linków z Allegro, moze ktos oglądał

http://allegro.pl/alfa-romeo-brera-3...879703730.html
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-brera-4...C16737509.html
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-brera-3...C21058292.html

Ceny obu dosc atrakcyjne, pytanie tylko jaki stan faktyczny.

Obawiam sie ze chwile czasu na obejrzenie znajdę dopiero na początku listopada.

Piszcie koledzy co sądzicie, a może już ktoś oglądał te auta.

Jeszcze jedn pytanie jak sprawuje sie sam silnik, jak doznania stosunek masy do mocy.
    I jak wygląda kwestia z rozrządem, czy skoro jest łańcuch to nie wymaga wymiany, czy moźe się rozciągać i konieczna wymiana, ew jaki koszt. Sorry pytam bo się nie znam

Pozdr
    Ostatnio edytowane przez parano ; 26-10-2011 o 21:59

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Gary
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    159 TI

Domyślnie

parano, specjalista od brery nie jestem ale zdecydowanie najbardziej podoba mi sie ta czerwona. I jezeli rzeczywiscie jest taka idealna i ma tylko 30 tys przebiegu to nic tylko brac :-)
    Ja do Suchej Beskidzkiej z Poznania mam kawalek ale moze znajdzie sie ktos z okolic, kto ja Tobie obejrzy

Mieszka w
    wawa
    Auto

Domyślnie

Dzieki Gary

No jezeli to taka lalka to sam sie chetnie przejadę.
    Pytanie tylko jak się ma stosunek ceny do jakosci. Ale trzeba coś zobaczyć jak najszybciej
    Fakt czerwona wygląda całkiem sensownie.

Użytkownik Znawca Avatar rafter
    Mieszka w
    Pruszków
    Auto
    BMW 540i xDrive G30

Domyślnie

Za atrakcyjną cena przeważnie nie kryje sie nic dobrego , radzę uważać ,zwlaszcza że przy czerwonej nie napisali ze bezwypadkowa

Podobno sprowadzona z Niemiec , wiec zobacz ile w Niemczech kosztuje bezwypadkowa Brera z podobnym silnikiem i podobnym przebiegiem i dolicz sobie do tego koszty sprowadzenia http://www.autoscout24.pl/Details.aspx?id=v4kfwqdayzzb
    AR 156 1.8 TS ( 2001-2006)
    AR 159 1.9 JTDM 16V ( 2006-2009)
    AUDI A5 2.0 TFSI MTM (2009 -2014)
    BMW 528i F10 ( 2014 - 2019 )
    BMW 540i G30 ( 2019 -

Lewostronnym powolno jeźdźcom mówimy kategorycznie NIE !!!

Użytkownik Romeo Avatar YonasH
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Brerrrrra V6

Domyślnie

Cytat Napisał parano Zobacz post
    Jeszcze jedn pytanie jak sprawuje sie sam silnik, jak doznania stosunek masy do mocy.
    I jak wygląda kwestia z rozrządem, czy skoro jest łańcuch to nie wymaga wymiany, czy moźe się rozciągać i konieczna wymiana, ew jaki koszt.
    Auto potwornie ciężkie, jak na coupe. Mocy jednak starczy Bardzo ładny przebieg momentu dodatkowo pomaga, a Q4 to bajka! Mam auto 1,5 roku i nie udało mi się jeszcze spalić gumy, mimo, że się starałem. Taka przyczepność!
    Rozrząd ma jakieś czujniki chyba. Na długo zanim łańcuch pęknie, ma głośno dzwonić. Wszyscy znawcy tej jednostki mówią, że łańcuch przeżyje resztę silnika

...brzmienie V6 - bezcenne!

Mieszka w
    wawa
    Auto

Domyślnie

Dzieki Koledzy,

dokładnie jeżeli chodzi o ceny to oferty znacznie się różnią. Tak czy inaczej przed zakupem będę jechał do ASO.
    Początkowo chciałem kupować na spokojnie, ale teraz jestem już trochę pod ścianą (brak auta), dlatego też patrzę na ogłoszenia z niższego pułapu cenowego, ale na razie nic nie oglądałem więc ciężko stwierdzić skąd te okazje.

Chociaż tak jak napisał rafter, różnica w cenie praktycznie dwukrotna.

No ale po tym co napisał YonasH, jak najszybciej podjadę w kilka miejsc żeby oblookać.

Markowicz
    Gość

Domyślnie

Ceny sa rozne jak od handlarza to musi on zarobic .... Chyba najtaniej we Wloszech:
    http://www.autoscout24.pl/Details.as...drw1nc&asrc=fa

netto export € 12000

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Wawa
    Auto
    Różne Alfy... i nie tylko :)

Domyślnie

Cześć,

a czemu Brera, a nie Spider? Domyślam się, że chodzi jednak o 4 miejsca?
    Pozdrawiam Camil