Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: Remoncik

Qbayt
    Gość

Domyślnie Remoncik

Witam!
    Mam pewne problemy. Otóż zamierzam zrobić mały remoncik Alfy.

1) Chciałbym wymienić olej w skrzyni, ale że to jest automat Q-System nie wiem jaki i skąd zakupić olej. Mam dwie instrukcje w PDF-ie w jednej pisze tylko że ma to być TUTELA GI/2 (3.8 L). Ale nigdzie nie mogę go znależć. Zaś w drugiej instrukcji mam taki :Tutela ZC 75\SYNTH-SAE 75W90 API GL5 (2L). Z tym że w moim rozumowaniu to jest do manualnej skrzyni biegów. Więc pownienen iśc TUTELA GI/2. Jak i gdzie go mogę dostać? A może jest jakiś odpowiednik z tymi samymi parametrami?

2) Czy przy wymianie oleju w skrzyni jest do wymiany jakiś filtr, czy coś innego co należy zmienić? Czy tylko sam olej?

3)Chcę wymienić również świece wychodzi mi że te będą najlepsze NGK R PFR6B (6 szt.) Czy dobrze rozumiem? To są chyba te: http://www.e-ngk.pl/pfr6b-swieca-pla...500-p-341.html
    Tam pod spodem są jakieś przewody ale o nich w następnym pkt.

4)Miałem plan wymienić również przewody zapłonowe..ale ja ich chyba nie posiadam .

5)I ostatnia rzecz to olej do silnika w instrukcji jest
    Selenia 20K - SAE 10W40 ACEA A3-96,API SJ (5,9L).
    Może jakiś odpowiednik od użytkowników V6

W powyższych pytaniach chodzi mi głównie o konkrety Czyli olej taki a taki syntetyk,półsyntetyk,minerał i specyfikacje ,świece te lub te itp.
    Wiem że zaraz napiszecie mi że `olej temat rzeka` ale z Q-systemem jest niewiele aut i dlatego zadaje te pytania i prosze o konkretne odpowiedzi. Przepraszam że bedziecie pewnie musieli się wypowiedzieć jak dla debila ale to nie są tanie rzeczy wiec chciałbym zakupić dobra produkty.
    Pozdrawiam

Alfa 156 Sportwagon 2000r. 2.5 V6 24V 192 KM Automatyczna Skrzynia Biegów Typu Q-System

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

O skrzyni Ci nie powiem bo mam manuala, ale swiece platyny ngk, olej jak lubisz poszalec 10w60, a przewodow zaplonowych v-ki nie maja, jest cewka bezposrednio na swiecy
    Genetics makes the champions, want to compare?!

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Cytat Napisał Qbayt Zobacz post
    Domyślnie Remoncik
    To raczej "przeglądzik"
    Moja Bella

Qbayt
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał -BamBosZek- Zobacz post
    O skrzyni Ci nie powiem bo mam manuala, ale swiece platyny ngk, olej jak lubisz poszalec 10w60, a przewodow zaplonowych v-ki nie maja, jest cewka bezposrednio na swiecy
    Ale jakiej marki oleju użyć? Na tę Selenie czy może na jakiś inny? A cewki mają duży wpływ na pracę silnika?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    156 2.5 V6 190HP 1999, 159 1.9jtdM 150KM 2006

Domyślnie

A świece kup Bosch, sa tańsze niż NGK i nieporównywalnie lepsze. Chyba że trafisz NGK japońskie - ale to rzecz prawie niemożliwa u nas. Moje NKG wytrzymały niecałe 12tys.

Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

Cytat Napisał dcfan Zobacz post
    A świece kup Bosch, sa tańsze niż NGK i nieporównywalnie lepsze. Chyba że trafisz NGK japońskie - ale to rzecz prawie niemożliwa u nas. Moje NKG wytrzymały niecałe 12tys.
    Platyny wytrzymaly Ci 12k?

Olej lej z gornej polki i nie zaluj do tego silnika, ja mialem Agipa racing, teraz mam Castrol edge sport

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    156 2.5 V6 190HP 1999, 159 1.9jtdM 150KM 2006

Domyślnie

Do tego silnika nic innego niż platyna nie wejdzie. a jak wejdzie to pali na 2 garki, czasem na 3. O wolnych obotach zapomnij

Moje zaczeły gubić zapłony, ceramika aż pożółkła od temperatury, widoczne też przedmuchy z komory spalania. Koszmar, to już któreś moje doświadczenie z NKG ale myślałem, że platyna będzie lepsza. Bosch 4zł tańszy od NGK, więc szkoda się zastanawiać.

Co do oleju to ciekawa sprawa, bo właściwie powinien być lany coś w stylu 20W50 a to z uwagi, na dość luźne pasowanie silnika. Przy odpowiednio częstej wymianie 10W40 też może być i tutaj sprawa również zależy od producenta bazy olejowej. Ja śmigam na 10W40 Orlenu (wersja czerwona - gas) i silnik wyraźnie ciszej i kulturalniej pracuje niż na poprzednim Texaco 10W60. Wymieniam co 15tys więc nie obawiam się przepalenia oleju.

Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

Moje platynki tez maja zolte nadpalenia na ceramice przy korpusie ale dzialaja bez zarzutu.

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał dcfan Zobacz post
    Do tego silnika nic innego niż platyna nie wejdzie. a jak wejdzie to pali na 2 garki, czasem na 3. O wolnych obotach zapomnij
    a to ciekawe ...

stawiam flaszkę że minimum połowa osób ma inne świece niż ngk platyny i jakoś im działają

Qbayt
    Gość

Domyślnie

Czyli reasumując jeśli chodzi o świecę

NGK Platyny takie jak w linku w pierwszym poście
    Co do olejów w silniku i w skrzyni dalej jestem ciemny...
    Poprosiłbym jeśli chodzi o silnik w v6 odpowiedż typu :
    ``Ja leje olej Rzepakowy Kujawski 100w200 syntetyczny/mineralny AgpXX`` (Mile widziany link do takowego oleju)

Przepraszam że potrzebuje łopatologicznego tłumaczenia ale my Alfowicze musimy sobie pomagać