Szybko, bo i nie ma przy tym za dużo roboty, a czy tanio czy nie to ja sam nie wiem. Nigdy nie wymieniałem świec u mechaników.
kupilem dzis Beru GN 059-koszt 65 sztuka(260 zl za 4szt.).Byly jeszcze Bosha za takie same pieniadze ale zdecydowalem sie na Beru.W innej hurtowni (DAKOL) powiedzieli mi 80 zl za Bosha,a ze Beru ktorych nie maja to ok.120 zl sztuka-znawcy.Umowilem sie juz na wymiane.Powiedzieli mi 100-120 zl.
---------- Post added at 20:42 ---------- Previous post was at 17:42 ----------
a komunikat ktory mi sie wyswietla dzis odpisalem Pre-heating glow plugs not available.Kontrolka odziwo mruga z rana ale jak nagrzeje swiece kilkakrotnie naciskajac start/stop bez sprzegla odpala normalnie bez szarpniecia.Pozniej po postoju w pracy jest roznie-raz zapala sie kontrolka,a raz nie.
Bo na ciepłym silniku to i bez 4 świec odpali... Dlatego błąd się nie wyświetla. U mnie było to samo.
no dobra ja to wiem ale po postoju 8 godzinnym w sumie nie mam problemu z odpaleniem ale raz swieci kontrolka a raz nie.To jest dla mnie troche dziwne.Po 8 godzinach silnik chyba zdazy ostygnac,a w nocy przeciez tez nie ma jakis mrozow tylko ok.4 stopnie raz czy dwa razy tak mna szarpnelo ze myslalem ze silnik wyskoczy
Jedz już sobie te świece wymień i nie snuj podejrzliwych torii.
Jak nie chcesz czekać to sam możesz sobie sprawdzić czy któraś świeca rzeczywiście już nie działa, bardzo prostą metodą tu już opisaną.
coachu co Ty taki nerwowy jestes??Czasami wydaje mi sie ze za duzo krzyczysz.Wyluzuj troche.W sobote jade wymienic swiece.Nie mam omomierza zeby je sprawdzic
Wystarczy zwykły przewód od plusa do styku podłączeniowego świecy i jak iskrzy przy podłączaniu tzn. że pobiera prąd i świeca jest sprawna. Przy spalonej nie iskrzy. Świeca jako urządzenie grzewcze pobiera dużo prądu i będzie iskrzyć. Wcześniej należy odkręcić wszystkie przewody od świec i kolejno sprawdzić. Prosta metoda do sprawdzenia świec bez ich wykręcania i bez przyrządów.
Dokładnie tak jak Sprotek napisał. Nie nerwowy ale szkoda niepotrzebnie rozwodzić się. Gwarantuję Ci, że jak wymienisz te świece to problem z kontrolką ustąpi.