Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Temat: [Temat organizacyjny] wycieczka do itali - museo arese - co

ʇɧɹqoq Romeo Avatar bobryt
    Mieszka w
    Gorzów Wielkopolski
    Auto
    OPC

Domyślnie

jakoś przeoczyłem ten temacik

od 2 miesięcy zaczełem planować wakacje. plan mam taki (oczywiście swoją 155ką) gdzie główną atrakcjami są muzea Lamborghini (St. Agate) oraz Ferrari (Maranello) + zwiedzenie Verony, Wenecji i powrót przez Alpy, tamtejszymi górskimi drogami i KONIECZNIE przez Przełęcz Stelvio:

http://www.transalp.pl/transalp2005/photos/TA'05_d5_05%20-%20Stelvio_up.jpg
    http://dryft.files.wordpress.com/2007/10/stelvio1.jpg

[w pierwszym odcinku Top Gear w nowej serii chłopaki jednogłośnie ogłosili że to najpiękniejsza trasa w Europie!!!]

Muzeum Alfy jest pod Mediolanem, gdzie ze względu na dodatkowe kilometry początkowo nie chętnie chciałem sie pchać, ale wszystko zależy od funduszy jakie uzbieram do tego czasu (wstępnie szacuje koło 2000zł, w tym z 1200-1400 na zupe wyjdzie). Nocować w planach mam gdzie sie da (tj. jakieś pokoje do wynającia lub namiot) by zmniejszyć koszty, ale zobaczymy jak to będzie. Niedługo kuzynka moja wraca z Włoch gdzie mieszkała pare lat i z nią pogadam o kosztach takiej wyprawy

Wyjazd planuję na LIPIEC (mam urlop już zaplanowany) i juz wczesniej miałem zakładać temat, ale wyleciało mi z głowy. Jeśli się ktoś przyłączy do mnie to nie ma sprawy
    1997 Alfa Romeo 155 2.0 16v
    2000 Subaru Forester S-Turbo

2002 Opel Zafira OPC

1999 Volvo V70

WlodekzPoznania
    Gość

Domyślnie

W tej chwili mamy już cztery załogi z listy IKARa dogadane na pierwszą połowę lipca, 9 dni (piątek-niedziela). Dokładny termin chcemy ustalić na zlocie w Poznaniu w długi weekend majowy. Na marginesie - Z A P R A S Z A M Y serdecznie na zlot. Pewnie na dwa lata ostatni na Torze Poznań i w Poznaniu.

Zaczęły się układać dwa warianty tras, tak w sam raz na jeden tydzień, niskimi przełęczami, by dla nie wprawionych nie było to dużym obciążeniem. Myślę, że Stelvio dla kogoś kto nigdy nie wjechał na 2000 m npm to za dużo. Za to zakładam trzy, cztery dwutysięczniki. A poza tym - Alpy to wysokości, agrafki i test hamulców, ale zakręty, to Apeniny.
    Tak na marginesie lotu do Włoch - w lutym byliśmy tydzień w Rzymie. Wszystko świetnie, pięknie popatrzeć na Alpy z wysokości porozpoznawać znane doliny i te, które znam tylko z mapy. Ale brakowało tego uczucia podróży, tego łaskotania w brzuchu, gdy dostrzega się co dwie, trzy godziny, że słońce operuje już mocniej, że roślinność coraz bardziej bujna, a w końcu tego, że docierając do Tarvisio, Tolmezzo, Cortiny, Bolzano, czy Ticino zaczyna się odczuwać, że powietrze jest już muślinowe.

I.
    W sobotę ruszamy z różnych miejsc, spotykamy się w jakimś austriackim hoteliku. W
    niedzielę rano start spod Gmunden, w kierunku na Bad Aussee,
    wokół masywu Dachsteina, przez Soellkpass, dolina Mur,
    Turracher Hohe, muzeum Porsche w Gmund, doliny Drawy i Rienzo
    do Bolzano. Drugi nocleg. Dalej przez Sondrio nad jezioro
    Como, obiad nad jeziorem i popołudnie objazd wokół jeziora,
    wjazd do Parco di Monza. Trzeci nocleg na przedmieściach
    Mediolanu. Wtorek odpoczynek od jazdy i muzeum w Arese z
    wieczorem w Mediolanie. Środa również bez podróży - Mediolan,
    a nocleg dla urozmaicenia po drugiej stronie np. Bergamo.
    Środa powrót przez Brescie, południowy brzeg jeziora Garda,
    muzeum Nuvolariego w Mantui, Veronę albo Vicenzę i nocleg w Bassano.
    Dalej trzy możliwości do Tolmezzo, przez Conegliano, Vittorio
    Veneto, dolina Piave, albo przez góry, czyli Dolomitami do
    Cortiny, albo przez nizinę, czyli Treviso, Villa Manin,
    ewentualnie Udine, dalej z Tolmezzo do Sella Nevea i Bled na
    nocleg (też dwie trasy, albo pod Triglavem przez przełęcz,
    albo pod skocznią w Planicy). Piątek, przełęcz pod
    Karwankami, z Klagenfurtu do doliny Mur, dalej Sankt Johan im
    Tauern, Mariazell, Krems i nocleg np. w Mikulovie. Następnego
    dnia rozstanie koło Brna.

II.
    Albo wersja jeszcze bardziej skondensowana - ruszamy już w
    piątek. W sobotę rano start spod Gmunden, w kierunku na Bad
    Aussee, wokół masywu Dachsteina, przez Soellkpass, dolina
    Mur, Turracher Hohe, muzeum Porsche w Gmund, doliny Drawy i
    Rienzo do Bolzano. Drugi nocleg. Dalej przez Sondrio nad
    jezioro Como, obiad nad jeziorem i popołudnie objazd w okół
    jeziora, wjazd do Parco di Monza. Trzeci nocleg na
    przedmieściach Mediolanu. Poniedziałek odpoczynek od
    siedzenia w samochodzie, muzeum w Arese i wieczór w
    Mediolanie. Wtorek - Mediolan, a nocleg np. Pavia. Środa
    wyjazd nad morze, Apeniny (nawet autostradą, gdyż warto
    zobaczyć jak może wyglądać autostrada) i Genua, delfinarium i
    frutti di mare, nocleg na riwierze. Czwartek riwiera, Cinque
    Terre, odbicie przez Apeniny w kierunku Parmy, Modeny. Nocleg
    w górach, a w piątek muzea w Maranello, Santa Agata i Mantui,
    zasłużony nocleg w okolicy Verony albo Vicenzy z kolacją na
    mieście, albo w Soave. Sobota, czyli czas znów przysiąść za
    kierownicą i wspomniane trzy możliwości - Veneto, Tolmezzo,
    albo przez pogórze, czyli Bassano, Conegliano, Vittorio
    Veneto, dolina Piave, albo przez góry, czyli dolina Adygi,
    Cortina, albo przez nizinę, czyli Treviso, Villa Manin,
    ewentualnie Udine. Z Tolmezzo przez Sella Nevea do Bledu na
    nocleg, albo drogą pod Triglavem przez przełęcz, albo pod
    skocznią w Planicy. Niedziela, na pożegnanie przełęcz pod
    Karwankami i od Klagenfurtu już autostradą do domu, pewnie
    koło południa rozstanie koło Brna.

Z kosztami paliwa chyba nieco niedoszacowałeś. Każda przełęcz, to (u mnie) spalanie na poziomie tempa autostradowego 150-160 km/h.
    Pierwszy z moich wariantów to 2500 z Brna do Brna (plus 450 w jedną stronę z Poznania). Drugi wariant to 2900-3000 km.

Koszty takiego objazdu dla pary osób liczyłby raczej bliżej pięciu a nie dwóch tysięcy. Dlatego nie traktowałbym tego pomysłu, jako jakiejś horrendalnie drogiej imprezy za 5 tys., ale bogaty w wrażenia, zmotoryzowany urlop.

WlodekzPoznania
    Gość

Domyślnie

Tak sobie pomyślałem, że w sumie nie jest żadnym problemem takie poszukanie noclegów, by w jednej miejscowości był, i hotelik, i camping. W końcu każdy przeznacza inne fundusze na wyjazd i nie powinno to wpływać na poziom wyjazdu. Ważne by było na paliwo i by się wieczorem spotkać w knajpie i na wino jeszcze zostało

ʇɧɹqoq Romeo Avatar bobryt
    Mieszka w
    Gorzów Wielkopolski
    Auto
    OPC

Domyślnie

włodek no twój plan podróży faktycznie jest ciekawy, zwłaszcza 2 opcja, jednak 5tys to dużo za duży koszt, oczywiście mówie za siebie. ja tam moge spać nawet pod drzewem, byle zobaczyć to co chcem, nawet kosztem luksusów. Stelvio my dream
    Ale jeszcze pożyjemy zobaczymy
    1997 Alfa Romeo 155 2.0 16v
    2000 Subaru Forester S-Turbo

2002 Opel Zafira OPC

1999 Volvo V70

ViP Romeo Avatar robak#21
    Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    coś tam wrzeszczy...

Domyślnie

Cytat Napisał Tiga
    Świetny pomysł! Jasna sprawa.ze większa frajda byłaby jechać osobiście swoją Alfą jednak koszt mnie przeraża... Dlatego odpada. Ale na wyjazd autokarem ja i moja dziewczyna na 100% bylibyśmy chętni.

Pozdrawiam
    <piwo> dokładnie :mrgreen:
    [*]

WlodekzPoznania
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał robak#21
    Cytat Napisał Tiga
    Świetny pomysł! Jasna sprawa.ze większa frajda byłaby jechać osobiście swoją Alfą jednak koszt mnie przeraża... Dlatego odpada. Ale na wyjazd autokarem ja i moja dziewczyna na 100% bylibyśmy chętni.

Pozdrawiam
    <piwo> dokładnie :mrgreen:
    Rysują się dwie grupy wyjazdowe. Najmniej dwie Nie twierdzę przecież, że autobusem jest źle. Jest to zupełnie oczywiste, że nie wszyscy mogą sobie pozwolić na wyjazd bellą. Nie chcę być źle zrozumiany. Argumentowałem jedynie, że nie jest to wiele większa oszczędność niż zapakować się we cztery osoby do jakiejś Alfy.
    Na marginesie - lecąc samolotem do Rzymu wiele się nie oszczędzi. Wystarczy sprawdzić ile kosztuje pociąg z Rzymu do Mediolanu. To jest w końcu odległość jak z Rzeszowa do Poznania. Ale są Centraliwings do Bolonii. Do Mediolanu (stare lotnisko Lainate) lata wiele tanich linii, ale żadna z Polski (o ile się orientuję). Do głównego, transkontynentalnego Milano Malpensa chyba tanie linie w ogóle nie latają.

Cytat Napisał bobryt
    włodek no twój plan podróży faktycznie jest ciekawy, zwłaszcza 2 opcja, jednak 5tys to dużo za duży koszt, oczywiście mówie za siebie. ja tam moge spać nawet pod drzewem, byle zobaczyć to co chcem, nawet kosztem luksusów. Stelvio my dream
    Ale jeszcze pożyjemy zobaczymy
    Ale ja niestety nie twierdzę, że mój plan to 5 tys, ale że Twój plan nie zamknie się 2 tysiącami. Przykro mi, ale nie wyobrażam sobie znając koszty jedzenia we Włoszech (ale za to jakiego jedzenia!).

Ale z drugiej strony w czasie studiów pobyliśmy z Justynką też w połowie lipca we Włoszech dziesięć dni za...200 DM, czyli 400 PLN. I to wykonaliśmy trasę Trento-Ravenna-Florencja-Siena-Monte Circeo na zachodnim wybrzeżu-Piza-Massa Maritima-Siestri Levante-Genua i dalej do Nicei i Antibes z powrotem przez Alpes Maritimes i Szwajcarię do Polski. Tyle, że autostopem, z noclegami na plaży pod chmurką (z kilkoma wyjątkami), jedzeniem mnóstwa owoców, odrobiny pieczywa, oliwek, dodatków do chleba oraz dwa razy pizzy i raz lodów. Chyba bym już nie potrafił
    Ale Justynkę też namawiam na nocleg pod namiotem. Bardzo lubię. Ostatnio we wrześniu jechałem Poznań-Wiedeń-dolina Mur-kilka przełęczy-Udine-Pula-zachodnie wybrzeże i wnętrze Istrii-Piran-Koper-Trieste-Carso we Włoszech i Słowenii-Udine i do domu. W cztery dnie 3000 km. I też noclegi pod namiotem. Poza Kamenjakiem, gdzie trudno wbić szpilki i do tego wiał Bora, to wszystko zagrało świetnie.

Z tego co czytałem na stronie Museo Ferrucio Lamborghini z indywidualnymi odwiedzinami mogą być kłopoty. Jest jeszcze prywatna kolekcja Maserati pod Modeną, gdzie można się umówić na bezpłatne zwiedzanie. A muzeum Maserati powstanie dopiero za kilka lat.

ViP Znawca Avatar Rigidigi
    Mieszka w
    SB oraz WX..Y
    Auto
    166 Q2 2.5 V6, była 145 1.6TS, była 147 1.6TS

Domyślnie

Cytat Napisał WlodekzPoznania
    Dokładny termin chcemy ustalić na zlocie w Poznaniu w długi weekend majowy
    Włodek czy są jakieś newsy dotyczące tego tematu :?:

WlodekzPoznania
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał rigobert
    Cytat Napisał WlodekzPoznania
    Dokładny termin chcemy ustalić na zlocie w Poznaniu w długi weekend majowy
    Włodek czy są jakieś newsy dotyczące tego tematu :?:
    4 załogi szykują się na wyjazd 19 lipiec - 28 lipiec. Raczej stanie przy drugim wariancie trasy Gmund-Dolomity-Arese-Milano-Riviera di Levante-Modena-pogórze Veneto. Każda załoga mile widziana. Każde założenie budżetowe do przedyskutowania

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    chełm
    Auto
    33 16V

Domyślnie

fajna opcja ale jaknarazie to mogł bym jechac na hardcora jakims autokarem, busem, stopem, DD i ciąc koszty gdzie sie da heheh jak w najblizszym czasie stane sie bogaty to tez pisze się na jechanie swoją.
    2xIMOLA; 33 16V;164 3.0 12V ;155 V6 - było
    33 16V- aktualny biały obiekt do dopieszczenia
    www.LKAR.pl - Lubelski Klub Alfa Romeo

WlodekzPoznania
    Gość

Domyślnie

9 dni, 3 załogi ale 15 przełęczy, z czego dwie powyżej 2100 m npm, 2500 km, Mediolan, Genua, Modena, kilometry krętych dróg, muzea Arese, Maranell, Santa Agata, Mantova, może jeszcze jakieś prywatne kolekcje.