Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 33 z 33

Temat: jaki do miasta?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Geordie
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta

Domyślnie

Cytat Napisał Żuczek Zobacz post
    DNA wpływa na twardość zawieszenia ale tylko w Mito w wersji QV z zakupioną opcją "dynamic suspension" . Wtedy samochód jest bardziej komfortowy w Normal i twardy w Dynamic gdyż wyposażony jest w amortyzatory o zmiennym tłumieniu. Ciekawe dlaczego nie zastosowali tego bajeru w Giulietcie ....
    Jednak jak widzicie na stronie Alfy nie było informacji, że sztywniejsze zawieszenie w trybie DYNAMIC dot. tylko wersji QV. Dziwna polityka :/

Użytkownik Embrion
    Auto
    Insignia ST 2.0DTH; MiTo 1.4TB155KM

Domyślnie

Cytat Napisał metan Zobacz post
    To efekt placebo. W wersji distinctive 155 KM nie ma aktywnego zawieszenia. Łatwo to poznasz po tym że:
    a) nie ma kabli idących do amortyzatorów odpowiadających za zasilanie elektrozaworów na nich.
    b) w bagażniku po stronie kierowcy pod wykładziną nie ma centralki odpowiadającej za sterowanie (za to dobre miejsce na zamontowanie centralki aftermarketowych czujników cofania)
    c) wystarczy podpiąć alfaobd czy też Fiat examinera i sprawdzić obecność i ustawienia ww centralki.
    d) (z przymrużeniem oka) nie dopłaciłeś do wersji kilka tys PLN. No chyba że to faktycznie jakiś "odrzut z eksportu".
    Opcja dostępna za dopłatą jest jedynie w QV. Zresztą jak sami inżynierowie FAG twierdzą zastosowane w fabrycznych amorach sprężyny dają 80% efektu zawieszenia aktywnego za 20% kosztów- twardość amortyzatora jest inna przy szybkich drganiach na dziurach a inna przy przechyłach w zakrętach itp.
    Może mylisz twardość zawieszenia z utwardzaniem się układu kierowniczego. To faktycznie daje inne poczucie prowadzenia auta i może być mylące.
    Nie mylę. Samochód z drugiej ręki, nie wiedziałem że tego nie ma wszędzie, nie oszczędzałem na nic, jak widac po silniku: Nie kupiłem jakiejś padaki co tylko ładnie wygląda. I nie ważne czy do miasta czy na trasę, samochód ma mieć silnik a nie wydmuszkę.
    Nie wiem czy to placebo, ale działa na wiele osób Samochód jest dobrze wyposażony m.in. ksenony, to może i na to nie poskąpili. Nie chce mi sie dzisiaj juz szukać centralki, sprawdzę sobie jutro.

Użytkownik Znawca Avatar metan
    Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Niepotrzebnie się tak nadymasz. Twierdzisz że skoro masz wypas tzn 155 KM i xenony to i zawieszenie jest aktywne bo widzisz różnicę w prowadzeniu. Ja też ją widzę mimo pewności że zawieszenie jest zwykłe dlatego proponuję: najpierw sprawdź bo wszystko (tzn specyfikacje producenta) wskazują na to że tak nie jest. BTW na amortyzatorach jeszcze powinny być czujniki przyspieszeń.
    Zresztą nic mi do tego, niektórzy widzą nawet różne przełożenia w skrzyni manualnej w różnych trybach (mają różne obroty przy tej samej prędkości) bo w reklamówce pisało że DNA wpływa na pracę skrzyni biegów.