Jurajski Klub Alfa Romeo
www.jkar.org
Warsztat samochodów włoskich
www.flar-ital.pl
Dorabianie części, elementów itp na zamówienie - kontakt PW
ja moją ważyłem i wyszło coś około 1400można troszkę odjąć bo miałem trochę w bagażniku
Jurajski Klub Alfa Romeo
www.jkar.org
Warsztat samochodów włoskich
www.flar-ital.pl
Dorabianie części, elementów itp na zamówienie - kontakt PW
Witam,
Bylem dzis na stacji kontroli. Zawieszenie jako takie w porzadku Pan nie zauwazyl jakis naglacych spraw jak tuleje, luzy drazki itp.
-Pojawil sie problem z hamulcami na osi tylniej (roznica 37% - niedopuszczalna). Reczny jak i nozny.
-Pojawil sie wyciek oleju od spodu (tam gdzie poduszka silnika,otoczenie obryzgane olejem)
Wlasnie ten problem mnie zastanowil, dzisiaj po przetarciu bagnetu i ponownej kontrol - suchy ?
Zaniepokoilem sie dokupilem 4l na "dolewki" pozniej na stacji dowiedzialem sie o tym wycieku
Wymiana byla w siepniu jakies niecale 6 tys km temu. Ciekawi mnie co to sie tam dzieje i czy
mechanik bedzie umial (chcial) to zrobic. Umyje silnik, potem odstawie do mechanika.
-Inna sprawa to wyje (znowu) pompa wpomagania (jak krece kierownica to slychac).
Nie wiem jak sie za to zabrac, czy latwo kupic taka czy jak...
Podsumowywujac gby sie udalo sie pozalatwiac te sprawy to samochod bylby zacny.
Jakby ktos cos wiedzial na tema w/w usterek to chtnie poslucham ( poczytam ).
Pozdr.
---------- Post added at 20:33 ---------- Previous post was at 18:28 ----------
Jeszcze swoje dopowiem.
Intryguje mnie lekkie "chodzenie" kierownicy przy wyzszych (100+ km/h), moze cos z ukladem wspomagania (za duzo, za malo plynu, moze cos zle podlaczone).
Pozdr.
.. zbierznosc .. felgi .. opony... amorki .. sprezyny... laczniki stabilizatorow...
1. 164 TS biała ..była .2. 164 TS LPG zielona ..była.. 3. 164 TS niebieska ..jest ale na części,, 4. 164 TS czarna *była .5 164 2.0 V6 TURBO lpg bordo JEST
Witam po pierwsze ustaw zbieżność, u mnie pomogło po wymianie drążków kierowniczych. Opony to raczej mogą powodować bicie niż znoszenie. Ewentualnie sprawdź wyważenie kół, to też może powodować nerwowość w prowadzeniu. Generalnie to układ kierowniczy jest czuły na koleiny, szczególnie przy nagłym przyspieszaniu lub hamowaniu.
wczoraj gadalem z kolega ... powiedzial ze duzy wplyw na prowadzenie maja lozyska amorkow....
1. 164 TS biała ..była .2. 164 TS LPG zielona ..była.. 3. 164 TS niebieska ..jest ale na części,, 4. 164 TS czarna *była .5 164 2.0 V6 TURBO lpg bordo JEST
Witam,
Dzieki za wszelkie informacje. Naprawde. Problem mam w tym ze warsztaty nie chca (kreca nosem, albo gorzej biora pieniadze i ...).
Wymiana lozysk: "tu trzeba miec specjalny sprzet my nie mamy...". Obecnie na tapecie jeszcze mam hamulce z tylu - zlapal reczny z jednej strony.
Pewnie tarcze i klocki do wymiany. Z ostatnich glupot, bo tak niestety musze powiedziec, to zrobilem mycie silnika i o malo alfa nie przestala jezdzic.
W myjni lali jak "leci". Ciekawe czym to sie skonczy, na razie przerywa na wolnych obrotach - potrafi sie dusic itp.. eh... Jakby miec garaz i czas ale nie mam.
Pozdr.
Witam,
Zrobiony przeglad (nie wykryto jakis cudow), zrobiony remont hamolcow tylnich (nowe tarcze, klocki, zacisk recznego). Niestety nadal irytuje "lekkie chodzenie" kierownicy przy wyzszych predkosciach - zupelnie jakby za duza sila wspomagania byla (??) - dobija... Ponadto wyje (chuczy) przy skrecaniu szczegolnie w lewo , moze do sprawdzenia, zrobienia zbieznosc .. (podobno zrobili podczas remontu hamolcow).
Pozdr.
Gdzie serwisujesz? Może warto odwiedzić mechanika, który przez dłuższy czas sam posiadał 164 (w Katowicach dodam)?
33 1.7IE 8v Mirto Verde; 75 1.8 ie Rosso Alfa; 159 SW JTDm Q4 Nero Carbonio Met. & Poltrona Frau inside
Ypsilon 0.9 TA BiColore Platinum
było: 147 Selespeed, 146 1.6 TS