Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Temat: Clarkson "Doprowadzony do szału" o Brerze

Użytkownik Romeo Avatar Abidibi1509
    Mieszka w
    Świecie
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD 150 KM, 147 FL 1.9 JTD 116 KM

Domyślnie Clarkson "Doprowadzony do szału" o Brerze

Witam, znalazłem dzisiaj na półce książkę Jeremy'ego Clarksona pt. "Clarkson doprowadzony do szału". W środku znalazłem rozdział poświęcony Alfie Romeo Brera. Myślę, że warto się nim podzielić z forumowiczami fragmentem tego rozdziału miłej lektury

„ (…) Teraz zaś na skutek mizerabilizmu zielonych, każdy samochód z napędem na cztery koła będzie dewastowany, jeśli tylko spuści się go z oka, więc będzie potrzebować czegoś nowego. Ale czego? No cóż, jeśli musicie zawozić dzieci do szkoły, to moja propozycja oczywiście nie sprawdzi, natomiast jeżeli wasz pojazd terenowy ma świadczyć jedynie waszym statucie, to czy mogę zaproponować, byście zastąpili go samochodem o nazwie Alfa Romeo Brera? Powinienem od razu wyjaśnić, że to nie jest najszybszy samochód na świecie. Model z silnikiem o pojemność 2,2 litra (przednionapędowy) ma osiągi rośliny. Ten, który testowałem, z jednostką 3,2 litra (i napędem na cztery koła), jest lepszy, ale mimo to, ilekroć dociskałem stopę do dywanika, myślałem sobie: „No nie! Jest zepsuty”.
    Tymczasem dane techniczne wskazują, że ten ciężki samochód potrzebuje siedmiu sekund na rozpędzenie się do 100 km/h i około tygodnia na rozwinięcie 160 km/h. Czy to problem? Dla mnie tak, ale jeżeli przywykliście do osiągów, dajmy na to Mitsubishi Shoguna, to przyspieszając do setki w siedem sekund będziecie mieli wrażenie, że ktoś was przyczepił do dziobu myśliwca Eurofighter. Będziecie więc zadowoleni.
    Będziecie też zadowoleni z komfortu. Samochodem jeździ się znakomicie, i pomimo wysokich opon przyjemnie się go prowadzi. Prawdę powiedziawszy „przyjemnie” nie jest tu odpowiednim słowem. Brera jest wyjątkowo dobra.
    Mniej udane jest wnętrze. Nie znajdziecie w nim zbyt wiele miejsca ani z tyłu, ani z przodu, a ponieważ to Alfa Romeo , nic nie działa tak, jakbyście oczekiwali. Jeśli, na przykład, chcecie ściszyć radio, musicie przycisnąć na kierownicy pokrętło oznaczone symbolem telefonu. Poza tym wszystko podpisane po włosku.
    Dlaczego zatem polecam ten samochód? No cóż, powody są dwa. Po pierwsze prowadząc go poczujecie jego „falowatość” – to mrowienie i subtelne reakcje wozu, których tak naprawdę nie doświadczycie w żadnym innym samochodzie w tej klasie. Jeśli naprawdę lubicie samochody, szczerze pokochacie Brerę.
    A ponieważ jest raczej wolna, podczas każdej podróży będziecie mieli mnóstwo czasu, żeby to docenić.
    Ale jest też inny, ważniejszy powód- wygląd. Wóz zaprojektował Giorgetto Giurgiaro (facet, którego nienawidzę, bo nigdy nie potrafię zapamiętać, jak zapisuje się jego nazwisko). To jeden z tych samochodów, który wieczorem, kiedy go już zaparkujecie, każe wam się odwrócić, żeby jeszcze raz, zanim wejdziecie do domu, spojrzeć na niego.
    Ten, którym jeździłem, miał czerwoną karoserię i to był błąd. W czerni z tabaczkową tapicerką, byłby jednym z najseksowniejszych wozów w historii. Te potrójne reflektory, ten płynnie zwężający się zadek, ta pochylona do przodu sylwetka, a nade wszystko to poczucie, że choć wóz jest włoski, niezwykły i egzotyczny, to przecież nie można go nazwać pozerską zabawką za bajeczną sumą.
    Ceny Brery zaczynają się od 22 800 funtów, ale nawet za wersję z silnikiem V6 o pojemności 3,2 litra, z wszystkimi możliwymi zabawkami na pokładzie, zapłacicie niespełna 30 000 funtów. Nie ma tu niczego, co mogło by rozdmuchać ogień furii zielonych, nie ma niczego, co by napełniało was poczuciem winy. To nie jest wóz, którym się jeździ jakby człowiekowi płonęły włosy, który kupuje się po to, żeby wszystkich tyranizować na światłach. Nie jest dla prymitywów. Ani dla nudziarzy. Taki samochód kupuje się tylko z jednego powodu- ponieważ jest piękny.
    Myślę, że to może być kolejny przebój. A tym, co sprawia, że przyjemność się podwaja, jest świadomość, że macie wóz z napędem na cztery koła, ale nikt o tym nie wie. „

Żródło: Clarkson J. "Doprowadzony do szału" wydaw. Insignis, s.183-187

Użytkownik Znawca Avatar szewi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

Fajny artykul. Szkoda, ze takie pieknosci jak Brery juz nie sa produkowane, podobnie 159. W zasadzie mamy juz limited edition Choc moze to i dobrze, nie bedzie ich za duzo na ulicy potegujac poczucie wyjatkowosci

Użytkownik Znawca Avatar Intruz
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    147 2.0 TS, 159 2.0 Jtdm SW

Domyślnie

dla mnie to, że danego modelu jest mało na rynku , to zaleta!

Użytkownik Znawca Avatar Izane
    Mieszka w
    Mysłowice- Śląskie
    Auto
    Alfa 159 1.9JTDm, MiTo 1.4 155KM Były: Alfa Romeo Giulietta QV TCT,Alfa Romeo 156 2.4JTD

Domyślnie

Czytałem 2 tygodnie temu w empiku, też mi się podobało
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 150@190 KM
    Alfa Romeo MiTo 1.4 T.B. 155KM
    Alfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde TCT '16

Alfa 156 2.4 JTD CF2 136@175 KM 370 NM Sportpack

"Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!"

Mieszka w
    Świecie
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Intruz Zobacz post
    dla mnie to, że danego modelu jest mało na rynku , to zaleta!
    dokładnie! Ja kierowałem się tym samym przy wyborze auta. Nie lubię powtarzać ogólnie panujących trendów- dlatego właśnie jeżdżę Alfą

pawel182
    Gość

Domyślnie

Ja również mam takie samo zdanie
    Myśląc o kupnie pierwszego samochodu kierowałem się przede wszystkim wyglądem, zresztą w Alfie 159 zakochałem się w momencie kiedy ją pierwszy raz ujrzałem. W końcu po paru latach moje marzenie spełniło się
    Mogłem już dużo wcześniej kupić swój pierwszy samochód ale nie miałem ochoty jeździć passat'em badź a4, których jest pełno na naszych ulicach. Od momentu zakupu samochodu (jakieś 3 miesiące) jestem zdziwiony tym, że ludzie nawet w Warszawie, (gdzie jeździ dużo więcej lepszych i droższych samochodów) potrafią powiedzieć obcej osobie, że ma piękny samochód. Miałem już pare takich sytuacji - od stacji benzynowych, przez parkinigi a nawet warsztat
    Za to właśnie kocham Alfę. Kupując ją poczułem jakbym wstąpił do bractwa, a widok ludzi oglądając sie moim samochodem jest bezcenny. Clarkson wspaniale to napisał:

"Nie jest dla prymitywów. Ani dla nudziarzy. Taki samochód kupuje się tylko z jednego powodu- ponieważ jest piękny."

Najlepszy w tym wszystkim jest to, że w cenie 40-60 tys zł mógłbym mieć kolejny nudny samochód, których jest pełno na polskich drogach.

P.S. Jadąc do Warszawy zatrzymałem się na stacji paliwowej w Radomiu, żeby kupić płyn do spryskiwaczy. Gdy wlewałem go do zbiornika widziałem kątem oka jak podchodzi do mnie pracownik stacji - pierwsza myśl pewnie coś nie tak z płatnością. Stanął obok mnie, obejrzał Alfę, powiedział: "piękny samochód" i odszedł
    Ostatnio edytowane przez pawel182 ; 08-11-2011 o 12:45

Mieszka w
    Świecie
    Auto

Domyślnie

Ja też już miałem sytuacje, gdy ktoś próbował znaleść słabe strony Alfy, a swoją wypowiedź skwitował słowami: "ale to wszystko nie zmienia faktu, że jest piękna..." I myślę, że to jest główny powód zakupu naszych aut- bo są piękne i nieprzeciętne. jak to stwierdziłem ze znajomym "charakterystyczny grill robi swoje"

Cytat Napisał pawel182 Zobacz post
    Kupując ją poczułem jakbym wstąpił do bractwa
    Zdecydowanie się zgadzam! uważam, że wiele marek ma przypięte jakieś "etykietki"... nas- Alfistów kojarzy się z miłością i przywiązaniem do auta, o czym sam się przekopnałem słysząc pozytywne komentarze i spojrzenia na gadżety typu koszulki, naklejki, itd

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

A mnie się często pytają:
    - Panie a psuje się ??)

Łada Niva prod. 2010 w posiadaniu od 02.2017 )

Aktualnie Maserati Ghibli S

Mieszka w
    Świecie
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał karmal Zobacz post
    A mnie się często pytają:
    - Panie a psuje się ??)
    to przez jakiegoś buraka, który puscił mit o awaryjności Alf ja też często mam takie pytania, z tym, że odnośnie GT

noboco
    Gość

Domyślnie

A ja potwierdzę - kupiłem Brerę, bo jest zjawiskowa! <br>Nie jest szybka jak S2000, nie ma trakcji Imprezy, gdy otwieram klapę bagażnika i jest mokro, woda cieknie z niej prosto do bagażnika, przyciski od podnoszenia szyb oraz dźwignia zmiany biegów nie "leżą" w ręku jak powinny, interface panelu od navi jest beznadziejny i nieprzemyślany, gdy wciskam sprzęgło, to coś mnie uwiera w piszczel ale... To nie jest w ogóle istotne Niezwykle seksowna Włoszka