Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Temat: 2.4 JTD MR04 Gaśnie podczas jazdy!

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    166 2,4JTD CF3 '02; 166 3.0V6 '00

Podmień sobie czujnik położenia wału z drugiego samochodu i będziesz wiedział w czym problem. Co do filtra paliwa to trochę Ci się dziwie, filtry to podstawowa sprawa.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    olsztyn
    Auto
    alfa romeo156 1.9jtd 98r

Domyślnie

Miaem taki problem w 1.9JTD......winne ponosila pompa paliwa dawala za slabe cisnienie,po wymianie bez problemow...

Użytkownik Romeo Avatar redek83
    Mieszka w
    Raszyn
    Auto
    Inny

Domyślnie

Sorry za offtop ale ile płaciłeś za regeneracje turbiny ?
    STOP CIOTOM DROGOWYM
    Było>> 166 2.4 JTD '99 >> GT 1.9 JTD '05 >> Jaguar X-Type 2.5 '03 >> Laguna 2 FL 1.9 DCI '05>>
    Jest>> Passat B6 2.0 TSI 200KM '07 ver. USA

LukasL
    Gość

Domyślnie

Krzys - orientujesz się ile krzyczą za pompę paliwa?

Redek83 - regeneracja turbo kosztowała mnie około 2 tysiaków. Widzę, że jesteś z Raszyna... właśnie w Raszynie regenerowali mi turbo. Auto było na warsztacie u Seligi.

Nie wymieniłem jeszcze filtru kabiny i paliwa po 100 tysiącach, bo, zwyczajnie, zabrakło kasy. Wymieniłem olej, filtr oleju i zregenerowałem turbinę, teraz przyjdzie czas na filtry, a później drobną kosmetykę tylnego zawieszenia. Powód jest dość prozaiczny - jestem studentem, nie mam własnych zarobków, a samochodem opiekuję się ja. Nie zawsze starcza mi kasy, by wszystko machnąć.

Chciałbym jednak wyeliminować problem z gaśnięciem raz na zawsze. Wypróbuję też czujnik położenia kątowego wału korbowego, ale problem w tym, że auto gaśnie raz na jakiś czas. Dzisiaj jeździłem długo, nie zgasła ani razu, bez śladu po awarii...

orson34
    Gość

Domyślnie gasniecie podczas wyprzedzania

Witam mam 156 1.9JTD mam taki sam problem podczas wyprzedzania alfa gasnie, jak silnik dostanie obciążenia (4osoby w acie) jest efekt tak jakby dostawała za mało paliwa silnik gasnie, strasznie mnie to denerwuje panowie pomórzcie co to moze byc nie oddam auta do warsztatu do tak zwanych WYMIENIACZY którzy wymieniaja wszystko pokoleji az trafia na przyczyne. Czy to moze byc pompka w baku? po kilku razach właczenai i wyłaczenai zapłonu auto zapala z góry dziekuje

Użytkownik Ogier Avatar Prezes_07
    Mieszka w
    Sosnowiec/Suwałki
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD 115 KM

Domyślnie

Moim skromnym doświadczeniem, polecam sprawdzić pompkę paliwa w baku... Zróbcie to... koszt niewielki

orson34
    Gość

Domyślnie

Myslisz ze moze byc przytkana czy juz poprostu niewydala?

Użytkownik Ogier Avatar Prezes_07
    Mieszka w
    Sosnowiec/Suwałki
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD 115 KM

Domyślnie

Należy rozebrać, zobaczyć, i dopiero później działać. Miałem podobną przypadłość w 156 JTD i czyszczenie pomogło, wiadomo jakie paliwa mamy w kraju. Pompy i wtryski to raczej rzadkość w naszych JTD bo są na prawde dobre i trwałe, pompy szczególnie. Tylko żeby nikt nie mówił że jemu sie zepsuła, bo jak mówie są trwałe ale nie niezniszczalne. Pompka w baku się zatyka.

Mata
    Gość

Domyślnie

Moim zdaniem przed wymianą regulatora ciśnienia na pompie trzeba było najpierw wymienić filtry paliwa i wyczyścić bak jakimś środkiem a później dopiero wyczyścić lub wymienić owy regulator. Wiem dokładnie o co chodzi bo miałem identyczny problem z citroenem z silnikiem 2.0HDi. Mechanicy zrobili własnie taki błąd jak u Ciebie później kupiłem pompę w baku bosha za 700Zł i nic. W końcu poczytałem trochę i zacząłem od czyszczenia baku, wymiany filtrów i na koniec wyczyściłem tylko regulator i jak ręką odjął. Acha komputer pokazywał taki błąd jak u Ciebie, że jest za niskie ciśnienie na pompie i wskazywał na pompę w baku.

orson34
    Gość

Domyślnie

Filtr paliwa wymieniłem i jeszcze był jakis dodatkowy na wężu tez go wywaliłem bo myslałem ze ma przepustowosc za mała posłucham waszej rady i zajrze do pompki w baku dzieki wielkie dam znac co i jak aha dodatek juz lałem do szczyszczenia paliwa i wtrysków STS czy cos takiego