Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Temat: ALFA 147 - OLEJ - weszło 4,5L , nie 7L. Dlaczego?

Użytkownik Ogier Avatar marekshino
    Mieszka w
    Czeladź
    Auto
    147 Q2

Domyślnie

Ma być 4,4 inaczej nie jest dobrze. Jeśli wlejesz więcej wał korbowy będzie chlapać tym olejem po silniku i może, to się zakończyć źle.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar mario595
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    Była Alfa Romeo 156SW Ti, jest Ford S-Max

Domyślnie

hehe o kurde! Naprawdę pod sam korek? O rany - to mnie rozbawiłeś.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar sołtys
    Mieszka w
    żywiec
    Auto
    147 1,9 jtd buda GTA.147GTA Q2,156 2.5V6 Q2 była, ,Giulietta QV,Mito QV,75 3.0 V6,Alfetta GTV

Domyślnie

Czyżby kolega w Bielmocie wymieniał ten olej ? Dziwny zbiego okoliczności bo wczoraj u nas była alfa do której chciał klient 7 litrów wlać..
    147 1,9 JTD NADWOZIE GTA
    147 GTA 3.2 Q2
    156 2.5 V6 Q2-była
    Giulietta QV
    Mito QV
    75 3.0 V6 QV
    ALFETTA GTV 116 1976
    ALFETTA GTV 116 1981

https://www.facebook.com/okrajnikgarage

Użytkownik Alfa i Omega Avatar korzen
    Mieszka w
    Bangor/North Wales
    Auto
    byla Alfa romeo 147 1,9jtd, bedzie ...?

Domyślnie

Uszczelnić osłonę silnika i 7 litrów "do silnika się zmieści"
    Patrz w lusterka, sprawdź dwa razy - Golfy są wszędzie!!

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Audi

Domyślnie

do pełna prosze

JohnnyDeformer
    Gość

Domyślnie

hehe
    aaaaaale śmieeeszne

poprostu nie sprawdzilem przed wymianą w instrukcji i wydawalo mi się że ma być 7... ale te 7 to płyn chłodzący
    a wymieniałem sam. prosty temat tylko trzeba sie troche upaprać

rYKU
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał JohnnyDeformer Zobacz post
    hehe
    aaaaaale śmieeeszne

poprostu nie sprawdzilem przed wymianą w instrukcji i wydawalo mi się że ma być 7... ale te 7 to płyn chłodzący
    a wymieniałem sam. prosty temat tylko trzeba sie troche upaprać
    Witaj w klubie haha
    2 mies temu czytalem instrukcje i też pomylilem. Mechanik zasugerowal się moim gadaniem i tez nalał dużo za dużo

To sie nazywa siła sugestii

Cytat Napisał sołtys Zobacz post
    Czyżby kolega w Bielmocie wymieniał ten olej ? Dziwny zbiego okoliczności bo wczoraj u nas była alfa do której chciał klient 7 litrów wlać..
    TO ja wymieniałem w Bielmocie
    W sumie mógł mnie nie słuchać bo mowiłem mu że tak mi się tylko wydaje hehe
    No ale nie ma tego złego... Teraz będzie wiedział ile dokładnie wchodzi do alfy
    W moim wypadku olej kupowałem jeszcze do poprzedniego samochodu, bo tam miescilo się ponad 5 dlatego miałem wiecej...

Po odlaniu bylo idealnie ok!!!

A filtra paliwa dalej nie wymieniłem. Nie moge odkręcic cholerstwa. Do tego potrzebny jest chyba człowiek o uchwycie niedźwiedzia :/

/nie wiesz czy te korki spustowe w filtrze paliwa są zamienne? U mnie jest z czujnikiem, a kupiłem zwykły.
    Ostatnio edytowane przez rYKU ; 20-11-2011 o 14:23

JohnnyDeformer
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał rYKU Zobacz post
    Witaj w klubie haha
    2 mies temu czytalem instrukcje i też pomylilem. Mechanik zasugerowal się moim gadaniem i tez nalał dużo za dużo

To sie nazywa siła sugestii

TO ja wymieniałem w Bielmocie
    W sumie mógł mnie nie słuchać bo mowiłem mu że tak mi się tylko wydaje hehe
    No ale nie ma tego złego... Teraz będzie wiedział ile dokładnie wchodzi do alfy
    W moim wypadku olej kupowałem jeszcze do poprzedniego samochodu, bo tam miescilo się ponad 5 dlatego miałem wiecej...

Po odlaniu bylo idealnie ok!!!

A filtra paliwa dalej nie wymieniłem. Nie moge odkręcic cholerstwa. Do tego potrzebny jest chyba człowiek o uchwycie niedźwiedzia :/

/nie wiesz czy te korki spustowe w filtrze paliwa są zamienne? U mnie jest z czujnikiem, a kupiłem zwykły.

ano prawda jest taka, że mechanik tez człowiek i nie musi wiedziec ile wchodzi do jakiego auta, ale po to jest mechanikiem zeby sprawdzić ile wlał.
    dziwne troche ze tego nie zrobił... co to za mechanik ktory leje pod korek i nie sprawdza ile nalał?
    takie rzeczy uchodzą uczniakom jak ktos napisał powyzej... heh

ja jestem mechanikiem że tak powiem - od okazji do okazji , dlatego zastanawiałem sie czy aby na pewno wszystko sie zgadza (poza tym szczerze powiem że mam instrukcje tylko w pdfie w ktorym nie mogę wyszukiwac słow wiec musialbym przegladac kilknadziesiat stron a bylem juz zmeczony)

a korek spustowy do filtra na 99 proc powinien pasować

rYKU
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał JohnnyDeformer Zobacz post
    ano prawda jest taka, że mechanik tez człowiek i nie musi wiedziec ile wchodzi do jakiego auta, ale po to jest mechanikiem zeby sprawdzić ile wlał.
    dziwne troche ze tego nie zrobił... co to za mechanik ktory leje pod korek i nie sprawdza ile nalał?
    takie rzeczy uchodzą uczniakom jak ktos napisał powyzej... heh

ja jestem mechanikiem że tak powiem - od okazji do okazji , dlatego zastanawiałem sie czy aby na pewno wszystko sie zgadza (poza tym szczerze powiem że mam instrukcje tylko w pdfie w ktorym nie mogę wyszukiwac słow wiec musialbym przegladac kilknadziesiat stron a bylem juz zmeczony)

a korek spustowy do filtra na 99 proc powinien pasować

iii tam. w sumie nic się nie stało przecież
    sam chodziłem do mechanika chociaż nigdy nie pracowałem w tym zawodzie wiec wiem jak to jest.
    to była po prostu luźna rozmowa. nie żadne wtrącanie się w jego robotę (żeby nie było że mu tak kazałem czy coś!).
    sołtys siedzi w tej swojej prezesowni to nie słyszał jak to było dokładnie... ale może tamten ci tak nagadał żeby się wybronić co?
    ale zresztą majster mechanik powiedział mi żebym sobie sprawdził jak przejadę się kawałek czyli generalnie nie popełnił błędu w sztuce i - trzymał rękę na pulsie

ogólnie spoko warsztat, jakoś tak się przyzwyczaiłem ze tam jeżdżę. ceny robocizny i części uczciwe - nie kroją człowieka (przynajmniej narazie ) . a przy okazji jakiejś naprawy dają popatrzeć chwilę samemu co się dzieje pod autem i nie marudzą jak niektórzy z którymi miałem do czynienia.

korek faktycznie pasuje, ale chyba jest uwalony czujnik bo komp dalej podaje monit o wodę w baku hmm...
    można kupić sam taki czujnik?
    w sumie da się i bez tego. wystarczy odpiac wtyczkę, ale jakby kosztował pare zł to zalozył bym gadżeta