Nie widziałem jeszcze takiego komputera żeby pokazywał np. wartośc chwilowego zużycia a nie pokazywał zasięgu.
To jest raczej "pakiet" i pokazuje wszystkie interesujące nas wartości.
Nie widziałem jeszcze takiego komputera żeby pokazywał np. wartośc chwilowego zużycia a nie pokazywał zasięgu.
To jest raczej "pakiet" i pokazuje wszystkie interesujące nas wartości.
W Hyundaiu Matrix nie pokazuje chwilowego zużycia tylko sam zasięg...
Mam Alfę 1.9 JTD 115 KM. Dojeżdżam nią codziennie 15 km do pracy po krajowej ósemce + przebicie się przez średni korek w mieście no i powrót. Przy dystansie 4500 km średnia prędkość wynosi 52-53 km, a spalanie według obliczeń kompa oscyluje wokół 6,1 - 6,2 l / 100 km nawet przy regularnie włączonej klimatyzacji. W zimę spalanie rośnie do góra 6,6 l / 100 km, głównie z uwagi na jałowe poranne parkotanie przed domem. Tak to wygląda u mnie. Testując swoje auto zwróć uwagę na liczbę przejechanych kilometrów, których dotyczy pomiar spalania. Im dłuższy dystans tym wiarygodniejszy wynik. Bo np. reset kompa w wyniku chociażby odłączenia klem akumulatora powoduje zawyżenie wartości średniego spalania, które normuje się dopiero po przejechaniu kilku setek. Z czasem o ile twoje wydatki na paliwo przekroczą 50 zł przy jednym tankowaniu pewnie zauważysz, że w pierwszej połowie zbiornika wskazówka leci na łeb na szyje, podczas gdy w drugiej części podziałki wskazówka zdaje się zwalniaćMój najlepszy wynik po przejechaniu całego odcinka A2 przy przepisowej prędkości wyniósł wyniosło 5,5 litra. Choć ekonomiczna jazda nie jest mocną stroną chyba żadnego Alfisti...
![]()
Ja mam Alfe 1.6 TS 120 KM. Nie wiem czy to jest roznica miedzy dieslem i benzyna, ale u mnie zima spalanie spada o ok. 1l/100km (to da sie wytlumaczyc-wezsze zimowe kola, nieco bardziej stonowana jazda tj. bez gwaltownych przyspieszen itd), ale wskazowka w pierwszej polowie zbiornika wlasnie spada bardzo powoli, za to w drugiej bardzo szybko. W innych samochodach w rodzinie jest tak samo (wszystkie benzyny).
ale jemu chodziło chyba o wskaźnik poziomu paliwa a Ty już o dawaniu w pi**ehehe
Hehe, no fakt, ale jezdzac TS-em przy obecnych cenach benzyny staram sie zeby caly czas wolno spadala![]()
Witam, ja mam podobny problem nawiazujac do 1 postu, nie wiem gdzie mam funkcje sprawdzania sredniego spalania paliwa, w prawej manetce w ogole nie mam takiego przycisku, myslalem ze to zalezy od wersji wyposazenia ale wydaje mi sie ze zlego to ja nie mam, klimatronik skora itd.. wiec to tez powinno byc a wiec gdzie mam to znalezc....?!
pozdrawiam
Z tym spalaniem mialem to samo.
Zacząłbym od wymiany wszystkich filtrów, oleju, czyszczenia EGR i przepustnicy, sprawdzenie przepływomierza. Następnie zalej do pełna, przejedź 100 km (nie szalej z gazem jeździj spokojnie) i dolej znów do pelna. Sprawdź ile ci wyszło. Ja w wersji 16v osiągnąłem 7,5/100 w mieście (warszawa) więc wynik całkiem spoko. Jak to nie pomoże to komputer.Wcześniej miałem coś okolo 10 litrów na 100.
Mam nadzieję że pomogłem.
---------- Post added at 14:26 ---------- Previous post was at 14:22 ----------
Aha nie sugeruj się komputerem bo to straszny szajs jest.