Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Temat: Piski w glosnikach, zmieniarka mp3

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

tak mi przyszło do głowy .... a nie macie założonych HIDÓW ?? i badziewnych przetwornic ?? bo koledze to one strasznie siały spustoszenie na aucie. Druga sprawa ja bym wziął i wszystkie przewody od aku po alternator wyczyścił. tzn klemy na aku, przewody plusowe pod maską na przegrodze w tej małej skrzyneczce, plusowy z alternatora i rozrusznika plus masy na aucie które sa po lewej i prawej stronie pod plastikami.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Alfa 166 2.5V6 była; Alfa Gtv 2.0 TS 2001

Domyślnie

Kolego skladak,
    pierwsza opcja - przyczyną zakłóceń jest alternator a właściwie wytarte szczotki lub uszkodzony komutator wirnika,
    druga opcja to złe ekranowanie przewodów do modułu - sprawdź stan ekranowania i jakość złącza,
    trzecia opcja to tzw."dodatkowa masa" - jeśli moduł ma obudowę metalową to nie może kontaktować się z masą (konstrukcją) samochodu, masa ma być podawana wyłącznie ze złącza w ICS'ie.
    Sprawdź, czy obudowa modułu nie kontaktuje (np. nie jest przykręcona do blachy) się z masą samochodu.
    Można spróbować założyć filtr odkłócający na wiązce przewodów do modułu (składa się z pierścieni ferrytowych i są stosowana na przewodach "skart" audio-wideo do telewizorów).

Użytkownik Znawca Avatar kubicze
    Mieszka w
    Wrocław, Poland
    Auto
    AR Spider 3.0 V6 98 rok Hardtop

Domyślnie

nie wiem jak jest zbudowany i podłączony moduł, ale jeśli chcesz wyeliminować zakłócenia z auta, to podłącz zasilanie tego modułu z jakiegoś innego nawet małego akumulatora i zobacz czy jest to samo, jeśli nic się nie zmieni to znaczy, ze to wina tej zmieniarki mp3, jeśli piski znikną to znaczy, że winna jest instalacja w samochodzie,
    tak samo najlepiej weryfikować jakoś i przenoszenie zakłóceń na cb radio.
    Była AR 166 3.0 V6 24V, 156 GTA, 164 3.0 V6 12V
    Jest Spider 3.0 V6

Użytkownik Romeo Avatar yoozef
    Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto
    była: Alfa Romeo 166 v6 3.0 Super '98

Domyślnie

Cytat Napisał kubicze Zobacz post
    nie wiem jak jest zbudowany i podłączony moduł, ale jeśli chcesz wyeliminować zakłócenia z auta, to podłącz zasilanie tego modułu z jakiegoś innego nawet małego akumulatora i zobacz czy jest to samo
    Tutaj to by trzeba trochę się pobawić, bo zasilanie jak rozumiem idzie tą "dziwną" wtyczką zmieniarkową na którymś z pinów.
    Wg. mnie jeśli samo radio gra dobrze, to musi coś być nie tak:
    - albo z kablem od zmieniarki,
    - albo z samą zmieniarką mp3,
    - albo właśnie z zasilaniem zmieniarki.

Najprościej byłoby wybebeszyć ICSa i podłączyć przez inny kabelek do tej samej zmieniarki. Jak nie pomoże to podpiąć inną zmieniarkę. Tyle że trochę zachodu ze zdobyciem elementów na przeszczep (kabelki takie krótkie są np. do kupienia na stronie loudlinka, zmieniarkę by trzeba pożyczyć).

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Przemyśl- okolice
    Auto
    166 2,4JTD 150KM, 159 2,0JTDM 170KM, Giulietta 2.0 140KM

Domyślnie

u mnie te piski słychać tylko jak jest cisza pomiędzy utworami i to jak jest w dodatku bardzo głośno, dodam że na oryginalnej zmieniarce nic się takiego nie działo, cb-radio łapie jakieś nieczystości ale tylko jak działają wycieraczki.

Użytkownik Znawca Avatar kubicze
    Mieszka w
    Wrocław, Poland
    Auto
    AR Spider 3.0 V6 98 rok Hardtop

Domyślnie

instalacja elektryczna w AR166 jest bardzo dobrze zrobiona, przy cb tylko wycieraczki generują mi delikatne zakłócenia ale tylko na najszybszym biegu, miło mnie zaskoczyło, że nawiew nie przenosi się na cb, natomiast przy odczycie mp3 z loudlinka nie ma najmniejszych zakłóceń,
    Była AR 166 3.0 V6 24V, 156 GTA, 164 3.0 V6 12V
    Jest Spider 3.0 V6

Użytkownik Romeo Avatar żuwik
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    166 2,4 JTD CF2 '00 ` ` ` ` ` ` ` ` ` 166 3,0 V6 CF3 '03

Domyślnie

Więc tak:
    Miałem dźwięk zależny od obrotów silnika słuchając kaset, przy Audiostradzie nie mam z tym problemów.
    Temat braku zmiany utworów poruszałem z Audiostradą ale wygląda na to, że występuje tylko w JTD, które (prawdopodobnie ze względu na duży impuls podczas pierwszego ruszenia rozrusznika) wyłączają ICS podczas rozruchu. Czasem uda się odpalić tak, że ICS się nie wyłączy i wtedy problem nie występuje. Traktuję to jako problem z emulacją softu Beckera i mam na to swoją metodę. Jeżeli płyta idzie dalej to zlewam, ale jak chcę przełączyć utwór (dajmy - odpalałem auto przy 5, poszło kilka utworów dalej, nie wiem ile ale chcę następny a nie wiem gdzie jestem, po prostu wyłączam i włączam ICS, wskakuje nr utworu obecnie odtwarzanego). Z tego co wiem z rozmów z Audiostradą nie da się nic zrobić bez dostarczenia do nich JTDka żeby zbadali co się dzieje przy rozruchu. Wg mnie nie warte zachodu.

Problemy jak widać występują, tyle że znając realia naszego rynku i prawa eksploatacji samochodów, 95% miało kiedyś coś gdzieś rzeźbione. Miałem u siebie 3 ich zmieniarki wpięte i wszystkie działały bez pisków.