Ma być 4,4 inaczej nie jest dobrze. Jeśli wlejesz więcej wał korbowy będzie chlapać tym olejem po silniku i może, to się zakończyć źle.
Ma być 4,4 inaczej nie jest dobrze. Jeśli wlejesz więcej wał korbowy będzie chlapać tym olejem po silniku i może, to się zakończyć źle.
hehe o kurde! Naprawdę pod sam korek? O rany - to mnie rozbawiłeś.
Czyżby kolega w Bielmocie wymieniał ten olej ? Dziwny zbiego okoliczności bo wczoraj u nas była alfa do której chciał klient 7 litrów wlać..
147 1,9 JTD NADWOZIE GTA
147 GTA 3.2 Q2
156 2.5 V6 Q2-była
Giulietta QV
Mito QV
75 3.0 V6 QV
ALFETTA GTV 116 1976
ALFETTA GTV 116 1981
https://www.facebook.com/okrajnikgarage
Uszczelnić osłonę silnika i 7 litrów "do silnika się zmieści"![]()
Patrz w lusterka, sprawdź dwa razy - Golfy są wszędzie!!
do pełna prosze![]()
hehe
aaaaaale śmieeeszne
poprostu nie sprawdzilem przed wymianą w instrukcji i wydawalo mi się że ma być 7... ale te 7 to płyn chłodzący
a wymieniałem sam. prosty temat tylko trzeba sie troche upaprać
Witaj w klubie haha
2 mies temu czytalem instrukcje i też pomylilem. Mechanik zasugerowal się moim gadaniem i tez nalał dużo za dużo
To sie nazywa siła sugestii![]()
TO ja wymieniałem w Bielmocie
W sumie mógł mnie nie słuchać bo mowiłem mu że tak mi się tylko wydaje hehe
No ale nie ma tego złego... Teraz będzie wiedział ile dokładnie wchodzi do alfy
W moim wypadku olej kupowałem jeszcze do poprzedniego samochodu, bo tam miescilo się ponad 5 dlatego miałem wiecej...
Po odlaniu bylo idealnie ok!!!
A filtra paliwa dalej nie wymieniłem. Nie moge odkręcic cholerstwa. Do tego potrzebny jest chyba człowiek o uchwycie niedźwiedzia :/
/nie wiesz czy te korki spustowe w filtrze paliwa są zamienne? U mnie jest z czujnikiem, a kupiłem zwykły.
Ostatnio edytowane przez rYKU ; 20-11-2011 o 14:23
ano prawda jest taka, że mechanik tez człowiek i nie musi wiedziec ile wchodzi do jakiego auta, ale po to jest mechanikiem zeby sprawdzić ile wlał.
dziwne troche ze tego nie zrobił... co to za mechanik ktory leje pod korek i nie sprawdza ile nalał?
takie rzeczy uchodzą uczniakom jak ktos napisał powyzej... heh
ja jestem mechanikiem że tak powiem - od okazji do okazji, dlatego zastanawiałem sie czy aby na pewno wszystko sie zgadza (poza tym szczerze powiem że mam instrukcje tylko w pdfie w ktorym nie mogę wyszukiwac słow wiec musialbym przegladac kilknadziesiat stron a bylem juz zmeczony)
a korek spustowy do filtra na 99 proc powinien pasować
iii tam. w sumie nic się nie stało przecież
sam chodziłem do mechanika chociaż nigdy nie pracowałem w tym zawodzie wiec wiem jak to jest.
to była po prostu luźna rozmowa. nie żadne wtrącanie się w jego robotę (żeby nie było że mu tak kazałem czy coś!).
sołtys siedzi w tej swojej prezesowni to nie słyszał jak to było dokładnie... ale może tamten ci tak nagadał żeby się wybronić co?
ale zresztą majster mechanik powiedział mi żebym sobie sprawdził jak przejadę się kawałek czyli generalnie nie popełnił błędu w sztuce i - trzymał rękę na pulsie
ogólnie spoko warsztat, jakoś tak się przyzwyczaiłem ze tam jeżdżę. ceny robocizny i części uczciwe - nie kroją człowieka (przynajmniej narazie) . a przy okazji jakiejś naprawy dają popatrzeć chwilę samemu co się dzieje pod autem i nie marudzą jak niektórzy z którymi miałem do czynienia.
korek faktycznie pasuje, ale chyba jest uwalony czujnik bo komp dalej podaje monit o wodę w baku hmm...
można kupić sam taki czujnik?
w sumie da się i bez tego. wystarczy odpiac wtyczkę, ale jakby kosztował pare zł to zalozył bym gadżeta![]()