Pompa oleju nie daje rady utrzymać takiego ciśnienia oleju aby elektronika nie wywalała błędu niskiego ciśnienia pod wpływem działania siły odśrodkowej na zakrętach. Po prostu Alfa Romeo tak dobrze się prowadzitego się trzymajmy!
Pompa oleju nie daje rady utrzymać takiego ciśnienia oleju aby elektronika nie wywalała błędu niskiego ciśnienia pod wpływem działania siły odśrodkowej na zakrętach. Po prostu Alfa Romeo tak dobrze się prowadzitego się trzymajmy!
Przecież na szybkich zakrętach auto się też przechyla, siła odśrodkowa spycha olej na zewnątrz i przez chwilę pompa ssa powietrze.
Moja Bella
Kiedyś usłyszałem, że gdy takie rzeczy się dzieją prawdopodobnie pompa oleju kuleje..
Najlepiej sprawdzić ciśnienie oleju manometrem wtedy macie pewność czy na 100% jest OK.
Najtańszą rada jest dolanie oleju do max. Wtedy znacznie rzadziej się pojawia LOP.
"Low oil pressure" to nie jest dobry znak. Ja bym tego nie bagatelizował tylko podłączył pod kompa i sprawdził czy nie wywala "jakiegoś błędu". Jeśli nie pokaże błędu wymieniłbym cały olej natychmiast. Zakręty nie mają prawa mieć wpływu na taki komunikat.
W moim przypadku olej nie powinien miec znaczenia poniewaz niedawno byl wymieniany.
A czy ten komunikat pojawił się po wymianie oleju czy też, występował wcześniej. Jeśli był wcześniej to trop oleju jest fałszywy. Natomiast jeśli komunikat pojawiał się już po wymianie to może się okazać, że jest to słuszny trop. Jaki to olej syntetyk pełen, pół syntetyk czy minerał jaki producent oleju ?
Wcześniej nie zauważyłem ale tez wcześniej nie latałem tym samochodem na łapie, wiec trudno teraz określić. A poza tym komunikat pokazuje się na 5 sekund i znika a jak lecę na ręcznym to raczej obserwuje drogę a nie skupiam się na zegarach. Olej był wymieniany w sierpniu Mobil 10w40 półsyntetyk
to nie wina oleju. Co to ma wspólnego? mozesz tam wlać wody i będzie ok. To jest brak ciśnienia oleju, czyli pompa nie zasysa oleju na zakrętach - proste. Można trochę dolać - może pomoże. Albo po prostu nie wchodzić za często gwałtownie w ostre zakręty. Tyle
Otóż to. To jest samochód cywilny drogowy, nie przystosowany do sportowej jazdy i użytkowania np. na torze. W samochodach wyczynowych stosowane są inne rozwiązania (sucha miska olejowa). Wtedy samochód nie jest narażony na spadek ciśnienia oleju niezależnie od kątów wychylenia na zakrętach, siły odśrodkowej. A w samochodzie cywilnym nie ma takich rozwiązań więc nie zaleca się ostrego traktowania.