Sporo spraw na głowie i jakoś teraz dopiero mam okazję wrzucić wykresy z alfadiagJak kasowałem błąd P0420 to zapisałem informacje jakie alfadiag sobie zapisał, przy których ten błąd wystąpił:
Failed Component Code: Efficiency Catalyst Bank 1
Fault Symptom: Above Maximum Limit
Warning Lamp Status: Warning Lamp Illuminated
Fault Test State: Test not complete for this Error.
Fault Code Storage State: Error Present at time of request
Event Count: 36 count
Environmental Condition One: Engine Speed: 2920 rpm
Environmental Condition Two: Relative Load: 36 %
Environmental Condition Three: Engine Coolant Temp: 92.25 °C
Environmental Condition Four: Air Temp: 33 °C
Environmental Condition Five: Throttle Valve Angle: 0 °
Environmental Condition Six: Battery Voltage: 14.03 volts
Następnie wziąłem się za testowanie. Na pierwszy ogień poszły sondy lambda na biegu jałowym. Pierwszy wykres bez gazowania:
Następnie ten sam wykres na biegu jałowym z dwoma przegazówkami w okolice 3000 obrotów:
Kolejne dwa przebiegi wszystkich sond. Na pierwszym wykresie przy nominalnych obrotach widać że pierwsze dwie sondy są closed loop, ostatnia open loop. Na drugim wykresie widać, że po przegazowaniu do 4000 obrotów status pierwszych sond zmienił się na open loop, a po chwili wrócił do stanu closed loop:
Następnie zbadałem katalizator na biegu jałowym. Może tutaj ktoś będzie w stanie powiedzieć czy z katem wszystko ok:
I jeszcze na koniec zbadałem przepływkę. Nie wiem czy na 100% dobre parametry badałem, ale wyszło mi coś takiego:
Przy prawie maksymalnych obrotach parametr Air Mass Flow ma wartość 393,90, więc chyba nieźlechyba że się mylę
![]()