Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Temat: Pukanie przy używaniu pedału gazu

wojtekml
    Gość

Domyślnie

Nie u mnie puka jak dodaję mocno gazu i przy mocnym hamowaniu, szczególnie ujawnia się "pukanie" jak wchodzę w zakręt z większą szybkością. Przegub raczej odpada bo przy skręconych na maxa w jedną i druga nic się nie dzieje.

wojtekml
    Gość

Domyślnie

Witajcie.
    Odgrzewam temat bo dziś, właściwie przed chwilą zakończyłem przegląd przedniego zawieszenia w celu zlokalizowania stuknięć. Sprawdziłem końcówki i drążki kierownicze, sworznie wahaczy górnych, czy nie ma luzów na wahaczach górnych jak również stabilizator oraz łączniki stabilizatora. Nigdzie nie znalazłem luzów, dodam że wszystko rozbierałem w celu wyeliminowania naprężeń i dokładnego sprawdzenia. Wahacze dolne również nie wydawały się zużyte w jakikolwiek sposób.
    Przyjrzałem się wtedy amortyzatorom i poduszkom amortyzatora. Na lewym amortyzatorze, "szarpiąc" go w jedną i drugą stronę wyczułem "skoki". Jest prawdopodobne że stuki mogą od niego pochodzić ponieważ prawy nie miał luzu. Zastanawia mnie czy możliwe jest że luz się zrobił na trzpieniu amortyzatora? Wtedy powinien być jakiś wyciek z amora no chyba że się mylę. Bo jak przyglądałem się poduszce to ani drgnęła podczas szarpania.
    Ps. Zauważyłem ostatnio że można to puknięcie wywołać wchodząc szybko w zakręt w jedną lub drugą stronę.

Użytkownik Ogier Avatar marekshino
    Mieszka w
    Czeladź
    Auto
    147 Q2

Domyślnie

Rozwiązałem problem pukania przy wciskaniu pedału gazu. Winna okazała się piasta był na niej luz, który powodował to pukanie. Po dokręceniu łożyska koła problem zniknął, obyło się bez kosztów. W tym kontekście temat uważam za zamknięty.

wojtekml
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał marekshino Zobacz post
    Rozwiązałem problem pukania przy wciskaniu pedału gazu. Winna okazała się piasta był na niej luz, który powodował to pukanie. Po dokręceniu łożyska koła problem zniknął, obyło się bez kosztów. W tym kontekście temat uważam za zamknięty.
    Sprawdzę to u siebie bo jeszcze tego nie oglądałem, jednak sądzę że u mnie będzie to amortyzator lub poducha amortyzatora na co wskazuje luz na tych elementach a więc raczej nie obejdzie się bez kosztów