ja mam zalozone 205/55/16 i sa OK zalecane chyba sa jeszcze 215/55/16 ale na 17" zimowkach tez koledzy jezdza.Zalezy czy chcesz kupic 2 komplet felg z oponami i jakich czy stalowki czy alufelgi ale mozesz kupic tylko opony 17 " calowe.
ja mam zalozone 205/55/16 i sa OK zalecane chyba sa jeszcze 215/55/16 ale na 17" zimowkach tez koledzy jezdza.Zalezy czy chcesz kupic 2 komplet felg z oponami i jakich czy stalowki czy alufelgi ale mozesz kupic tylko opony 17 " calowe.
Chcę kupić stalówki, przymierzałam się do 16" i osobno opony ale muszę mieć ET i rozstaw śrub ;/.
ja nie znam ET rozstaw srub to chyba 5x110.Ktos Ci tu napewno pomoze.Przeszukaj jeszcze tematy.koledzy gdzies pisali ze kupowali tanio komplet nowych stalowek za 600-700 zl chyba.Wpisz na allegro felgi alfa 159 to Ci ET wyskoczy i rozstaw srub.Pozdrawiam
Polecam Vredestein Snowtrac 205/55/16
http://www.oponeo.pl/artykul/test-op...16-h-adac-2009
Koledzy,
Odbieram w tym tygodniu moją wymarzoną Belle, konkretnie to 159 1.9jtdm. No i chciałbym już kupić do niej komplet felg 16" na zimę.
Przeczytałem wszystkie 28 stron dyskusji o oponach tutaj i w zasadzie to można powiedzieć że rozmowa toczy się wokół polecanych marek, lub konkretnych modeli tudzież o "wyższości" opon całorocznych nad sezonowymi.
A ja mam większy dylemat jaki konkretnie rozmiar dobrać a nie jakiej firmy.
No więc z poniższej listy, co byście polecili na zimę na felgę 16?
205/55
205/60
215/55
215/60
a może 225/55, 225/60? chyba za szerokie na zimę...
Dodam jeszcze że jeżdżę głównie trasy po Polsce, po mieście mało, po wiejskich drogach trochę więcej, często słabej jakości albo słabo odśnieżonych, po zaśnieżonych górskich serpentynach też mam nadzieję zrobić jak najwięcej km'ów. No i jestem znany z dynamicznej jazdy, czasami na granicy możliwości sprzętu ale jednocześnie też nie jestem specjalnie fanem niskoprofilówek![]()
to nie jest dylemat, który rozmiar byśmy polecali ale który jest dedykowany.
ja poszedłem w 215/60 żeby mieć jak najwiekszy prześwit i najwygodniejsza jazdę ( a raczej najmniej uciążliwą dla zawieszenia)
Justyn załóż to co makaroniarze zalecają, przynajmniej będziesz pewien, że ubezpieczyciel nie wypnie się na Ciebie w razie (odpukać) W.
Było coś o tym w tym wątku, zadzwoniłem do swojej firmy i rzeczywiście, opony muszą być takie jak zaleca producent.
Pozdrawiam serdecznie
No dobrze a tak pomijając aspekt ubezpieczenia to które najlepiej się sprawdzą? Wydaje mi się że jak Intruz napisał 215/60 będzie najlepsza.
A z ubezpieczycielem moim mam taki komfort że, nie wnikając w szczegóły co, jak i dlaczego to mój ubezpieczyciel po prostu nie będzie wnikał w takie szczegóły i nie muszę się martwić.