e tam
klientów naganiam tylko![]()
A jak sprawdzić czy termostat jest dobry bez podlączania fury pod kompa bo nie mam takiej możliwości.
Mi Vernet łapie 70 st. i tak utrzymuje bez wachań w ASO twierdzą, że wszystko jest ok - że wskaźnik w kabinie jest tylko orientacyjny.
70 st. osiąga po ok 8 km jazdy 2-3 tyś/obrotów nom chyba, że postoi z pół godziniki to łapie 90 st. ale po ruszeniu zbija do 70 i przy włączonym nawiewie dużo dłużej dochodzi do tych temperatur.
Ostatnio edytowane przez SEBEK ; 26-11-2011 o 15:34
A te temperatury podajesz po szczytaniu z komputera czy patrzysz się na wskaźnik? - tam nie ma zaznaczonego 70C, a wskaźnik nie jest liniowy, więc jako narzędzie diagnostyczne jest do niczego....
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Nie temperature podaje z deski na kokpicie - utrzymuje się pomiedzi 50 a 90 st.
Załącznik 40118
Wiem, że te wskaźnik ni jak się ma do rzeczywistej temperatury ale nie mam możliwosci podpiecia pod kompa.
A może się ktoś orientuje czy w 1.9 JTD 115 z 2004 są 2 czujniki jeden w termostatcie a jeden do kabiny czy jest 2 in 1?
Ostatnio edytowane przez SEBEK ; 25-11-2011 o 10:54
Ta druga kreska (pomiedzy 50, a 90), to ok. 80st.C.
a co do termostatu to u mnie też jest problem bo grzeje sie tylko do ok 55-60stopni chce kupic nowy ale nie wiem czy to pomoze bo w starym mam 2 czujniki a podpięty jest tylko jeden do drugiego nie mam wcale zadnej wtyczki ani nawet kabelka i mmoje pytanie czy ktos wie od czego jest ten drugi czujnik który mam urwany
Panowie czy tak trudno podnieść maskę i sprawdzić czy termostat puszcza wodę na chłodnicę? Jak górna rura i chłodnica będzie zimna przed osiągnięciem 90st na wskaźniku w samochodzie to znaczy że termostat jest sprawny. Jeśli górna rura i chłodnica będą gorące lub letnie i wskazówka temperatury dochodzi max do 50-70st to znaczy że termostat uwalony i nie ma się nad czym zastanawiać, komputer nawet nie potrzebny.
Majster środkowa kreska między 50 a 90 to na pewno 80? a nie 70?
spalanie 7.8l/100km
====================================
pomoc w diagnostyce komputerowej Alf
Kolego, popracuj nad interpunkcją![]()
W pierwszej chwili myślałem, że masz podłączony jeden czujnik do drugiego.
Jeden czujnik w ogóle nie podpięty? I wszystko działa?
A ten drugi masz na dwa czy na trzy piny?
W tych samochodach były stosowane dwa rodzaje termostatów - na jeden albo na dwa czujniki.
Może u Ciebie powinien być termostat z jednym czujnikiem, a ktoś przez pomyłkę kupił taki z dwoma otworami no i jedną z nich zaślepił wkręcając czujnik właśnie.
tak jeden czujnik całkiem nie podpięty i wszystko działa, a gdy odpiąć ten który jest, włączaja sie wiatraki... może masz racje ze jest zły termostat tzn. ze powinien byc jeden czujnik a nie dwa. Sprawdzałem jak zachowuje sie termostat a wiec waż do chłodnicy jest ciepły dopiero jak na wskazniku dojdzie do kreski miedzy 50 a 90 i cały czas jest ciepły, wiec puszcza przy ok 80 i sie wcale nie domyka, płyn cały czas krąży przez chłodnice
Marcel no to żeś chłopie podał rozbieżność między 50 a 90 prawie całą skalęmusisz bardziej sprecyzować.
Wąż sprawdzaj przy samej chłodnicy czy jest zimny lub gorący, wąż może być ciepły przy termostacie bo się od niego nagrzewa. Ciepło rozchodzi się od góry chłodnicy a więc możesz podotykać palcami górnego daszka chłodnicy. Jak wskazówka będzie między 50 a 70 a chłodnicę masz ciepłą lub gorącą to termostat do wymiany.
spalanie 7.8l/100km
====================================
pomoc w diagnostyce komputerowej Alf