Witam, ostatnio zauważyłem problem z regulacja temperatury, ustawiam temp.np. 26stopni po czym jak się nagrzeje zmieniam na 20 a dalej leci bardzo ciepłe powietrze . Co to może być ?
Witam, ostatnio zauważyłem problem z regulacja temperatury, ustawiam temp.np. 26stopni po czym jak się nagrzeje zmieniam na 20 a dalej leci bardzo ciepłe powietrze . Co to może być ?
Żeby utrzymać stałą temperaturę to musiałbyś od początku nagrzewania samochodu włączyć na 20-21 stopni. jak przegrzejesz auto na 32 stopnie i zmniejszysz to nie będziesz czuł różnicy
To nie jest moje pierwsze auto z klimatronikiem , poprzednia autka właczałem na poczatku na wysoka temp. a jak się nagrzało wnetrze to zmiejszałem temp. i wyrażnie czułem jak leci chłodniejsze a teraz cały czas zostaje gorące i muszę regulować siłe nawiewu ale jak zmiejsze to znowu parują mi szyby
może czujnik temp. we wnętrzu?
6 stopni to jednak spora różnica i powinno to być odczuwalne. Ja po zmianie np. z 22 na 19 czuje różnicę temp powietrza wydostającego się z nawiewów (może nie drastyczną ale jednak jest to odczuwalne). Może to właśnie kwestia czujnika temp wewnętrznej.
145 1,7 16V - była
147 1,9 8V - była
GT 1,9 16V - była
156 SW FL 1,9 8V - była
164 3.0 V6 super - była
90 2.5 V6 quadrifoglio oro - jest
159 1,9 16V- jest
potwierdzam, u mnie też jest różnica jak ustawie na 26 a 19st !!!
A jak normalnie ustawisz na początku 21st - to jest OK?
Bo po to masz klimatronik, żeby nie mieszać kneflami, tylko cieszyć się komfortem użytkowania. Bo prostu nic tym nie zyskujesz, bo auto i tak zrobi swoje żebyś miał 21st - nic tym nie przyspieszysz ustawiając 26. Poza tym klimę masz włączoną tzn. sprężarkę - bo można to przecież wyłączyć - stąd pytam. Jak nie masz włączonej to możesz nie czuć różnicy po zmianie z 26 na 21.
Bez obrazy, ale zacznij właściwie używać klimatronika
Dodam swoje 3 grosze, że Alfa GT to też moje nie pierwsze auto z tym ustrojstwem i muszę powiedzieć, że klimatronik tu nie jest zbyt precyzyjny - działa OK, ale czasem muszę ingerować i mam czasem do niego zastrzeżenia - może stąd też Twoje uwagi? Dla przykładu w Renault Espace jak ustawiłem ponad rok temu 21 stopni, to... zapomniałem o całym klimatroniku. Po prostu genialnie działa i to na taką powierzchnię niezależnie ile osób podróżuje w środku.
Potestuj swojego na różnych ustawieniach w różnych sytuacjach - sam odkryjesz co robi źle a co dobrze - wtedy łatwiej będzie Ci ewentualnąusterkę znaleźć..
Odgrzeje trochę kotleta żeby nie zakładać następnego tematu. Panowie ja mam taki problem u siebie z temperatura że mam ustawione np na 21 i gdy jadę leci powietrze cieplejsze a jak stanę na światłach to leci zimniejsze i szybko się wychładza w samochodzie :| na dłużej trasie trochę to denerwuje bo temperatura bardzo skacze w samochodzie. Dodam jeszcze że jeżdżę bez klimy i nawiew ustawiony na 2
Panowie sorry za offtop miało być w temacie o 156ale jak ktoś coś wie na ten temat to będę wdzięczny. Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez sebaaaaaaaa ; 03-03-2013 o 18:11