Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Temat: [156] przyjemnośc jazdy a wytrzymałość zawieszenie

Administrator weteran Romeo Avatar ozzy
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Maserati Levante S 3.0V6 benzina

Domyślnie

Jak jeździć, żeby nie płacić? Jest bardzo prosta rada, a właściwie 3 rady.
    1. Dbać o zawieszenie, tzn. jeżeli wahacz jest do wymiany, to nie czekać pół roku aż reszta poleci. Jak wiecie, wahacze w AR (np. 166) są górne i dolne, jeżeli dolny jest do wymiany to wymienić jak najszybciej, w przeciwnym wypadku ten górny będzie dodatkowo obciążony i szybciej padnie.
    2. Unikać felg 16" i większych. Wiem, wiem, wyglądają zabójczo, dodają stylu, szyku i designu (jeżeli są oryginalne AR :mrgreen: ). Ale drogi mamy jakie mamy.
    3. Unikać opon niskoprofilowych, a jeżeli już to ja bym sugerował troszkę mniejsze ciśnienie w oponach (ja powinienem mieć w AR 166 ciśnienie 2.3, ale okazało się że z 2.1 jeździ DUŻO lepiej). Opony również amortyzują wszelkie uderzenia. W tym punkcie możecie się ze mną nie zgodzić, ale mówię z praktyki, 2.1 w moich oponach i auto inaczej jedzie.

Z powyższych uwag okazuje się, że najlepiej jest jeździć na 15" ciut wyższych oponach. I taka jest prawda. Wtedy zawieszenie będzie dłużej sprawne.
    Jest: Maserati Levante S
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    BMW

Domyślnie

1. - O amortyzatory dbam, wsłuchuje się w stukania itp.
    2.- Felgi 17"
    3.- Opony 225/45 ciśnienie 2.2bara
    4.- Obniżone i utwardzone zawieszenie (taką kupiłem z Włoch)

Dziury to wypatruje jak tylko się da ale i tak jak jakaś nową to nie uchronię Alfinki przed naszą polską....
    Od sierpnia 2007 jeżdżę nią po Polsce, w łodzi szczególnie i nic nie puka, nic nie skrzypi.Jak na razie OK.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Skoro o zawieszeniu mowa.
    To mam takie pytanie: jak zbudowane jest tylne zwieszenie w AR 156 sedan? Oraz jaki element ulega w nim najszybszemu zużyciu.
    Pytam ponieważ zauważyłem u swojej 156 taki oto objaw (mowa o tylnym zawieszeniu) podczas jazdy na niewielkich nierównościach dochodzą do wnętrza głuche, niezbyt głośne stuki. Kojarzy mi się to (chociaż nie wiem czy słusznie) z wybitymi tulejkami mocowań wahaczy... Czy jest to możliwe?
    Poza tym kiedy chwycę za tylne koło (samochód stoi na kołach) i potrząsnę nim bardzo, ale to bardzo mocno, to czuć delikatny luz. Czym może to być spowodowane? Niedokręconą piastą?
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Tylne zawieszenie w AR 156 jest wielowahaczowe no i oczywiście jest w nim wiele elementów gumowo-metalowych. Często wybijają się tuleje wahaczy poprzecznych. Każdy taki wahacz poprzeczny składa się z 2 elementów. Taki 1 element kosztuje ok 50 zł. Ale żeby sprawdzić, co jest luźne najlepiej podjechać na tzw. szarpaki - wtedy wszystko będzie widać jak na dłoni.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

klocki LEGO z tyłnego zawieszenia.
    -

-

-

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał SG0240
    Tylne zawieszenie w AR 156 jest wielowahaczowe no i oczywiście jest w nim wiele elementów gumowo-metalowych. Często wybijają się tuleje wahaczy poprzecznych. Każdy taki wahacz poprzeczny składa się z 2 elementów. Taki 1 element kosztuje ok 50 zł. Ale żeby sprawdzić, co jest luźne najlepiej podjechać na tzw. szarpaki - wtedy wszystko będzie widać jak na dłoni.
    Dzięki za opis zawieszenia. No fakt - nie pomyślałem o tym by podjechać na szarpaki, co uczynię jak tylko będę przejeżdżał w pobliżu SKP.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html