szajbus0 - bez urazy, ale nie pisz bzdur. Castrol 10W40 to olej dobrej jakości? Widziałem ten olej w akcji. m.in w samochodzie mojego taty + relacje na forach. Jeżeli silnik jest suchutki, nigdzie nie puszcza, nie nie poci się, to spokojnie może zalać olej syntetyczny. Rozszczelnienia itd to mit. W 4 samochodach robiłem przejście z oleju pół syntetycznego na olej w pełni syntetyczny, oczywiście najpierw płukanka. Problemów jakichkolwiek, nawet najmniejszych brak.
Pilich - jeżeli Cię stać to uderz w stronę Millers'a, Liqui Molly, Valvoline, Motul'a, to oleje bardzo dobrej jakości, deklasujące bardzo popularne oleje w Polsce. Podaj dokładne dane Belli i silnika. Co do przebiegu. Jeżeli ma nawet te 150,000km - dla przykładu robiłem przejście w silniku z przebiegiem ok 250,000km z jakiegoś Mobila 10W40 na Valvoline VR1 5W50 - co prawda silnik nie diesla oraz z doładowaniem, a wolnossąca benzyna (Omega B 3.0 V6) to właściciel do dzisiaj jest bardzo zadowolony.
Ostatnio edytowane przez Fresh ; 28-11-2011 o 14:53
Ale po co chcesz zmieniać, skoro jest dobrze? Dla samej zmiany?
Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T
widok po zdjeciu pokrywy zaworowej 3.0v6
tylny rzad cylindowy po lewej silk z7x 160.000 po prawej przedni rzad cylindrowy silnik z7x 170.000 tylko castrol
wymiana w obu przypadkach co 10.000km
oba silniki z automatyczna skrzynia biegów
roznica jest widoczna golym okiem ... nic nie jest spalone nie ma osadow silnik jest złociutki wiec jak ktos bedzie mial takie oto dowody na lepsza jakosc innych ilejow to prosze wklejac dla mnie na chwile obecna castrol stanowi podstawe bo oba przezentowane silniki byly w moich samochodach i roznica jest znaczna
Ostatnio edytowane przez szajbus0 ; 28-11-2011 o 15:27
Może dlatego, że nie ma reklamy jaką ma castrol - za marketing też trzeba zapłacic...
selenia tez nie ma reklamya jakosc ...
musisz poczytac sobie karty charakterystyki olei silnikowych i dopiero wtedy wyciągac wnioski.
Pytanie drugie, to skąd wiesz, że Selenia jest gorsza od reklamowanego wszedzie Castrola???
ja przechodziłem kiedyś z pół -syntetyka na syntetyk w Tico i nic się nie stało - zresztą co by się miało stać.
poza tym olej 10W40 też jest syntetyczny
a moja teoria jest taka że jak nie jeździsz jakoś tam super szybko sportowo to po co zmieniasz olej??
moja alfa ma przejechane 260000 cały czas na pół syntetyku i nadal żyje
dobry syntetyk ma lepsze właściwości myjące stąd opinie że po zmianie z półsyntetyku na syntetyk zaczynają się wycieki bo wymyje cały ten syf z silnika