Strona 27 z 34 PierwszyPierwszy ... 171819202122232425262728293031323334 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 333

Temat: [Zapowiedź] Zlot Alfistów w Esztergom na Węgrzech. ALFA CITY

mrutyś
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał DDEvil
    Cytat Napisał Paweł156
    nie bedziesz mial raczej potrzeby tankowac-tak mi sie zdaje
    to dobrze ze Ci sie zdaje :mrgreen: bo czasmami zrobie na pelnym baku ponad 500 km a czasami ledwo ponad 400 :roll:
    ale i tak jak ja bede zmienial to tylko na nowszy model
    ja nie wiem czy dobrze to policzyłem ale jadąc z Krakowa do Esztergom wychodzi 440 km w jedna stronę czyli z samych Katowic będzie to jakieś 340km w jedna stronę

to tak aby się zorientować gdzie leży to miasteczko

i kilka informacji o samym miejscu naszego pobytu:

Esztergom (wym. estergom), zwany po polsku Ostrzyhomiem, leży ok. 50 km od Budapesztu, na wysokiej skarpie ponad meandrem Dunaju. Nad 30-tysięcznym miastem symbolicznie góruje monumentalna bryła bazyliki, jako że Esztergom był kolebką katolicyzmu na Węgrzech i jego późniejszą opoką. Do dziś miasto jest siedzibą najwyższych władz Kościoła węgierskiego i ogólnonarodowym centrum życia katolickiego.

Wzgórze zamkowe, na którym stoi bazylika, można również uznać za kolebkę europejskich Węgier, tutaj bowiem urodził się książę Vajk, który na chrzcie swoim i Węgier otrzymał imię Stefan i koronę od papieża.

Dzisiejsze miasto – atrakcyjne, pełne odrestaurowanych zabytków – odwiedza prawie milion turystów i pątników rocznie. We wrześniu 2001 r. otwarto uroczyście stylowy most na Dunaju, łączący Esztergom z miasteczkiem Štúrovo (dawne Párkány) po stronie słowackiej.

Most został odbudowany po zniszczeniach z czasów II wojny światowej, stając się dobitnym symbolem ocieplenia stosunków słowacko-węgierskich.

Otrzymał również dawne imię – Marii Walerii, córki Sissi i Franciszka Józefa, urodzonej na Węgrzech. Pełni rolę nie tylko całodobowego międzynarodowego przejścia granicznego, lecz również areny przygranicznych imprez kulturalnych, na czele z wielką fiestą pod koniec września.

Miasto warto odwiedzić ze względu na największą na Węgrzech bazylikę, najbogatszy w kraju skarbiec katedralny, wspaniałe muzeum sztuki sakralnej, barokową starówkę u stóp bazyliki i widok z mostu Marii Walerii oraz jedno z najnowocześniejszych w kraju kąpielisko termalne z aquaparkiem. W mieście można też zwiedzić niecodzienne Duna Múzeum (Kölcsey u. 2; śr.–pn. 10.00–16.00, bezpł.), w którym zgromadzono rozmaite zabytkowe przedmioty związane z regulacją Dunaju i z gospodarką wodną.
    (pobrane z onet.pl)

Grzegorz83
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Fred
    Grzegorz83, musze Cie zmartwic ale troszke nadinterpretowales nasze slowa co do spotkania w Czeladzi. Oczywiscie zapraszalismy wszystkich SPOZA sląska do nas zeby sie nie tułali samotnie ( i przybedzie do nas Piotr_Z z załogą oraz moninika - co daje juz 6 osob) ale niestety nie bedziemy w stanie ugoscic tych ktorzy mieszkają blisko bo nie mamy takich mozliwosci parkingowo-kwaterunkowych
    Przyznaj się, przestraszyłeś się sąsiadów.. Boisz się, że jak o 21 przyjedzie do Ciebie 15 Alf, to przestaną Ci mówić "dzień dobry", a dzieci będą uciekać z krzykiem.. :twisted: :mrgreen:

Łukasz K.
    Gość

Domyślnie

Kibicuję wyprawie z całych sił ale do tej pory chyba nic nie było na temat - co dalej "po Cieszynie" ... jestem ciekawy jaki jest plan - najkrótsza droga ? tylko autostrady ? czy jeszcze cos innego ? bo rozumiem że plan juz jest i ktoś z nawigacją poprowadzi całą kawalkadę i po przekroczeniu granicy polsko - czeskiej w Cieszynie bez problemów ruszy na :
    1. Brno - Bratysławę - Gyor (autostrada)
    2. przez góry (Orawa , Mała Fatra) na przejście czesko - słowackie w Cadczy , potem Zilina - Trencin - Trnava - Nitra - Sturovo (zadupie - autostrada - zadupie)
    3. modyfikacja trasy nr. 2 - Zilina - Martin - Zwolen - Sturovo (czyli cały czas zadupiami)
    W przypadku punktu 2 i 3 żałować jedynie wypada że cała podróż ma odbyć sie nocą i nie będzie można podziwiać widoków ...

amser_sl
    Gość

Domyślnie

a co ja mam powiedzieć jak mam do Esztergom ponad 800 km ??

nie jest źle
    na zbiorniku przelecę w jedną stronę

tylko zastanawiam się dlaczego o 24 jest zbiórka ??
    qcze te 300 km będziemy jechać przez 8 godzin ??
    no chyba że po drodze jakiś postój będzie ??

ale, ale. bardziej mnie interesuje ile whisky kosztuje na słowacji ??
    a może w niemczech jest taniej teraz przy takim kursie

pozdrawiam

Andrzej

ps.

czekam z niecierpliwością na spotkanie w Cieszynie

AR_33
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Łukasz K
    Kibicuję wyprawie z całych sił ale do tej pory chyba nic nie było na temat - co dalej "po Cieszynie" ... jestem ciekawy jaki jest plan - najkrótsza droga ? tylko autostrady ? czy jeszcze cos innego ? bo rozumiem że plan juz jest i ktoś z nawigacją poprowadzi całą kawalkadę i po przekroczeniu granicy polsko - czeskiej w Cieszynie bez problemów ruszy na :
    1. Brno - Bratysławę - Gyor (autostrada)
    2. przez góry (Orawa , Mała Fatra) na przejście czesko - słowackie w Cadczy , potem Zilina - Trencin - Trnava - Nitra - Sturovo (zadupie - autostrada - zadupie)
    3. modyfikacja trasy nr. 2 - Zilina - Martin - Zwolen - Sturovo (czyli cały czas zadupiami)
    W przypadku punktu 2 i 3 żałować jedynie wypada że cała podróż ma odbyć sie nocą i nie będzie można podziwiać widoków ...
    Trasę przyjąłem taką jak w pkt. 2 , nigdzie nam się nie spieszy, a trochę widoków mam nadzieję zobaczymy bo od piątej jest już jasno

Cytat Napisał amser_sl
    Andrzej, zbiórka jest o godz. 24 bo jak znam życie, za nim wszyscy się zjadą, pogadamy, kupimy winiety zrobi sie 1 jak nie lepiej.
    Biorąc pod uwagę że będziemy jechać kolumną, liczę że średnia prędkość wyjdzie nam w okolicach 70 km/h. Przy odległości 340 km. wychodzi prawie 5 godz. jazdy do tego jakiś postój na siusiu i na miejscu będziemy około 7.30 - 8.00.
    Oczywiście jeśli są sugestie co do innej godziny spotkania bardzo chętnie ich wysłucham

amser_sl
    Gość

Domyślnie

eeee, no ja tam nie mam nic przeciwko temu, tylko tak sie troszkę zdziwiłem

mnie tam pasuje, raczej mam problem jak tu wypocząć, no Ja mam kawałek
    do jazdy, muszę to przemyśleć

Pozdrawiam Was i czekam na spotkanie w Cieszynie

Andrzej

punisher
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał AR_33
    Cytat Napisał amser_sl
    Andrzej, zbiórka jest o godz. 24 bo jak znam życie, za nim wszyscy się zjadą, pogadamy, kupimy winiety zrobi sie 1 jak nie lepiej.
    Biorąc pod uwagę że będziemy jechać kolumną, liczę że średnia prędkość wyjdzie nam w okolicach 70 km/h. Przy odległości 340 km. wychodzi prawie 5 godz. jazdy do tego jakiś postój na siusiu i na miejscu będziemy około 7.30 - 8.00.
    Oczywiście jeśli są sugestie co do innej godziny spotkania bardzo chętnie ich wysłucham
    co do godziny to jestem jak najbardziej za natomiast co do drogi to mysle ze bratyslawa-gyor-esztergom heh..... to troche na około choć droga piekna

Paweł156
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Łukasz K.
    wg mnie to bedzie najlepsza trasa

ViP Romeo Avatar robak#21
    Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    coś tam wrzeszczy...

Domyślnie

Cytat Napisał Paweł156
    Cytat Napisał Łukasz K.
    wg mnie to bedzie najlepsza trasa
    moga byc zadupia byle droga była przejezdna dla wszystkich :wink:

pozdro
    [*]

Fred
    Gość

Domyślnie

robak#21, święte słowa! świete slowa! Przeciez drugiej miski ze sobą zabierać nie bede

fred