Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 47

Temat: Zakup Alfy

siweczek25
    Gość

Domyślnie

Co trochę się zbierało,od poduszek silnika,dwumas,sprzegło,napinacz,wahacze,termosta t,2 raz turbo-sama wymiana+części prawie tysiak w serwisie,koszty turbo-1 raz 1200zl a teraz 800zł +wymiana itd itp.Dodam że wszystkie części nówki,oryginalne,no moze prócz wahaczy ale tez dobrej firmy.Co roku trzeba coś wymienic bo nie lubie jak coś w aucie szwankuje-ale do maja bede sprzedawał i przyjdzie pora na 159.

darian124
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał siweczek25 Zobacz post
    Co trochę się zbierało,od poduszek silnika,dwumas,sprzegło,napinacz,wahacze,termosta t,2 raz turbo-sama wymiana+części prawie tysiak w serwisie,koszty turbo-1 raz 1200zl a teraz 800zł +wymiana itd itp.Dodam że wszystkie części nówki,oryginalne,no moze prócz wahaczy ale tez dobrej firmy.Co roku trzeba coś wymienic bo nie lubie jak coś w aucie szwankuje-ale do maja bede sprzedawał i przyjdzie pora na 159.
    No to kolego naprawde musiales trafic na jakas 'zajeżdżona' sztuke, normalnie jak o auto ktos dba, wszystkie wymiany na czas, oszczedza troche turbo i nie cisnie na zimnym silniku bez szalenst to takie auto powinno dlugo odwdzieczac sie swoja bezawaryjnoscia nie mowiac o normalnych rzeczach eksploatacyjnych Ja swoja poprzednia alfe mialem przeszlo dwa lata i procz termostatu, sprezarki od klimy i jednego wachacza nie mialem jakis wiekszych napraw. Auto sprzedalem znajomemu i On nadal smiga juz roczek i nie narzeka

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Cytat Napisał .AR is fun. Zobacz post
    Kieruje do Was pytanie ma co mam zwracać uwagę przy zakupie
    Po raz n-ty - na Sprzedającego!!!
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

Użytkownik Rowerzysta Avatar .AR is fun.
    Mieszka w
    Kujawsko-Pomorskie
    Auto
    Alfa Romeo 156

Domyślnie

Cytat Napisał siweczek25 Zobacz post
    Kolego nie popełnij mojego błędu-kupiłem belle bez towarzystwa mechanika i bez podłączenia do kompa-efekt mam ją 2 lata i włożyłem juz około 8tyś.
    Ja takiego błędu nie popełnie napewno. Kupować samochód samemu pod presją to wielki błąd. Jeżeli już zdecyduje się na kupno i będę jeżdził i sprawdzał to zabiore ze sobą znajomego mechanika no i może kogoś skołuje kto się zna na Alfach Inaczej to się nawet nie wybieram.. nie chce być naciągnięty.

Ogólnie dzięki za odpowiedzi

Użytkownik Romeo Avatar Woland83
    Mieszka w
    Malanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 TS 2.0L '99 selespeed 155KM Grigio Chiaro met.

Domyślnie

Cytat Napisał .AR is fun. Zobacz post
    Ja takiego błędu nie popełnie napewno. Kupować samochód samemu pod presją to wielki błąd. Jeżeli już zdecyduje się na kupno i będę jeżdził i sprawdzał to zabiore ze sobą znajomego mechanika no i może kogoś skołuje kto się zna na Alfach Inaczej to się nawet nie wybieram.. nie chce być naciągnięty.

Ogólnie dzięki za odpowiedzi
    Weź przyrząd do mierzenia grubości lakieru, weź komputer i kabel aby sprawdzić na miejscu wszystko co ma zapisane w ECU, jakie błędy itp. Najlepiej ktoś kto się Alfami interesuje i ma dostęp do programów takich jak AlfaDiag lub Fiat ECU Scan. Trzeba by było się także umówić na jakąś stację diagnostyczną by sprawdzili zawieszenie, i wszystkie podzespoły, czy skrzynia pracuje dobrze, czy nie szarpie, czy ma równe obroty i nie faluje.
    Powiem szczerze że aby kupić upatrzony model trzeba liczyć cały dzień na sprawdzanie, przede wszystkim na zimno kalkuluj ile włożysz po zakupie w to auto i czy Ci się opłaci. Zarówno sprawdzaj książkę serwisową, kiedy były wymieniane filtry ,olej, rozrząd, bez dokumentacji, nawet nie ma co marzyć że nie będziesz musiał wymieniać wszystkiego po kolei. Im tańszy samochód kupisz tym więcej włożysz w niego kasy aby go doprowadzić do porządku. Okazji nie szukaj bo szybko się zemści, za taniość się słono płaci. Mechanicy często kręcą nosami jak mają Alfę naprawić, jak już to biorą słoną kasę. Trzeba uważać by się nie naciąć na handlarzyka co wciśnie Ci przypudrowanego trupa. Słuchaj silnika, czy nic nie stuka nie puka przy skrętach itp. Nadwozie i podwozie obejrzeć dokładnie z 4 razu dookoła. Żeby sobie nie pluć w brodę później weź kilku znawców i kolegów. Każdy ma inne podejście do tej marki i każdy widzi coś czego na pozór Ty byś nie dostrzegł wcześniej. Dużo by opowiadać ważne by nigdy, przenigdy nie ufać sprzedającemu , podchodzić z dużą dozą podejrzliwości i zadawać mnóstwo niewygodnych pytań na starcie. np> "Dobra Panie gdzie była bita" i wyjmujesz miernik lakieru i mierzysz, zazwyczaj wtedy się kolesie szybko spowiadają że mała ryska tu i tam lekko polakierowana. Wtedy wiesz z kim masz do czynienia i jak podejść faceta. Życzę udanego poszukiwania i szczęśliwego zakupu Alfy.

Mieszka w
    Kujawsko-Pomorskie
    Auto
    Alfa Romeo 156

darian124
    Gość

Domyślnie

Ta ostatnia z silnikiem 2.4 jak dla mnie najładniejsza Fajny silniczek przede wszystkim ładnie utrzymana, aż za Wszystko ładnie się świeci i w ogóle tylko pokrywy od silnika nie ma, ciekawe gdzie znikła ... fajna felga, przebieg bylaby lala gdyby byl oryginalny, no ale wszystko mozliwe przeciez ;d ale to pewnie do oplat jeszcze jest takze dużo do tej ceny by Ci doszło...

Crokus
    Gość

Domyślnie

Na ostatnią to sie aż 15 minut zapatrzyłem Normalnie cud, ta cena ten przebieg, dlaczego jak ja szukałem takiej okazji nie było? Może dlatego że nie wierze w cuda przód malowany nie ma naklejek na listwie przedniej, farby zostało to jeszcze panel pomalował tak jak ja bym chciał, kto zajumał pokrywę pod silnik? wypastowany tak że plakiem mi w pokoju zaczęło śmierdzieć . Nie doczytałem czy już opłacona akcyza, bo za ten silnik mała nie jest.

Ten pierwszy chociaż napisał że opłacona, a nie umowa bezpośrednio z Niemcem, bo i takie przypadki spotkałem...

darian124
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Crokus Zobacz post
    Na ostatnią to sie aż 15 minut zapatrzyłem Normalnie cud, ta cena ten przebieg, dlaczego jak ja szukałem takiej okazji nie było? Może dlatego że nie wierze w cuda przód malowany nie ma naklejek na listwie przedniej, farby zostało to jeszcze panel pomalował tak jak ja bym chciał, kto zajumał pokrywę pod silnik? wypastowany tak że plakiem mi w pokoju zaczęło śmierdzieć . Nie doczytałem czy już opłacona akcyza, bo za ten silnik mała nie jest.

Ten pierwszy chociaż napisał że opłacona, a nie umowa bezpośrednio z Niemcem, bo i takie przypadki spotkałem...
    Noo wypucowana to ona jest I robi wrażenie Hmm, umowa bezposrednio z Niemcem ... Ja dwa tygodnie temu kupiłem swoją Alfe no i umowe mialem jako tako bezposrednio z Niemcem, auto było do opłat, ale za silnik 1.9 wszystkich opłat za 2002 rok zapłaciłem 1300 zł, plus paliwko co straciłem na dojazdy ;p ale za 2.4 to z 3 tysie bedzie trzeba wywalic cos mi sie wydaje ;] ;/

Mieszka w
    Kujawsko-Pomorskie
    Auto
    Alfa Romeo 156

Domyślnie

Ajj zwróciliście uwagę na tą ostanią a poprzednie?
    Przyznam, że ta 2.4 jest wypucowana ładnie.. nawet opony wyczyscil Ciekawe czy opłacałoby się taka kupić..
    @Crokus okazje? Kurde za te okazje czasem trzeba słono płacić. Choć sam bym chciał, żeby mi się trafił jakiś zadbany egzemplarz.

jeszcze te są ładne.
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-156-sko...C21918231.html
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-156-1-8...C20964436.html
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-156-sli...C21671102.html
    Pierwsze dwie wizualnie ładne. Ostatnia coś niska.. pewnie zawiecha do wymiany.
    Skóra
    Ostatnio edytowane przez .AR is fun. ; 05-12-2011 o 19:01