No to ja tak miałem. Pompka też niemiłosiernie mi skrzypiała. Wymień pompkę i będzie git.
U mnie zero wycieków i ubytków było. Z czasem oprócz zapadania miałem problemy z wbiciem biegu.
No to ja tak miałem. Pompka też niemiłosiernie mi skrzypiała. Wymień pompkę i będzie git.
U mnie zero wycieków i ubytków było. Z czasem oprócz zapadania miałem problemy z wbiciem biegu.
Rozumiem że chodzi ci o wysprzęglik bo innej pompki w Alfie nie ma(chyba). I czy to możliwe że poprzedni popsuł się po roku używania?
chodzi mi o pompke sprzęgła, która jest widoczna na pedale sprzęgła.
Mi pompka się popsuła po 2 miesiącach po wymianieostatnio miałem wymianę gwarancyjną.
U mnie jak się okazało to też była pomka, 150 zł z wymianą i po bólu. Alfa znów śmigaDostała w nagrodę klubowe dywaniki
![]()
LIFE’S TOOSHORT TO DRIVE BORING CARS
Podłącze się pod temat żeby nie zakładać nowego.
U mnie w Alfie 147 JTD również borykam się z zapadniętym pedałem sprzęgła.
Kiedy stało mi się to po raz pierwszy postanowiłem odpowietrzyć układ.
Po próbie pompowania układu i odkręceniu zaworka odpowietrzającego na wysprzęgliku wyleciało kilka kropel płynu hamulcowego.
Próba ponownego napompowania układu nie dała rezultatów. Pedał cały czas był miękki.
Zrobiłem tak, że podniosłem pedał sprzęgła do góry i strzykawką wcisnąłem płyn hamulcowy przez zawór odpowietrzający.
Po tej operacji sprzęgło było na dobrym poziomie i działało w pełnym zakresie.
Nie minał tydzień, a pedał sprzęgła już mam prawie w podłodze
Co obstawiacie?
Mi też pada chyba pompa, bo już 2 razy musiałem odbijać nogą do góry. Przynajmniej z tematu wiem jakie to koszty![]()
A ubywa Ci płynu ze zbiorniczka?
U mnie nie widać żeby znikał.
Jeżeli byłaby uszkodzona pompka to płyn też powinien gdzieś uciekać, chyba że się mylę.
Dodam że wysprzęglik jest suchy.
Przepuszcza a nie cieknie
Żeby nie zakładać nowego tematu napiszę tutaj. Dzisiaj wracając do domu wygrałem wycieczkę ok 10km na pierwszym biegu, powód po naciśnięciu sprzęgło wleciało w podłogę, przy użyciu ręki odbija ponad poziom jednak nie ma mowy o żadnym "pompowaniu" gdyż delikatne dociśnięcie powoduje, że pedał znów ląduje na podłodze. Jakieś pomysły?