witam!
podzielę się z wami moim doświadczeniem.
mam AR 156 '03 przejściówkę - lift środka, z zewnątrz stara buda (ale piękna)
miałem wysoki InfoCenter z typowym problemem - niskie temperatury świeci, im cieplej, tym wszystko coraz bardziej zanika.
postanowiłem zrobić podmiankę na InfoCenter z modelu po pełnym lifcie - tzw. niski.
wymieniłem cały komplet łącznie z obudową na niską właśnie - całość zajęła ok 45-60 minut roboty.
zacznę od tego, że wyświetlacze gabarytowo są takie same - ten "poliftowy" nie wyświetla nic w najwyższym - górnym rzędzie (tam gdzie w starym jest bodajże data i czas)
wtyczki dokładnie są takie same, wystarczy przepiąć wtyczkę ok 20-pinową znajdującą się w schowku i prowadzącą do wyświetlacza (cała skomplikowana wymiana) - więcej zabawy jest ze śrubkami...
druga rzecz to wymiana czujnika temperatury - w sumie pierdoła, podważyć "nosek" wydłubać, wsadzić do nowej obudowy.
teraz następna sprawa - obudowy - poza różnicą niska - wysoka to są podobne w 95% - kształt dolny - pasuje w deskę idealnie, nie ma żadnej różnicy, oczywiście musi być z auta EUROPEJSKIEGO nie anglik.
różnica występuje w miejscach wkręcania wkrętów mocujących - w starym część wkrętów (skręcających górną i dolną część obudowy InfoCentera) jest pod kątem a w nowym prawie wszystkie na pionowo (takie szczegół)
reasumując - zabieg ten raz na zawsze rozwiązał problem znikających napisów na wyświetlaczu - czy zimno czy gorąco bangla aż miło.
wyświetla wszystko poprawnie, żadnych adaptacji, podpinania kompa itd, tylko zmiana języka była konieczna (bo domyślnie ustawia się włoski)
na zakończenie polecam tą przeróbkę każdemu bo filozofii nie ma efekt cieszy.
p.s. jak ktoś byłby zainteresowany to mam do sprzedania poliftowy-EURPOPEJSKI InfoCenter (niski) wraz z kratkami nawiewu do sprzedania (jak szukałem dla siebie to znalazłem 2 i oba zakupiłem) z 2005 roku (z auta francuskiego, o przebiegu 115 tys. km, sam demontowałem). Cena kompletu 350,00 peelenów.